Sigara kış mevsiminde daha çok zarar veriyor!

Sigara içilen ortamlarda bulunanlar, hiç içmese dahi, daha çok zarar görüyorlar.

Sigara kış mevsiminde daha çok zarar veriyor!
Sigara kış mevsiminde daha çok zarar veriyor!
GİRİŞ 04.03.2015 12:40 GÜNCELLEME 04.03.2015 12:40

Sigaranın, özellikle üst yolunum yolu enfeksiyonları, grip, sinüzit, tonsilit, orta kulak iltihabı, yüz felci, bronşit, zatürre, astım ve kalp damar hastalıklarının daha sık görüldüğü ve daha ağır seyrettiği soğuk havalarda çok daha ciddi zararlar verdiğini belirten Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık; ‘Çünkü sigara daha çok içildiği gibi, dumanı daha derin çekilir. Sigara içilen yerlerde, az içenler ve pasif içiciler başta olmak üzere bebek ve çocuklar daha büyük zarar görürler. Astım, bronşit, zatürre, kulak enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, gelişme geriliği, çocukluk dönemi kanserlerinin gelişme riski artar.

Sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan kadınlarda,  adet düzensizliği, infertilite (kısırlık), düşük, dış gebelik,  erken doğum, kısırlık, erken menopoz görülmekte, akciğer ve kalp damar hastalıklarına; özellikle meme kanseri olmak üzere tüm kanser türlerinin gelişimine zemin hazırlar. Erkeklerde, sperm hareketi, canlılığı ve sayısını azaltarak kısırlığa sebep olması yanında, prostat, mesane kanserlerine eğilimi artırması göz ardı edilmemesi gereken önemli etkilerdir.

Çoğu insan, sağlığı ve yaşamına verdiği zararları apaçık ortada olan, sigara ve benzeri tütün ürünlerini bırakamayacağını düşünmekte, karamsar bir havaya girmektedir. Aslında kendi kararlılığı ile bu korkunç düşmandan kurtulanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Ayrıca, çeşitli tedavi yöntemleri desteklerle bırakmaya yardımcı olunmaktadır’ açıklamasında bulundu.  
 
Sigara içiyorsanız bu hastalıklara kapınız açık demektir!

Sigara dumanındaki katran, dişeti iltihabı, diş eti çekilmesi, diş çürükleri, kötü ağız kokusu başta olmak üzere; dudak, yutak, gırtlak dokusuna yapışarak hasara ve kanserleşmesine neden olur.

Bronş ve akciğer fonksiyonlarını bozarak, öksürük, balgam, solunum zorluğu ile astım, zatürre, tüberküloz, tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanserine zemin hazırlar. Sigara, akciğer kanserlerinin %95’inden sorumlu tutulmaktadır. Hatta sigara, pasif içicilerde bile aynı etkileri yapmaktadır.

Sindirim sistemine de, çok zarar verir. Reflü, kronik gastrit, mide ve on iki parmak barsağı ülserine neden olarak; yemek borusu, mide ve pankreas kanseri gelişme riskini değişen oranlarda, % 10 -30 kat artırır.

Kadın ve erkeklerde ürogenital sistem fonksiyonlarına çok zarar verdiği gibi, mesane kanseri görülme sıklığının 3-5 kat artmasına neden olur.

Sigara içenlerde, damar sertliği, hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları, damar tıkanıklıkları daha çok görülür. Kalp krizi görülme riski sigara içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır. 

Ayrıca, merkezi sinir sistemindeki yaptığı hasarlarla, erken bunama, felç ve beyin kanamalarına yol açar. 

Sigara içindeki kimyasal maddeler, vücudun bağışıklık sistemini bozarak, viral ve bakteriyel enfeksiyonl

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı