Cüzzam Haftası

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ekici: "Cüzzam mikrobu taşıyan bir hastayla uzun süreli ve yakın temas halinde olmak sonucunda hastalığa yakalanmak mümkündür"

Cüzzam Haftası
Cüzzam Haftası
GİRİŞ 29.01.2015 12:58 GÜNCELLEME 29.01.2015 12:58

Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mithat Ekici, Dünya Cüzzam Günü, dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ekici, mesajında, dünya üzerinde cüzzam farkındalığını artırmak amacıyla her yıl 25-31 Ocak'ta Cüzzam Haftası olarak kutlandığını bildirdi.

İnsanlar bu hastalığı eskiden toplum dışına itilen korkunç ve çağ dışı bir hastalık olarak nitelediğini belirten Ekici, şunları kaydetti:

"Oysa cüzzam, günümüzde ender görülen bir hastalıktır ve bulaşıcılığı son derece düşüktür. İlimizde de parmakla sayılacak kadar az sayıda bir hasta vardır. Cüzzam mikrobu taşıyan bir hastayla uzun süreli ve yakın temas halinde olmak sonucunda hastalığa yakalanmak mümkündür. Damlacık yoluyla ama zayıf derecede bulaşan cüzzamın, 5-10 yıllık uzun süren kuluçka dönemi vardır. Erken teşhis ve tedavi edildiğinde kesinlikle iyileşen ve bildirimi zorunlu bir hastalık olan cüzzamın tek taşıyıcısı insandır. Aynı verem hastalığı gibi çoklu ilaç tedavisi ile yaklaşık 2 yıl içerisinde tedavisi mümkün olmaktadır."

Ekici, cüzzam hastalığının uzun bir zaman klinik belirti verdirdiğini ve sinsi ilerlediğini belirtti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tasarruf edilecek emekliye verilecek - Gazete manşetleri
Gazze’ye giden ABD gemisinde büyük şok! Geri dönmek zorunda kaldı