Yurt dışından ilaç temini

Hastalar tarafından Türk Eczacıları Birliğine "Morquio sendromu" hastalığı için kullanılan ilacın teminine yönelik başvuruların SGK'ya ulaştığı açıklandı

Yurt dışından ilaç temini
Yurt dışından ilaç temini
GİRİŞ 30.01.2015 18:50 GÜNCELLEME 30.01.2015 18:50

quot;Morquio sendromu" hastası bazı kişilerin, kullandıkları ilacın temini için Türk Eczacıları Birliğine yaptıkları başvuruların Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ulaştığı bildirildi.

SGK'dan yapılan açıklamada, sağlık giderleri kurum tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen ancak ülkede bulunmayan ilaçların yurt dışından temin edildiği hatırlatıldı.

Morquio sendromu hastalarının kullandığı "Vimizim 5 mg/5 ml 5 ml vial" ilacına ilişkin başvuruların SGK'ya ulaştığı duyurulan açıklamada, bu ilacın dünya genelinde tedavi kapsamına yeni girdiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu ilacın, solunum, kardiyak ve kas iskelet sisteminde sorunlarla seyrederek hastaların 30'lu yaşlarda hayatını kaybetmesine neden olan Morquio sendromunda tedavi edici değil, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı etkiye sahip olduğu vurgulandı.

Bu ilaçla ilgili kuruma ilk kez başvuru yapıldığı ve yurt dışından temin edilecekler listesinde henüz kaydının bulunmadığı aktarılan açıklamada, Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonunun toplanıp ilacı değerlendirme sürecinin başladığı bilgisi verildi. Açıklamada, şunla kaydedildi:

"Komisyon, şubat ayında toplanacak ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonuna nihai karar için görüş sunacaktır. Yurt dışı ilaç temini, nadir kullanılması gereken bir uygulama olup, ülkemizde ilaçların ruhsatlandırılması ve eczanelerde satışa sunulması kurumumuz ve ilgili kurumların temel yaklaşımıdır. Bununla birlikte firmalarca Sağlık Bakanlığına ilaç ruhsat başvurusu yapılan ve geri ödeme sistemine gireceği taahhüt edilen yurt dışı ilaç başvuruları ivedilikle sonuçlandırılmaktadır ancak, 'Vimizim 5 mg/5 ml 5 ml vial' isimli ilaçla ilgili böyle bir başvuru söz konusu olmamıştır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!