İlaçta hedef: Dışa bağımlılığı bitirmek

Türkiye'nin ilaçta dışa bağımlılığının en aza indirilmesi için yerli üretimin desteklenmesi hedefleniyor.

İlaçta hedef: Dışa bağımlılığı bitirmek
İlaçta hedef: Dışa bağımlılığı bitirmek
GİRİŞ 19.11.2014 14:49 GÜNCELLEME 19.11.2014 14:49

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Saim Kerman, son 10 yılda ilaç için dışarıya 60 milyar dolar harcandığını, yüzde 85 de tıbbi cihazda cari açık bulunduğunu belirterek, "İlaç ihtiyacımızı kamunun alım gücünü kullanarak iç kaynaklardan tedarik etmeyi hedefimize aldık, istedikleri kadar yazsınlar çizsinler bundan vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

 Yerli ilaç üretimiyle ilgili hedefler konusunda bilgi veren Kerman, Türkiye'nin ilaçta dışa bağımlı yapısının sona erdirilmesi, geçmişte daha çok kanser ilaçlarıyla gündeme gelen ve hastaları mağdur eden temin sorununun bir daha yaşanmaması için ciddi önlemler getirileceğini bildirdi.

Kerman, "Yüzde 78'e yakın oranda imal ikamesi, yüzde 22 oranında ithal ikamesi var ancak değer olarak ithal ürünler daha pahalı ve ihtiyacımız yüzde 50'nin üzerinde dışarıdan gelen ilaçlardan karşılanıyor. Bu da düz bir hesapla her bir kutu ithal ilacın, imal ilaca göre 5 kat pahalı olduğunu gösteriyor" diye konuştu. 

Sağlık Bakanlığının hasta odaklı düşünmesi gerektiğini dile getiren Kerman, "Bir ilaç bulunmuyorsa bunun sebepleriyle mücadele etmemiz gerekir. Bazı ilaçların bulunmamasının nedeninin son zamanlarda fiyatlandırma politikasıyla ilgili olduğu görülüyor" dedi.

Cari açığımız çok büyük

Kerman, gerek ilaçta gerekse tıbbi cihazda Türkiye'nin cari açığının büyük olduğunu, buna yönelik önlemlerin alınmasının önem taşıdığını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "İlaç ihtiyacımızı kamunun alım gücünü kullanarak, iç kaynaklardan tedarik etmeyi hedefimize aldık, istedikleri kadar yazsınlar çizsinler, bundan vazgeçmeyeceğiz. Bununla ilgili kamuoyuna 2,5 milyar dolarlık pazardan bahseden haberler yansıdı. Hangi ülke bunu yapmaz? Kamu harcama yapacak ama kendi üreticisine o harcama değmeyecek. Hangi kamu otoritesi bunu yapmıyordur, bu dünyanın neresinde suçtur ve buna destek vermemek ne demektir? Biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Kamu alımının oluşturduğu devasa gücün içeride üretime dönmesini ve buradan da ihracata yönelmesini sağlayacağız. Bu hedeflerimizde var. Son 10 yılda ilaç için dışarıya 60 milyar dolar harcadık. Sadece ilaçtan bahsediyoruz. Yüzde 85 de tıbbi cihazda cari açığımız var. Bu parayla neler yapabilirdik. Yıllık 4 milyar dolarlık pazar var, yüzde 85' i doğrudan dışarıya  gidiyor. Vergi burada kalacak, işgücü sağlayacağız, öz kaynak kullanılacak." 

Bu tür sektörler için kamu desteğinin önemine işaret eden Kerman, "Futbol takımı bile sahaya çıktığında arkasında güçlü bir destek ister. 'Korkma sen üret satın alacağım, kredi bulacağım, finansman,  AR-GE desteği sağlayacağız' diyoruz. Bu çok önemli bir güç" diye konuştu. Bir bakanlık ya da kurumun fiyatlandırmada tek başına söz sahibi olmadığını, bununla ilgili zaman zaman kamuoyuna Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunu hedef alan asılsız iddialar yansıdığını vurgulayan Kerman, Kurumun sadece sekreterya görevi üstlendiğini, fiyatlandırmayla ilgili Kalkınma, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Hazine Müşteşarlığı yetkililerinden oluşan kurulun karar verdiğini vurguladı.

Kerman, bir ilacın geri ödemeye alınmasına da SGK yönergesiyle oluşturulan Sağlık, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları ile SGK ve Hazine Müsteşarlığından üyelerin olduğu bir kurulun karar verdiğini belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir