TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulayın

TC Kimlik No ile SGK hizmet dökümü alma işlemleri kolay bir şekilde yapılabiliyor. SGK SSK TC Kimlik No ile hizmet dökümü sorgulama burada

TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulayın
TC Kimlik No ile SGK SSK hizmet dökümü sorgulayın
GİRİŞ 19.06.2015 09:55 GÜNCELLEME 19.06.2015 09:56
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

TC Kimlik No ile SSK SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi, SGK SSK sorgulamalarını yapmak isteyen vatandaşlar nasıl ve nereden yapabilecekler? TC Kimlik No ile SSK SGK hizmet dökümü. SGK hizmet dökümü alarak SSK prim gün sayınızı kolayca öğrenebilirsiniz. SGK hizmet dökümü ile ayrıca SSK borç sorgulama işleminizi de yapabilirsiniz. Bu haberimizde SGK hizmet dökümü alma ve SGK sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını detaylı olarak bulabilirsiniz.

SGK ve SSK sorgulama işlemlerini internet üzerinden yapmak artık çok kolay! SGK sorgulama işlemlerini yapabilmek için öncelikle SGK hizmet dökümüne ulaşmanız gerekmektedir. SGK hizmet dökümü ve SSK sorgulamaları hakkında tüm merak ettikleriniz bu haberde!

SGK

4A Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

4B Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

4C Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

Şifresiz SGK Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!

Şifresiz SGK Borç Sorgulama İçin LÜTFEN TIKLAYINIZ!

 

Bu sorgulama işlemini başarıyla tamamlayabilmek için öncelikle ilgili siteye giriş yapmalısınız. Açılan sayfada öncelikle uyruğunuzu seçmelisiniz. Eğer T.C. vatandaşı iseniz sırasıyla T.C. kimlik numaranızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili, doğum yılınızı, nüfus cüzdanınızda bulunan cilt numaranızı ve verilen güvenlik kodunu girmeniz gerekmektedir. Eğer yabancı uyrukluysanız sizden sırasıyla T.C. kimlik numaranız, ikamet tezkere numaranız, doğum yılınız ve güvenlik kodu bilgileri istenecektir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdiğinize emin olduktan sonra “Bilgileri Sorgula” butonuna basarak prim sorgulama işleminizi bitirebilirsiniz.

Kurumun görevleri:

•    SSK-SGK sosyal güvenlik alanında bir gelişme olduğunda uluslararası gelişmeleri takip eder.
•    SSK-SGK sosyal güvenlik ile alakalı konularda kamu kurum ve kuruluşlarıyla irtibat kurar.
•    SGK-SSK farklı ülkelerle yapılacak olan anlaşmalar için çalışmalar yürütür.
•    SGK-SSK bireylerin sosyal güvenlik haklarına ilişkin daha iyi hizmet alabilmeleri için çalışmalar yürütür.
•    SSK-SGK hizmet verdiği kişilerin hak ve yükümlülüklerini koruyarak yerine getirilmesinde öncülük eder.
SSK-SGK Uygulamaları

SSK-SGK Sorgulama

SSK-SGK sorgulama uygulamasını kullanarak öğrenebileceğiniz bilgiler;

•    Hangi işyerinde çalıştıysanız o işyerinin işyeri numarasını,
•    Daha önceden hangi tarih aralıklarında çalıştığınızı,
•    Belge kodunuzu,
•    İşe giriş ve çıkış tarihinizi,
•    Hangi dönemlerde, hangi miktarda prim gün sayınızın yatırıldığı,
•    Aylık kazancınızın ne olduğunu,
•    Yıllık toplamlarınızın tümünü,
•    Kısaca anlatmak gerekirse SSK-SGK ile ilgili genel hizmet bilgilerinizin bütününü öğrenebilirsiniz.

SSK-SGK Gün Dökümü

SSK-SGK gün dökümü uygulaması sayesinde işe başlama tarihinizi, işten çıkış tarihinizi, ne kadar süreyle hangi işte çalıştığınız gibi bilgileri kolaylıkla öğrenebilirsiniz. SSK gün dökümüyle ayrıca emekliliğinize ne kadar gün kaldığını, öğrendiğiniz bilgileri kullanarak emekli olacağınız tarihi, alacağınız maaşı gibi birçok işlemi de gerçekleştirebilmektesiniz.

