Yürürken baldır ağrısına dikkat

Türkiye'de damar sertliği görülme sıklığının, 55 yaş üzerinde yüzde 20, 70 yaş üzerinde yüzde 30 olduğu söylendi.

Yürürken baldır ağrısına dikkat
Yürürken baldır ağrısına dikkat
GİRİŞ 19.12.2014 13:25 GÜNCELLEME 19.12.2014 13:25

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, damar sertliğinin dünyada bir numaralı ölüm nedeni olduğunu söyledi. Türkiye'de de hastalığın görülme sıklığının artış gösterdiğini vurgulayan Bozkurt, özellikle sigara içen orta ve ileri yaştakilerin risk altında olduğuna dikkat çekti. Bozkurt, bacak damarlarının tıkanması sonucu parmakların ya da bacağın kesilebildiğini belirtti.

AVRUPA ÜLKELERİ İÇİNDE REKOR ABD'YE YAKIN

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneğinin desteklediği araştırmayla damar sertliği konusununincelendiğini bildiren Bozkurt, "Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de damar sertliği görülme oranı, 55 yaş üzerinde yüzde 20, 70 yaş üzerinde yüzde 30 çıktı. Bu oranlar Avrupa ülkeleri içinde rekor ve ABD verilerine yakın yüksekliktedir" diye konuştu.

Bozkurtu,damar sertliği görülme oranının Hollanda'da 55 yaş üzerindeki kişilerde yüzde 19,1, Almanya'da 65 yaş üzerindekilerde yüzde 19,8, ABD'de ise 50 yaş üzeri ve sigara içenlerde yüzde 29 olduğunu dile getirdi.

YÜRÜRKEN BALDIR AĞRISINA DİKKAT

Teknolojik gelişmelerin, uygun hastalarda ince balon ve teller kullanılarak damarların açılmasına imkan sağladığını anlatan Bozkurt, böylece hastaların anestezi almadan ve hastanede yatmadan tedavi edilebildiğini anlattı. Bozkurt, "Sonuçlar yüz güldürücü ancak bazı hastalarda ise by-pass ameliyatı tek çare olmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Bozkurt, hastaların kan sulandırıcı kullanması, şeker hastalığının kontrolde tutulması, kolesterol düşürücü ilaçlar alınması ve sigara kullanımının sonlandırılması gerektiğini ifade ederek, ayaklarda üşüme hissi, yürüme sırasında baldır ağrısı ve parmaklarda geçmeyen yarası olanların, mutlaka bir kalp damar cerrahisi uzmanına başvurması gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İkinci Köksal vakası! CHP'li aday kapıyı DEM Parti'nin suratına çarptı: Şerefsizlere...
Haftaya damga vuran pozisyonun VAR kayıtları açıklandı