Ruhsal bozukluğu görmezden gelmeyin

Uzmanlar, insanların hem bireysel hem de toplumsal pek çok önemli sorunla karşılaşabildiğini söyledi.

Ruhsal bozukluğu görmezden gelmeyin
Ruhsal bozukluğu görmezden gelmeyin
GİRİŞ 24.10.2014 12:36 GÜNCELLEME 24.10.2014 12:36

Yaşanan olumsuzluklar sonrası vücudun sürekli salgıladığı stres hormonlarının yalnızca bedeni değil, insan beynini ve psikolojisini de etkilediği, ruhsal bozukluğun görmezden gelinmemesi gerektiği belirtildi.

Sorunlarla baş edebilmek için sağlam bir ruh sağlığına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, yaşanan yoğun stresin toplumun genelinde daha fazla insanı etkilediğini dile getirdi.

Selvi, tahminlerin aksine ruhsal bozuklukların toplumun küçük değil, büyük bir bölümünde görülebildiğine değinerek, "Genellikle ruhsal bozuklukları görmezden gelip, yok sayıyoruz. Hastalığın en etkin şekilde tedavi edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Olumsuzluklar yalnızca bedeni etkilemiyor

Yaşanılan pek çok olayın tüm toplumda bir travma etkisi oluşturarak daha gergin, huzursuz, endişeli, mutsuz, umutsuz bireyler oluşmasına neden olabildiğini ifade eden Selvi, şöyle devam etti:

"Sinirlilik, gerginlik, isteksizlik, uykusuzluk gibi bazı hastalıkların ön belirtilerini kabullenmemek, tedavinin gecikmesine neden olmaktadır. Hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan afetler, işsizlik, şiddet davranışları, göçler ve belirsizlikler bir travma etkisiyle kişinin ruh sağlığını doğrudan etkilemektedir. Yaşanan olumsuzluklar sonrası vücudun sürekli salgıladığı stres hormonları yalnızca bedeni değil, insan beynini ve psikolojisini de etkilemektedir."

Selvi, ihtiyaç duyulduğunda muhakkak bir uzmandan destek alınması gerektiği uyarısında bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...