Elleri sık yıkamak hastalıktan koruyor

Prof. Dr. Önder Ergönül, MERS-CoV ve Ebola virüsünden korunmada elleri sık sık yıkamanın önem taşıdığını belirtti.

Elleri sık yıkamak hastalıktan koruyor
Elleri sık yıkamak hastalıktan koruyor
GİRİŞ 23.10.2014 14:41 GÜNCELLEME 23.10.2014 14:41

Türkiye'de riskli bölgelerden seyahat eden ve hastalık belirtisi gösteren kişilerin hastanelerde karantina altına alındığı kaydedilen açıklamada, derneğin, gündemdeki salgınlar üzerine İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı toplantı düzenlediği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen KLİMİK Başkanı Ergönül, bu toplantılarla amaçlarının toplumu doğru bilgilendirmek olduğunu aktardı.

Ergönül, Ebola'nın, ani gelişen öldürücü bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Son 40 yıldır görülen bu kanamalı hastalığın en büyük salgınını yaşıyoruz. Bugüne kadar 9 bin hasta, 4 bin 500 ölüm bildirilmiştir.

Bu hastalık en çok Gine, Sierra Leone, Liberya, Nijerya ve Senegal'de görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü 8 Ağustos'ta bu salgını halk sağlığı açısından uluslararası acil durum ilan etti. Bu bölgelerde bulunanlar ülkelerine döndükten 10 gün sonra hastalık belirtileriyle karşılaşırsa doktora başvurmalı. Hastalıktan korunmak çok önemli. Elleri sık sık yıkamak büyük ölçüde hastalıktan koruyor."

MERS-CoV daha çok deveden insana bulaşıyor

MERS virüsünün ise daha çok Ortadoğu ülkelerinde görüldüğüne işaret eden Ergönül, bu virüsün daha çok erişkinlerde ciddi akut alt solunum yolu enfeksiyonuna neden olduğunu vurguladı.

Ergönül, şu ifadeleri kullandı: "Ortaya çıktığı ülkeler çoğunlukla Ortadoğu ülkeleri olduğu için 'Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus' adı verilmiştir. Hastalık insandan insana temas yolu ile bulaşıyor. Hastalık, 21 ülkede 837 kişide görüldü ve 319 kişi öldü. Bugüne kadar görülen olgulardan yola çıkarak bu hastalık insandan insana yakın temasla bulaşır. İlk vakadan ikinci vakaya bulaşma olduğu durumlarda bu ikincil vakadan üçüncü kişiye bulaşma oldukça zayıf bir ihtimaldir. Enfekte hastalardan sağlık personeline geçişi tespit edilmiştir. Hastalık belirtileri geçtikten sonra da bulaşmanın ne kadar devam ettiği ise bilinmemektedir. Virüsün yarasa kaynaklı olduğu, insanlara çoğunlukla develerden bulaştığı tespit edilmiştir. Virüs çiğ deve sütünde varlığını 72 saat kadar sürdürebilmektedir."

Sağlık çalışanlarına da uyarılarda bulunan Ergönül, çalışanların MERS-CoV enfeksiyonu şüphesi olan veya tanısı konulan hastalara yaklaşırken tıbbi maske, eldiven, gözlük ve önlük kullanmalarını önererek, el ve çevre hijyenine dikkat etmelerini istedi. Ergönül, MERS-Cov'un görüldüğü bölgelere seyahat edenlerin de dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle 10 gün öncesine kadar Arap Yarımadası'na ve komşu ülkelere seyahat öyküsü olanlar, öksürük, ateş, nefes darlığı yaşarsa hastaneye başvurmalı. Ateş ve öksürük ile beraber ani başlangıçlı solunum yolu enfeksiyonu tespit edilmesi durumunda bu hastalık akla gelmelidir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: "Ölçümlerimize göre 1.7 puan farkla kazanacağız"
Memleket Partili Belediye Başkanı'nın aracına silahlı saldırı