Türkiye'de 27 bin 941 kişi organ bekliyor

Türkiye'de 27 bin 941 kişinin yaşama tutunmak için organ nakli bekliyor.

Türkiye'de 27 bin 941 kişi organ bekliyor
Türkiye'de 27 bin 941 kişi organ bekliyor
GİRİŞ 28.11.2014 14:08 GÜNCELLEME 28.11.2014 14:08

Ülkede 21 bin 814 böbrek, 535 kalp, 2 bin 135 karaciğer, 3 bin 420 kornea, 31 akciğer, 4 kalp kapakçığı ve 2 de ince bağırsak nakli bekleyen hastanın bulunduğunu aktaran Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü Meltem Yavuz, "Türkiye'de organ bağışı hala çok yetersiz.

Organ nakillerinde en büyük problem bağış azlığı. Hepimiz potansiyel hastalarız. Bir gün bizim de organ ihtiyacımız olabilir" dedi.

'DUYARLI OLUNMALI'

Eğitim eksikliği, bilinçsizlik ve yanlış inanışlar gibi nedenlerin organ bağışının yetersiz kalmasına yol açtığını vurgulayan Meltem Yavuz, şunları kaydetti:

"Bir insanın ölümü, yaşamsal bir organın iflas etmesiyle gerçekleşir. Bu durumda belki bir gün hepimizin organa ihtiyacı olacak. Eğer nakil olamayacak kadar çok yaşlı değilsek veya başka bir engel yoksa, bize de organ nakli yapılacaktır. Eğer donör varsa canlı insanlardan karaciğer, böbrek nakli yapabilirsiniz. Ama kalbe, akciğere ihtiyacınız varsa ne olacak? Bu ancak beyin ölümü gerçekleşen kişilerden sağlanabilir. Bu da bağış sayesinde olur. İnsanlar organa ihtiyaçları olduğunda ve bunu temin edemediği zaman sıkıntısını çeker. Başına gelmeden bu durumu anlamayabilir. Organ bekleyen biz de olabiliriz. Organ bağışının hayat bağışı olduğu unutulmamalı. Bu konuda herkes duyarlı olmalı."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ali Koç'tan flaş açıklamalar! "Futbolcularımıza ceza vereceklermiş!.."
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!