SSK-SGK Maaş Hesaplama

SSK-SGK maaşınızı hesaplamanızın en kolay ve pratik yoludur. Bu uygulamayı kullanarak kendi emekli maaşınızı kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bu uygulama ile, önceden ortalama emekli maaşınızı hesaplayabilirsiniz ve sonrasında herhangi bir sürpriz ile karşılaşmazsınız. Ancak bu noktada bilmelisiniz ki SSK-SGK maaş hesaplama uygulamasının amacı sizleri bilgilendirmektir. Herhangi bir resmi evrak niteliği taşımamaktadır.

SSK-SGK Randevu Alma

SSK-SGK randevu alma için 3 seçenek vardır. Online SSK-SGK randevu alma sistemiyle ücretsiz olarak hangi doktordan istiyorsanız ona göre randevu alabilirsiniz. Diğer seçenek ise alo 182 numarasını arayarak randevu alabilmenizdir. Son olarakta sabah erkenden hastaneye gitmenizi tavsiye ederek randevu alabilirsiniz. İnternet üzerinden randevu alabilmek için ilgili siteye giriş yaptıktan sonra randevu ala tıklayıp yeni üye ol butonuna basmalısınız. Bu adımdan sonra sizden sırasıyla T.C kimlik numaranız, adınız, soyadınız, cinsiyetiniz, doğum yeriniz, doğum tarihiniz, babanızın adı, annenizin adı, telefon numaranız, sabit bir telefon numarası ve siteye daha sonralarda da giriş yapabilmek için kullanacağınız sizin tarafınızdan belirlenen parolanız istenecektir. Sizden istenen bilgilerin hepsini doldurmak zorunda değilsiniz. Bilgilerin yanında (*) işareti olan bilgileri doldurmanız yeterlidir. Ancak randevunuzla ilgili kalıcı bilgi istiyorsanız zorunlu olmadığı halde e-posta adresinizi vermenizi tavsiye ederiz. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdikten sonra kaydet tuşuna bastığınızda SSK-SGK randevu alma sitesine üyeliğiniz tamamlanmış olacaktır. Bu işlemlerden sonra ihtiyaç anında sadece T.C. kimlik numaranız ve parolanızla birlikte istediğiniz şehirde istediğiniz hastanenin istediğiniz doktorundan randevu alabilirsiniz.

SGK SSK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

SSK İşyeri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

SSK NEDİR?

SGK-SSK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltmasıdır. SGK-SSK günümüzde birçok vatandaşın yardımına koşar. SGK-SSK yani Sosyal Sigortalar Kurumu;  yardıma ihtiyacı olan, geliri düşük ailelerin başka kişilere muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağlayabilmeleri için yardım amaçlı kurulmuş bir kurumdur. SGK-SSK sayesinde hastanelerde herhangi bir ücret ödemeden vatandaşlar muayene olabilmektedir. SGK-SSK kurumuna bağlı olmadıkları takdirde hastanede muayene ücreti, tahlil ücreti ve röntgen ücreti gibi birçok ücret ödemek zorunda kalacaklardı. Vatandaşın muayene ve hastane masrafları bağlı olduğu bu SGK-SSK kurumu tarafından devletten aldığı para ile karşılanmaktadır.

SGK-SSK kurumundan belirli bir süre sonra emekli de olabilirsiniz. Sigortalı olarak SGK-SSK kurumuna bağlılığınızda belirli şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilirsiniz. Her çalışan vatandaşın gelecek adına hayali emekliliktir. SGK-SSK kurumuna ait emeklilik şartları tamamlaması gereken yaş, tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı ve tamamlanması gereken sigortalılık süresi şeklinde üç ayrı kategoride incelenmektedir. 

SSK SGK sorgulama neden yapamıyorum?

SSK sgk sorgulama neden yapamıyorum? SSK sorgulaması yapamıyorsanız sizlere anlatacağımız yöntemler ile SSK sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. SSK sorgulama işlemleri şu anda e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. SSK sorgulamasını SGK resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirmek isteyip olumsuz sonuç alan vatandaşlar tüm bu işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilir. SSK sorgulamaları ile ilgili bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

SSK SGK sorgulama neden yapamıyorum?

SGK tarafından yapılan bir resmi açıklamayla şu anda SSK sorgulama işlemleri şu anda e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. 

SSK sgk sorgulama neden yapamıyorum? SSK sorgulaması yapamıyorsanız sizlere anlatacağımız yöntemler ile SSK sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. SSK sorgulama işlemleri şu anda e-Devlet üzerinden gerçekleşiyor. SSK sorgulamasını SGK resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirmek isteyip olumsuz sonuç alan vatandaşlar tüm bu işlemleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilir. SSK sorgulamaları ile ilgili bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

SSK Sorgulamaları Nelerdir?

