Domuz gribi korunma yolları neler? H1N1 virüsü

Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Domuz gribi nedir? (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?

Domuz gribi korunma yolları neler? H1N1 virüsü
Domuz gribi korunma yolları neler? H1N1 virüsü
GİRİŞ 31.03.2015 09:23 GÜNCELLEME 31.03.2015 09:23

Son günlerde meydana gelen Domuz gribi'ne bağlı ölümler endişeye neden oldu. Kocaeli'de tedavi altına alınan,  ’Domuz gribi’ olarak bilinen H1N1 virüsü kaptığı belirtilen Güler Akbaş isimli kadın öldü. Düzce'de, domuz gribi şüphesiyle 3 kişi hastanede tedavi altına alındı. Peki Domuz Gribi belirtileri tanısı, Domuz Gribi nedir? H1N1 virüsü Domuz gribi tedavi yöntemleri nelerdir?

Domuz gribi nedir?

Domuz gribi, A(H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse " domuz gribi" denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

Domuz gribi (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?

Domuz gribi A(H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.

Domuz gribi (A/H1N1) nasıl bulaşmaktadır?

Domuz gribinin de yine mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir. Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde de hastalık bulaşabilir. İçme, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma gösterilmemiştir.

Domuz gribinin (A/H1N1) belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

Ateş,
Öksürük,
Boğaz ağrısı,
Yaygın vücut ağrısı,
Baş ağrısı,
Üşüme ve
Yorgunluk

gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?

Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.

Domuz gribi virüsü cansız yüzeylerde ne kadar yaşar?

Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.


Ev eşyalarının temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?

Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Domuz Gribi Tanısı

Tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

Domuz gribini tedavi eden ilaçlar var mıdır?

Evet. Domuz gribinin tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır.


KISISEL KORUNMA YÖNTEMLERI

Hastaliktan korunmak için nelere dikkat etmeli?

Hasta görünen, atesli ve öksürügü olan kisiler ile yakin temas etmek zorundaysaniz
(1 metre kadar yakinina gelinecekse) maske takin ve temastan sonra elerinizi sabunlu su ile yikayin.

Ellerinizi sik sik su ve sabun ile yikayin. Özellikle öksürdügünüzde veya hapsirdiginizda mutlaka yikayin. Yikama olanagi yok ise alkol bazli el dezenfektanlari kullanin.
Öksürdügünüzde veya hapsirdiginizda agzinizi kagit mendil ile kapatin. Mendili çöp kutusuna atin. Ardindan ellerinizi yikayin.
Ellerinizi gözünüze, burnunuza ve agziniza sürmeyin. Virüsün bu yolla yayildigini unutmayin. Eger hasta iseniz evde kalin ve diger kisilerle temasinizi sinirlandirin.

Soguk alginligi yasayanlar ne tür önlemler almali?

Kendinizde soguk alginligi belirtileri hissettiginizde hastaliginiz ile ilgili ailenizi ve is yerinizi mutlaka bilgilendirin.

Mümkün ise bulastirma riskini en aza indirmek için evde kalin ve kalabaliktan, okuldan, isten uzak durun.

Istirahat edin ve bol sivi alip, var olan yakinmalariniza yönelik tedavi uygulayin. Bogaz agrisi için pastil, yüksek ates, bas ve genel vücut agrisi için ates düsürücü, agri kesici alabilirsiniz.

Hapsirirken ve öksürürken agzinizi ve burnunuzu tek kullanimlik mendillerle kapayin ve kullanilmis mendilleri uygun sekilde yok edin. Özellikle hapsirdiktan veya öksürdükten sonra, ellerinizi iyice yikayin.

Yakinmalariniz artar ve soluk alirken zorlanma da baslar ise en yakin saglik merkezinin acil servisine basvurun. Mümkün ise önceden, hekiminiz ile temasa geçin ve bilgilendirin.

Yolculuk sirasinda agzinizi ve burnunuzu maske ile kapatarak etrafa bulastirma riskini azaltin. Yakinmalarinizda artis olursa hekiminiz ile irtibata geçiniz.

