12. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi

Ccedil;ocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Genel Sekreteri ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Murat Duman, Türkiye'de 600 çocuk yoğun bakım, 600 çocuk acil hekimine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

12. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi
12. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi
GİRİŞ 17.04.2015 16:49 GÜNCELLEME 17.04.2015 16:49

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 12. Ulusal Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Kongresi, Serik ilçesine bağlı Belek Turizm Bölgesi'ndeki bir otelde başladı.

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Genel Sekreteri ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Murat Duman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası katılımlı kongrede, çocuk acil ve çocuk yoğun bakımıyla uğraşan tüm hekimler ve hemşirelerin yer aldığını söyledi.

Yeni gelişen alanlar olan, çocuk acil ve çocuk yoğun bakımının, Türkiye'de hekime en fazla ihtiyaç duyulan iki yan dal olduğunu anlatan Duman, bu alana uzman öğrenci almak istediklerini kaydetti. Duman, kongrede bu açığın giderilmesi için neler yapılabileceği yönünde görüşlerin değerlendirildiğini ifade etti.

Türkiye'nin ABD ve Avrupa ülkelerinin çok gerisinde olduğuna işaret eden Duman, "Türkiye'de yaklaşık 600 çocuk yoğun bakım, 600 çocuk acil hekimine ihtiyaç var. Bunun kapatılabilmesi için de özellikle yan dal uzmanlık sınavlarında açığa göre kadroların dağıtılması gerekiyor" dedi.

Kaliteli hekim ihtiyacı

Duman, sadece hekim sayısının değil, hekimlerin sahadaki çalışma alanlarında altyapılarının da hazırlanması gerektiğini kaydetti. Ne kadar kaliteli hekim yetiştirirlerse sahada çocuk ölümleri ve sakat kalmalarının o kadar önlenebileceğini vurgulayan Duman, şunları söyledi:

"Çocuk ölümlerinin en önemli nedeni ani gelişen olaylar. Eğer siz zamanında, doğru ve etkin tedavi yapmazsanız çocukların ölme riskini, yaşasalar bile sakat kalma riskini artırmış oluyorsunuz. Eğer bu açığı hızla kapatacak olursak, çocuklara zamanında ve doğru tedavi yapılacak ve belirgin ölçüde düşmüş olan çocuk ölümlerinin sayısı daha da düşecek ve sakat kalmalar azalacak. Bu alana yatırım yapmak demek, çocukların sağlıklı, mutlu ve sakatsız bir şekilde yaşamalarını sağlamak demektir."

Çocuk acil tıp ve çocuk yoğun bakım konularının tartışılacağı kongre, 19 Nisan'da sona erecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!