4A, 4B ve 4C olarak üç grupta ele alınan sigorta sahipleri, E-Devlet üzerinden sigorta türüne göre istediği sorgulamayı yapabilmektedir. E-Devlet üzerinden ücretsiz bir şekilde sunulan bu hizmetten E-Devlet üyeliği olan herkes yararlanabilmektedir.

SSK Sorgulamaları İle Neler Öğrenilir?

SSK sorgulama yapan bir vatandaş, ne kadar prim ödendiğini, ne zaman sigortalı olarak çalışmaya başladığı, toplam SSK gün sayısını, ay içerisinde ne kadar günün ödendiğini öğrenebilmektedir. Bunun yanında emekli olan kişilere yönelik de pek çok sorgulama bulunmaktadır. Emekli olan kişilerin ne kadar emekli maaşı aldığı, adres ve bilgilerin güncellenebildiği, emekli belgesi alma gibi sorgulamalar yapılabilmektedir. SSK prim sorgulaması yaparken sorgulama ekranında sizden istenen bilgileri girmeniz yeterli olacaktır. Sorgulamanızın ardından tüm bilgiler size sunulacaktır.

T.C. kimlik numarası ile SSK sorgulama internet üzerinden kolayca gerçekleşebiliyor. SSK sorgulamaları sonucunda bilgilerinize ulaşabilir ve SSK ücretinizin ödenip ödenmediğini öğrenebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için T.C. kimlik numaranıza ihtiyacınız var.

SGK NEDİR?

SSK-SGK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltılmış halidir. İnsanların çalışma hayatında da yaşlandıklarında da yaşam kalitesini etkileyecek olan en önemli etken sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, vatandaşların kazanmış olduğu gelirlerini göz önünde bulundurmadan toplum huzurunu bozan sosyal tehlikelerin vermiş olduğu zararlardan primli veya primsiz olarak, vatandaşın sosyal tehlikeler sonucunda kurtarılma güvencesidir. Ülkemizde sosyal güvenlik hakkı Anayasamızın 60. Maddesinde belirtilmiştir. Anayasamızın 60. Maddesi “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmüdür.
Sosyal güvenlik kavramı yani SSK-SGK, mesleki veya sosyal risk sebepleri yüzünden geliri veya kazancı azalmış olan vatandaşların başka kimselere muhtaç olmadan, geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanır.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde SSK-SGK yeniden düzenlenmiş ve eşit ve adil bir yapıya kavuşturmak amacı ile yenilikler yapılmıştır. 2006 yılında farkı vatandaşlara hitap eden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları tek bir çatı altında yani SSK-SGK çatısı altında toplanmıştır.

SSK-SGK kurumuna bağlı olarak da emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Denildiği gibi SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları SSK-SGK çatısı altında toplanmaktadır. Bağlı olduğunuz bu kurumlardan herhangi birisine ait çalışmalarınızı devam ettirip emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra emeklilik hakkınızı kullanabilirsiniz. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilik şartları hepsi için farklıdır. Ortak olan sadece hepsinde de tamamlanması gereken yaş, tamamlanması gereken hizmet süresi ve tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı vardır. Yalnız bu şartlar her kurum için farklı belirlenmektedir. Kadınlar için ve erkekler için de farklılık göstermektedir. SSK-SGK çatısı altında toplanan tüm bu kurumlardan bağlı olduğunuz kuruma ait olan emeklilik şartlarını öğrenebilir, ne zaman emekli olacağınız konusundan tahmini bir hesaplama yapabilirsiniz.

Vatandaş SSK-SGK çatısı altında toplanan  kurumlardan bağlı olduğu kurumun üç kategoride altındaki şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilir. Vatandaş bağlı olduğu kurumunda belirli bir süre geçirip emeklilik şartları tamamlandıktan sonra SSK-SGK vatandaşa ödediği prim miktarına bağlı olarak emeklilik maaşı bağlar.  Tüm bunlar sayesinde vatandaş SSK-SGK’ya bağlı olan kurumlardan herhangi birine bağlı olduğu sürede ve emeklilik döneminde vatandaşlar başka kişilere muhtaç olmadan hayatına devam edebilir. SSK-SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak vatandaş hem devlet güvencesi altına girmiş hem de sırtını devlete yaslamış olacaktır.

SGK, prim borcu ve 4/B konusunda bilgilendirdi

SGK, prim borcu yapılandırması ve 4/B'lilerin durumu hakkında bilgilendirme yaptı. Son dönemde yapılan haberlere tepki gösterilirken uygulamalardan 4/B'lilerin de faydalanabileceği belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), açıklama yaptı. SGK tarafından yapılan açıklamada, SGK ile Türkiye Halk Bankası arasında imzalanan iş birliği protokolünün ardından, "Dul ve yetimi unuttular" şeklinde yayımlanan haberlere vurgu yapıldı. 4/B kapsamında yer alan sigortalıların da yapılan düzenlemeden yararlanabileceği kaydedildi.

6552 sayılı Kanun kapsamında SGK prim borçlarının yeninden yapılandırılması hakkında açıklama yapan SGK, bu süreçte 5510 sayılı Kanun'un 4/B kapsamındaki sigortalıların SGK prim borçlarının ödenmesi konusunda kolaylık sağlanması için Türkiye Halk Bankası ile işbirliği protokolü imzalandığını belirtti.

Açıklamada, protokol gereğince, bankadan verilecek krediden 5510 sayılı Kanun'un 4/b kapsamındaki sigortalılardan, prim borcu bulunup, 6552 sayılı Kanun gereğince borcunu yapılandıran ve emekliliğe hak kazanan sigortalıların faydalanacağı aktarıldı.

Yapılandırma süresi içinde başvuranların kredi kullanacağı, bankadan kullanılacak kredinin taksitlerinin, sigortalıya SGK tarafından bağlanacak emekli aylığından kesilerek ödeneceği belirtildi.

Krediden faydalanan ve emekli aylığı bağlanan sigortalının ölümü halinde, sigortalıya hayat sigortası yaptığı için, ödenemeyen kredi tutarının sigorta şirketinden karşılanacağı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"SGK tarafından bağlanan ölüm aylığı, sigortalının ölümü halinde ve Kurum mevzuatı gereğince aylık bağlanması şartlarının oluşması üzerine hak sahibi olan eş, çocuk ve ana babaya bağlanan aylık olarak değerlendirilmektedir. Malullük aylığı ise çalışmaktayken sigortalının çalışma gücünü kaybetmesi nedeniyle yetkili sağlık kurumlarından almış olduğu sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmiş ve Kurumun yetkili kurullarında kabul edildikten sonra, aylık bağlama şartlarını taşıması halinde bağlanan aylık olarak nitelendirilmektedir. Aylık bağlama süreci ile kontrol muayenesi nedeniyle sonucu öngörülememektedir.

Ölüm aylığı alan hak sahibinin, evlenme, sigortalı olarak işe başlaması veya ölüm gibi nedenlerle aylık alma şartlarını yitirmesinden dolayı, bağlanan aylıklar kesilmektedir. Bağlanan ölüm aylığının sürekliliği bulunmadığı gibi, süresi de bilinmemektedir. Kullanılan kredinin taksitleri, Kurum tarafından Bankaya gönderilen aylık tutarından kesilerek ödeneceğinden, ölüm ve malullük  aylıklarının ise devamlılığı olmadığından Banka ile imzalanan protokol kapsamında bulunmamaktadır."

SSK SGK HABERLERİ

Memuru sevindirecek haber!

2.8 milyon memurun emekli ikramiyesi hesaplaması değişiyor. Enerji Bir-Sen, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak, memurların emekli ikramiyesi hesaplamasında, çalışılan aylar ve günlerin de dikkate alınmasını talep etti.

Enerji Bir-Sen, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak, memurların emekli ikramiyesi hesaplamasında, çalışılan aylar ve günlerin de dikkate alınmasını talep etti.

Enerji Bir-Sen Başkanı Hacı Bayram Tonbul, memurların emekli ikramiyesinin hesaplanmasında çalışılan yılların dikkate alındığını, gün ve ayların ise hesaplamaya dahil edilmediğini söyledi. İşçilerin kıdem tazminatında aylar ve günlerin de hesaplandığına dikkati çeken Tonbul, bu durumun işçi ile memurlar arasında adaletsizliğe yol açtığını savundu. Memurlar için önemli sorun olarak gördükleri bu konunun, basit düzenlemelerle çözülebileceğini aktaranTonbul, şunları kaydetti:

'GEREKİRSE YARGIYA GİDECEĞİZ'

"28 yıl 11 ay 20 gün hizmet süresi olan bir memurun emekli ikramiyesi, sadece 28 yıldan hesaplanıyor. 11 ay 20 günlük ikramiyesi memura verilmiyor. Sorunun çözümü için SGK'ya başvurduk. Çözülmezse yargıya gideceğiz."

SGK o uygulamaya devam ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, biyometrik kimlik doğrulama sistemine ilişkin uygulamanın devam ettiğini açıkladı.

SGK’dan yapılan açıklamada, bilindiği üzere, 08 Kasım 2014’de Kurumun web sayfasında, Danıştay Onbeşinci Daire Başkanlığınca alınan kararlar nedeniyle biyometrik kimlik doğrulama sistemi kullanılmaksızın MEDULA sisteminden provizyon alınabileceği ve biyometrik kimlik doğrulama sistemine ilişkin yapılacak düzenlemelerin Kurum portalından bildirileceği duyurulduğu hatırlatılarak şöyle denildi:

"3 Nisan 2015 tarihli ve 29315 Sayılı Resmî Gazetede yer alan; Danıştay Onbeşinci Dairesinin “İtiraz Yolu İle Anayasa Mahkemesine Başvurulması Kararına” istinaden Anayasa Mahkemesi tarafından, 31 Mayıs 2006 tarihli ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 67 nci maddesinin 3 üncü fıkrasına, 01 Mart 2012 tarihli ve 6283 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile eklenen “… biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulamasının yapılması ve/ veya …” ibaresinin, Anayasa’ya aykırı olmadığına ve itirazın reddine karar verilmiştir."

Biyometrik kimlik doğrulama sistemine ilişkin uygulamanın 08 Kasım 2014 tarihli duyuruda belirtilen şekilde devam ettiği kaydedilerek uygulamaya ilişkin değişikliklerin duyurulacağı bildirildi.

SGK'dan flaş ilaç açıklaması

SGK Başkanlığı, "Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)" isimli ilacın, kurum tarafından karşılanmaması yönündeki haberleri yalanladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı tarafından, "Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)" isimli ilacın, kurum tarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri oluştuğu yönündeki haberler gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

SGK'dan yapılan açıklamada, sağlık giderleri SGK tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen ancak Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen, ithalatı yapılmayan ilaçların, yurt dışından temin edildiği anımsatıldı.

"Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)" isimli ilacın, kurum tarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri oluştuğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı" ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TEB tarafından fiyat araştırması yapılarak yurt dışı ilaç listesine girme talebiyle başvurusu yapılan ilaç-ilaçlar, Yurt dışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonunca (YİTEDK) değerlendirildikten sonra nihai kararı verecek olan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonuna (SHFK) sunulur. YİTEDK ve SHFK tarafından yapılan değerlendirmeler ise ilaçların yalnızca mali yönü değil, klinik etkililik ve güvenlik profilleri de göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

'Opdivo 10 mg/ml 10 ml Vial' isimli ilaç, Bristol Myers Squibb firmasına ait 'nivolumab' etkin maddeli ilaçtır. İlacın malign melanoma tedavisinde kullanımı için FDA onayı bulunmaktadır ve bu tanıda kullanımı halinde bahsi geçen firma tarafından uygulanan insani amaçlı erken erişim programı kapsamında ücretsiz olarak temin etmektedir."
Söz konusu ilacın hodkin lenfoma hastalığında kullanımı amacıyla Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi'ne eklenmesi talebinin, TEB tarafından 9 Şubat 2015'te SGK'ya ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, ilacın, melanoma ve akciğer kanseri tanısında FDA onayı bulunmasına rağmen, lenfoma tanısında kullanımı ile ilgili bir onayının bulunmadığı vurgulandı.

Opdivo (Nivolumab) isimli ilacın hodkin lenfoma tanısında etkili olacağı yönünde kesin bilgi ile klinik etkililik ve güvenliği konusunda yeterli çalışma bulunmaması nedeniyle yapılan başvurunun, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından uygun bulunmadığı kaydedildi.

Trafik ya da iş kazası için SGK’ya borcu olana af

Trafik ya da iş kazası için SGK’ya borcu olana af geliyor. Bu haktan yararlanmak isteyenler 31 Temmuz'a kadar SGK’ya başvuru yapacak.

2014 yılında yürürlüğe konulan torba kanun ile SGK primleri yapılandırıldı. Primlerin gecikme zammı ve gecikme cezası da silinerek ödeme kolaylığı ve taksitlendirme imkânı getirildi. Ancak kastı, kusuru veya iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymaması, aykırı hareket etmesi, yerine getirmemesi nedenlerine bağlı olarak iş kazası olmasına neden olan işverenlerin iş kazasından doğan SGK borçları, teşvik olarak değerlendirileceği için 2014 yılı torba yasasında af ve yapılandırma kapsamına alınmamıştı.

2015 ÖNCESİNE UYGULANACAK

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapan yasaya ise af maddesi konuldu. 

İş kazası ve meslek hastalıklarının meydana gelmesinde kusuru bulunan işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’nca (SGK) gerçekleştirilen harcamalara karşılık ödemeleri gereken para cezalarına yeniden yapılandırma olanağı getirildi. Borcunun anaparasını 3 yıla varan vadeyle ödeyecek işverenlerin gecikme faizleri silinecek. Meclis tatile girmeden hemen önce kabul edilen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapan yasanın af maddesi, on binlerce işverenin yanı sıra, trafik kazası gibi nedenlerle herhangi bir kişiyi sakatladığı veya ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle SGK’yı zarara uğratan üçüncü kişileri de ilgilendiriyor. Yasaya göre, iş kazası veya meslek hastalığında kusuru bulunan işverenler ya da sigortalı bir kişinin yaralanmasına, sakat kalmasına veya ölmesine sebep olanlar, SGK’nın bu kişiler için yaptığı harcamaların yarısını ödemekle yükümlü bulunuyor.

Sakat kalan kişilere veya ölenlerin yakınlarına bağlanan aylıkların peşin değerlerinin yarısı da bu işverenlerden tahsil ediliyor. Eş ve çocuklara SGK tarafından bağlanan maaşlar ömür boyunca ödeniyor. Bu nedenle geri alınan bu rakamlar her bir işçi için 250-300 bin liradan aşağı çıkmıyor. Bu rakamların peşin değerinin yarısı zaman içerisinde değil bugün işverenden alındığı için işveren için ciddi bir yük oluşturuyor.

Örneğin Soma’daki 301 işçinin ve Ermenek’teki 18 işçinin ailelerine SGK tarafından ömür boyu yapılacak ödemelerin bugünkü değerinin yarısı, söz konusu maden sahiplerinin kusurlu bulunması halinde onlardan alınacak. SGK’nın bu şekildeki alacakları milyarlarca liraya ulaşıyor. Meclis’te kabul edilen yasa uyarınca, yeniden yapılandırma hakkından, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kesinleşmiş mahkeme kararıyla kusurlu bulunan işveren ve üçüncü kişiler yararlanabilecek. Borcunu yeniden yapılandıranların, anaparayı 36 ay vadeyle ödemeleri halinde, gecikme faizi borçları silinecek. Anaparaya ilave olarak sadece enflasyon farkı alınacak.

BAŞVURU 1 MAYIS’TA BAŞLAYACAK

Bu haktan yararlanmak isteyenlerin 1 Mayıs’tan başlayarak en geç 31 Temmuz 2015 tarihine kadar SGK’ya başvuruda bulunmaları gerekecek. İlk taksit ödemesi de 30 Ağustos 2015 tarihine kadar yapılacak. İsteyen peşin, isteyen 3 yıla varan vadede 2 ayda bir 18 taksitle ödeyebilecek.

TEHLİKE ANINDA İŞÇİNİN ÇALIŞMAMA HAKKI VAR

Kanun tehlike durumunda işçiye çalışmaktan kaçınma hakkı tanıyor. Örneğin işçiler, su sızıntısı konusunda uyardığı halde çalıştırma sürerse, gerekli tedbirler alınıncaya kadar ücretli olarak çalışmaktan kaçınabilir..

PARA CEZALARI KATLANDI

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndaki para cezaları işçi sayısı ve tehlike sınıfına bağlı olarak artırıldı. İşçi sayısına ve işin yapısına bağlı olarak tehlikeler kademelendirilip söz konusu cezalardaki oranlar yüzde 200’e varan artışlar gösterebilecek.

UYARAN İŞ GÜVENLİĞİ UZMANINI ÇIKARAN TAZMİNAT ÖDEYECEK

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, tespit ettikleri eksiklik ve aksaklıkların hayati tehlike arz etmesi ya da meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işverenin gerekli tedbiri almaması halinde durumu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, yetkili sendika ya da işyeri temsilcisine bildirecek. Bildirim yapmayan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi ilk seferinde 3 ay, tekrarında ise 6 ay süreyle askıya alınacak. Bakanlığa şikâyet eden işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının işine son veren işverenler, 12 aylık sözleşme tutarından az olmamak üzere tazminat ödemek zorunda kalacak.

Yasaya göre, iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli bulunarak faaliyeti durdurulan işyerinde çalışanların hakları güvence altında bulunuyor.

ÇİPLİ TAKİP 2016’DA ZORUNLU

İşveren, işçinin çalışamadığı günlerin ve ayların parasını aynen ödemek zorunda. İsterse bu süre içerisinde kendisine ait başka bir işyerinde çalıştırabilir. Kaza sonrası yeraltındaki madencileri kurtarma çalışmalarında en büyük eksikliği hissedilen çipli takip sistemi 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren zorunlu olacak.

KAZASI OLMAYANA TEŞVİK

Madencilik, inşaat, tersane gibi çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10 kişiden fazla çalışanı bulunan bir işyerinde 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmemişse o işveren ödüllendirilecek. Çalışanların işsizlik sigortası primi işveren payı olarak sonraki 3 yıl yüzde 2 yerine yüzde 1 alınacak. Ayrıca mesleki eğitim görecek kişiler, 2018’e kadar başvurursa sınav ücretleri ile belge masrafları İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

5 ilde SGK operasyonu: 10 gözaltı

SGK Bursa İl Müdürlüğü’ne yapılan baskınde ele geçirilen bilgiler sonrasında bu sabah 5 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bursa İl Müdürlüğü’ne geçen yıl kasım ayında düzenlenen baskında el konulan bir çok bilgisayarın hard diskleri ve evrakların incelenmesi sonucu, bu sabah 5 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, geçen yıl Kasım ayında Cumhuriyet Savcılığından alınan izinle Sabah erken saatlerde gittikleri SGK Bursa İl Müdürlüğü’nde arama yaptı.

Kurumda taşeron şirket üzerinden 2008 yılında göreve başlayan ve bilişim merkezinde görevlendirilen T.Y. adlı çalışanın yapılan telefon görüşmelerini usulsüz şekilde kopyalaması gerekçe gösterilerek yapılan aramalarda, kurumun ikinci katında bulunan bilgisayar merkezindeki kayıtlar ile bazı bilgisayarların hard disklerinden birer kopya aldı. Kendisine kriptolu telefon tahsis edilen ve bir çok sorumludan çok daha fazla yetkililere sahip olduğu öne sürülen T.Y.’nin, resmi evrak üzerinde usulsüzlük yapıp yapmadığının araştırılması için bazı evraklara ve dosyalara el konuldu.

BORÇLARI SİLMİŞLER

Alınan bilgisayar kopyalarının TÜBİTAK’a, evrakın ise uzmanlara inceleten polis, bu sabah 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında, resmi evraklar üzerinde sahtekarlık yapıp, bazı borçları usulsüz olarak sildiği, haksız kazanç elde ettiği öne sürülen aralarında eski il müdürünün de bulunduğu adları açıklanmayan 10 kişi gözaltına alındı.

Polis, sorgulama süresince bu sayının artabileceğini öne sürdü.

5 milyon kişiye zam müjdesi!

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılacağı açıklanan seyyanen zamdan 5 milyon civarında kişi faydalanacak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 6,5 milyonu SSK'dan, 2,4 milyonu Bağ-Kur'dan, 1,9 milyonu da Emekli Sandığı olmak üzere toplam 10 milyon 953 bin kişiye emekli aylığı ödüyor. Kurum tarafından emeklilere ödenen maaşların tutarı aylık 12 milyar lirayı buluyor.

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarında ilk etapta, 2015 Temmuz ayı itibarıyla, yılın ilk 6 ayı için TÜFE oranında artış yapılacak. Bu artışa ilave olarak, maaşları bin liranın altında olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri 100 lira daha fazla alacak. Ayrıca, bin ila bin 100 lira arasında ödenen aylıklara da bin liranın üstündeki aylıkları, bin 100 liraya tamamlayacak şekilde seyyanen zam verilecek.

Ortalama 50 lira daha az kesinti yapılacak

Seyyanen zamdan 5 milyon civarında emekli faydalanacak. Böylece, 3 milyon 303 bin emekli 100 liranın tamamından, 1 milyon 785 bin emekli de 1 ila 99 lira arasında değişen tutarda seyyanen zam alacak. İyileştirmeyle SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yaklaşık yüzde 30 artış olacağı, seyyanen zammın yıllık maliyetinin de 4 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor.

Öte yandan, ticari faaliyette bulundukları için daha fazla Sosyal Güvenlik Destek Pirimi ödeyen emekliler için ise prim oranı aşağıya çekildi. Bu kapsamda, ticari faaliyette bulundukları için aylıklarının yüzde 15'i oranında sosyal güvenlik destek primi ödeyen emeklilerden, artık yüzde 10 oranında prim kesintisi yapılacak.