ASI ILE KORUNMA

Mevsimsel grip asisi domuz gribine karsi koruma saglar mi?

Hayir saglamaz.

Kimler domuz gribi asisi yaptirmali?

Saglik personeli ile enfeksiyonu agir geçirme olasiligi olan risk gruplari bu asiyi yaptirmalidir.

Domuz gribine karsi korunabilmek için beslenmede nelere dikkat etmeli?

Özel beslenmeye gerek yoktur. Sadece bol sivi tüketmeye özen gösterilmelidir.

TEDAVISI

Domuz gribi olgularinda kullanilan etkin bir ilaç var mi?

Gerektiginde doktor kontrolünde kullanilabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafindan önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanilmamalidir.

Domuz gribi hakkinda tedavi uygulamaya ehliyetli kurum var mi?

Saglik Bakanligi’nin çesitli dönemlerde tahsis ettigi hastaneler vardir. 

6 ilde domuz gribi timi kuruldu

2014’ten bu yana 16 kişinin grip nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye’de kritik şehirlere gönderilmek üzere grip timi oluşturuldu. 

4 kişilik timlerin virüsten korunma yollarını anlatacağını aktaran Grip Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Akın, vaka sayısını 25 Mart’tan itibaren azalacağını söyledi.

Sağlık bakanlığı, 2014 yılından bu yana 16 kişinin grip nedeniyle yaşamını yitirdiğini, bu ölümlerin 11’ine Domuz gribi virüsünün neden olduğunu açıklamış ve domuz gribinde (H1N1 virüsü)  toplam vaka sayısının ise 170 olduğu bilgisini vermişti.

Haber Türk’ten Lütfi Erdoğan’ın haberine göre,  bu açıklamaların ardından bakanlık, grip ve ölümlerin çoğunlukta olduğu illerde görevlendirilmek amacıyla grip timi oluşturuldu ve Kocaeli, Sivas, Çanakkale, Samsun, Mersin ile Antalya’ya gönderildi. Grip timlerinin görevi ise halkı gribe karşı bilgilendirmek ve grip virüsünden numune alarak Ankara’daki merkez laboratuvara iletmek.

25 MART’TAN SONRA AZALACAK

Grip bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Akın, dolaşımda olan virüslerin A ve B grubundan oluştuğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: A grubuna H1N1 ve H3N2 virüsleri var. Türkiye’de bizim rahatlığımız hala H1N1’in etkin olması. Çünkü H1N1 aşısının koruyuculuk düzeyi istediğimiz etkinlikte. Akın’ın aktardığına göre, Türkiye’de bu yılın ekim ve kasım aylarından sonra H3N2’nin aktive olmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Akın, “Zaten 2015-2016 yılan ait aşıda bu virüse karşı koruyucu madde olacak. Vakalar Türkiye’de ayın 25’inden sonra azalmaya başlayacak.

GRİP BU HAFTA TAVAN YAPACAK

Grip Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Ünitesi’nden Prof. Dr. Ateş Kara da şu uyarılarda bulundu: Güneş çıktı ve hava ısınmaya başladı, o zaman virüs bulaşmaz. Grip Türkiye’de nisan ayından sonra azalıyor. Bu sene gripten etkilenme oranı hava şartlarına bağlı olarak yüzde 45-60 aralığında seyrediyor, geçen yıl bu oran yüzde 35’ti. Türkiye’de gribin en hızlı yayıldığı döneminde içinde bulunuyoruz. Gelecek haftalardan önce azalmaya başlayacak.

NİSAN VE MAYISTA YENİ VİRÜS ÇIKAR

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın ise H1N1 ve H3N2 virüslerinin gelişme aşamasında olduğunu belirterek, “Mayıs ayına kadar vakalar azalarak devam eder. Ancak nisan-mayıs aylarında yeni virüsler ortaya çıkar. Yeni virüse karşı eylül-ekim gibi aşı yaptırılmalı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı