Eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıyor

Vücut için zehirli, kanser yapıcı ve kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı sigara, 4 binden fazla kimyasal maddeyi içinde barındırıyor.

Eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıyor
Eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yapıyor
GİRİŞ 10.02.2015 15:18 GÜNCELLEME 10.02.2015 15:18

Tütünün; esrar ve eroinden sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. K. Adnan Usalan sigara tiryakiliğinin, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı olduğunu söyledi.

Dokular yeterince oksijen alamadığından da egzersizde çabuk yorulma ortaya çıkar. Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 50’sinin, kadınlarda yüzde 35’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90’ının sebebidir. Bunun dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riskini de 30 kat artırıyor” dedi.

DENEYEN HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ BAĞIMLI

Sigara içmenin bir hastalık olarak görülmesi ve bu durumun tedavisinin yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Usalan, şöyle konuştu:

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, her yıl 4.5 milyon insan sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölüyor. 20-30 yıl sonra bu sayının 10 milyona ulaşması öngörülüyor. Bu ölümlerin de yaklaşık 7 milyonunun az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Tütün, esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapıyor. Sigaraya başlama yaşının 11’e düştüğü günümüzde, sigarayı deneyen her üç gençten biri bağımlı hale geliyor.”

KALP KRİZİ RİSKİ 10 KAT FAZLA

Sigara içenlerin kanserden ölüm oranının içmeyenlerinkine oranla 15 ile 25 kat fazla olduğuna dikkat çeken Dr. Usalan, “Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda ise akciğer kanseri riski 3 kat artıyor. Kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebi olmasının yanı sıra sigara içenlerin kalp krizi geçirme riski 10 kat daha fazladır. Kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileri nedeniyle beyin damar hastalıkları ve felç riskini artırır, bacak kangrenine neden olur. Sigara içen kadınlarda; düşük yapma, erken doğum, düşük ağırlıklı bebek doğurma, kısırlık, doğum kontrol hapı kullanan grupta ise kalp krizi geçirme riski yüksektir. Erkeklerde kısırlık ve iktidarsızlığa neden olurken ülser riskini artırır. Öte yandan ciltte kuruma, sedef hastalığı, gözde katarakt ortaya çıkmasını da kolaylaştırır” diye konuştu.

TÜRKİYE’DE SİGARA TÜKETİMİ YÜZDE 80 ARTTI

Son 20 yıla bakıldığında sigara tüketiminin Amerika’da yüzde 30 azalırken, Türkiye’de yüzde 80 arttığını belirten Dr. Usalan, 17 milyon sigara içenin bulunduğu ülkemizde her yıl 70 ile 100 bin arası ölümün sigaraya bağlı nedenlerden dolayı yaşandığını kaydetti.
Günde ortalama 200-250 ölüm anlamına geldiğini vurgulayan Dr. Usalan, sözlerini şöyle sürdürdü:“Sadece bir sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede yanaktan emilen nikotin, beyne ulaşıyor ve eroin, kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden oluyor. Bu da zevk alma, gevşeme, sakinleşme, konsantrasyon artışı gibi değişikliklerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Ödül gibi gelen bu değişikliklerin devam etmesi için vücudunuz daha çok nikotin istemeye başlıyor. Bu nedenle içilen sigaranın sayısı da giderek artıyor.”

İÇENLERİN YÜZDE 70’İ SİGARAYI BIRAKMAK İSTİYOR

Sigara içenlerin yüzde 70’inin sigarayı bırakmak istediğini belirten Dr. Usalan, şunları kaydetti:

“Nikotin, psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık yapıyor. Yaklaşık üç hafta süren bırakma sürecinde huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabiliyor. Bu dönem aynı zamanda sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir ve genellikle kişi en çok bu dönemde zorlandığı için sigaraya yeniden başlayabiliyor. Ayrıca bu sık tekrarlanan sigara içme eylemi, günlük hayattaki çay, kahve, yemek sonrası eğlence, arkadaş ortamı gibi birçok faaliyetle ilişkilendiriliyor. Dolayısıyla sigarayı bırakmaya çalışırken günlük hayattaki bazı şeyler, kişiye sigarayı hatırlatarak istek uyandırabiliyor. Bu nedenle sigarayı bırakacak kişinin bu sorunları tanıması ve nasıl çözeceğini öğrenmesi gerekiyor.”

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
YSK kararını verdi: 3 ilçe ve 4 beldede yeniden seçim yapılacak
Güney Kore ile görülmemiş anlaşma! Altay Tankı detayı çok konuşulacak