Mevsimsel gribe dikkat

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: "Her ne kadar ülkemizde gribe dair olağan dışı bir durum olmamış olsa da mevsimsel grip ciddi bir hastalık tablosudur"

Mevsimsel gribe dikkat
Mevsimsel gribe dikkat
GİRİŞ 01.03.2015 12:33 GÜNCELLEME 01.03.2015 12:33

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Türkiye'de gribe dair olağan dışı bir durum olmasa da mevsimsel gribin ciddi bir hastalık tablosu olduğunu söyledi.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gribin, her yıl çok fazla insanın hastalanmasına neden olan bir enfeksiyon ve solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti.

Gribin etkeninin, influenza denen virüs olduğunu dile getiren Pehlivan, "Bu virüsün 90'a yakın alt tipi vardır. Her yıl bu aylarda grip vakalarında artış görülmektedir. Ülkemizde ve Avrupa'da bu yıl grip hastalarında H3N2 tipindeki grip virüsü diğer grip virüsü tiplerine göre daha fazla görülmektedir" dedi.

Gribin kendisini yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, eklem ve kas ağrıları, baş ağrısı ve ciddi halsizlik, titreme hissi, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtilerle gösterdiğine dikkati çeken Pehlivan, daha çok risk altında olanların 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olan insanlarda çok ağır seyrederek ölüme kadar varan ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Pehlivan, gribin, öksürük ve hapşırma yoluyla etrafa saçılan damlaların solunum yoluyla alınmasıyla bulaştığını kaydederek, "Hastalığa yakalanılması halinde antibiyotik kullanılmamalıdır. Yatak istirahatı, bol sıvı gıdalar, taze meyve ve sebzeler, özellikle C, A ve E vitaminleri içeren sebze ve meyveler tüketilmelidir. Her ne kadar ülkemizde gribe dair olağan dışı bir durum olmamış olsa da mevsimsel grip ciddi bir hastalık tablosudur. Mevsimsel gribe yakalanmamak için yeterli uyku uyunmalı, mevsime uygun giyinmeli, ellerimizi her zaman bol su ve sabunla yıkamalı, hasta kişilerle doğrudan temastan kaçınılmalıdır" diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor