Kışın bebekleri uzaktan sevin

Kış aylarında, nezle ve grip gibi hastalıklara yakalanmalarının önünü geçilebilmesi için bebeklerin ''uzaktan'' sevilmesi gerektiği söylendi

Kışın bebekleri uzaktan sevin
Kışın bebekleri uzaktan sevin
GİRİŞ 13.01.2015 11:48 GÜNCELLEME 13.01.2015 11:48

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülfet Özbek Vatansever, özellikle yeni doğan bebekler için ilk üç ayın çok riskli olduğunu ifade etti.

Bu dönemde kalabalık ortamda bulunan, hasta kişilerin dokunduğu ve sevdiği bebeklerin daha çabuk hastalık kapabileceğini belirten Vatansever, "Bebekler, nezle ve gribe yakalanmış insanlarla karşılaştıklarında bu enfeksiyonu kolaylıkla alabiliyor. Büyükler, 7 gün içerisinde bunu atlatırken, bebekler iyileşemeyebiliyor" dedi.

Vatansever, bebeklerin burunlarından aldıkları enfeksiyonun ses tellerine daha sonra akciğerlere geçebildiğini, bunun da bebeğin zor nefes almasına, kusmaya, akciğer enfeksiyonuna sebebiyet verdiğini ifade etti.

Hasta olan anneye, bebeği emzirirken maske takmasını öneren Vatansever, annelere şu tavsiyelerde bulundu:

"Yeni doğan bebeklerin annelerine özelikle her zaman şunu söylüyorum, eve gidip gelenleri kısıtlayalım. Hatta, 'Doktorum izin vermiyor' deyin. Bu şekilde çocuklarınızı hastalıklardan koruyabilirsiniz. Bir hocamızın tavsiyesi vardı, bebeklerin önüne 'Beni öpme' yazdıralım ve büyükleri uyaralım. Aslında mantıklı bir davranış. 'Beni öpme ki enfeksiyon geçirmeyeyim'. Biraz kırıklığımız olabilir. Hatta hasta olduğumuzun farkında bile olmadan bunu bebeklere geçirebiliriz. Bu nedenle bu mevsimde bebeklerden uzak duralım. Onları, sağlığı için uzaktan sevelim."

"Uzun süren öksürük tehlikeli"

Vatansever, bebeklerin büyüklerden kaptığı bir diğer enfeksiyonun ise boğmaca olduğunu söyledi.

Büyüklerin boğmacayı çok rahatlıkla geçirebildiğini aktaran Vatansever, "Bebeklere geçtiğinde boğmaca arka arkaya gelen öksürükler nefessiz bırakabiliyor. Bebeklerde ölümcül olabiliyor. 14 günden fazla süren öksürükle ilgili mutlaka doktora başvurulmalı" dedi.

Vatansever, yeni doğan bebeği görmeye çıkarmak ve mevlit gibi geleneklerin de çocuk biraz büyüdükten sonra yapılmasını önerdi.

Kalabalık ailelerde bebeği korumanın daha zor olduğnu dile getiren Vatansever, bu durumda da mutlaka bebeğin hastalık kapmasını önleyici tedbirler almak gerektiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
7 milyon kişi Türkiye'ye gelecek! Uçak yetişmiyor
İsrail Gazze'de soykırım yapması için PKK'yı da getirmiş! Katliam ortaklığı ifşa oldu