Uygulamayla, 630 bin 485 emeklinin maaşında ayrıca yüzde 5 artış sağlanacak. Bu şekilde, 229 bin 653 SSK, 355 bin 886 Bağ-Kur, 44 bin 946 memur emeklisinin aylıklarından en fazla 153 lira, ortalamada 50 lira daha az kesinti yapılması suretiyle artış olacak. Bu düzenlemenin yıllık maliyetinin ise 435 milyon lira olacağı kaydedildi.

Şu anda, 571 bin 285 kişi, aylık ek ödeme dahil 145 lira 81 kuruş 65 yaş aylığı alıyor, temmuz ayından itibaren gerçekleşecek zamla bu rakam 200 liraya çıkarılacak. Böylece aylıklarda yüzde 37'lik artış sağlanacak. Düzenlemenin yıllık maliyetinin 342 milyon lira olarak hesaplandığı ifade edildi.

Kadınlara müjde! Aylık 300 euro hibe başlıyor

0-24 aylık çocuk sahibi annelere 36 aya kadar aylık 300 euro için başvurular, 25 Haziran’da başlıyor.

SGK’nın AB fonu desteğiyle uygulayacağı, çalışan annelerin iş hayatına devam etmesini sağlamak amacıyla yürüteceği ’Evde Çocuk Bakım Projesi’ üç pilot ilde uygulanacak. Antalya, İzmir ve Bursa’da toplam 5 bin çalışan anneye çocukların bakımı için aylık 300 euro hibe destek verilecek.

Proje için başvurular ise SGK.gov.tr adresi üzerinden 25 Haziran tarihi itibariyle başlanacak. Ülkemizde kadın çalışanlara verilen ücretlerin düşüklüğü ve çocuk bakım imkanlarının kısıtlılığı nedeniyle anne olan kadının iş hayatından çekildiğini belirten Sosyal Güvenlik İl Müdürü Selim Erol, ev hizmetleri sektöründe kayıtdışı istihdam oranının ise yüzde 96 olduğunu kaydetti.

Projenin 0-24 ay aralığında çocuk sahibi ve sigortalı çalışan, iş hayatına geri dönecek veya yeni girecek anneleri kapsadığını belirten Selim Erol, "Çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin amacıyla geliştirilen proje, Antalya, Bursa ve İzmir’de uygulanacak. Aylık yaklaşık 300 euro hibe desteği sağlanacak. Çocuğuna tek başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak hibe desteği 390 euro olacaktır" dedi.

DESTEK 36 AYA KADAR

24 aylıktan küçük çocuğu olanın yararlanabileceği desteğin çocuklar 36’ncı ayı doldurana kadar verileceğini belirten Erol, Antalya’da 1500 anne ve 1500 bakıcı olmak üzere 3 bin kadının istihdamının hibe yardımıyla destekleneceğini söyledi. Erol, İzmir ve Bursa ile birlikte bu rakamın 5 bin anne, 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplam 10 bin olduğunu açıkladı. Bütçenin AB ve SGK tarafından karşılanacağını belirten Erol, toplam bütçenin 38 milyon Euro’sunun annelere mali destek olarak hibe edileceğini kaydetti.

YARARLANMA ŞARTLARI

Destekten yararlanma şartları ise şöyle; Anne ve bakıcı aynı ilde ikamet edecek ve Türk vatandaşı olacak. Annenin başvurudan 1 gün dahi önce de olsa sigortalı çalışıyor olması gerekiyor. Annenin en fazla asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar yaklaşık 2 bin 500 TL’den yüksek brüt gelire sahip olmaması gerekiyor. Çocuk bakıcısı en az ilkokul mezunu olmalı. Anne ve çocuk bakıcısı arasında birinci derece akrabalık ilişkisi olmamalı. Annenin proje kapsamında başka birinin çocuğu için çocuk bakıcı beyan edilmemiş olması gerekiyor.

YORUMLAR 27
  • Ayşe kalender 5 yıl önce Şikayet Et
    Tahline bakma
    Cevapla
  • abdurrahman 5 yıl önce Şikayet Et
    Ssk gunlerimi gormekistiyorum
    Cevapla
  • ercan 04 10 2007 b 8 yıl önce Şikayet Et
    Ssk gunlerimi gormek istiyorum
    Cevapla
  • mehmet erzurum 8 yıl önce Şikayet Et
    e devlet şifresiyle hizmet dökümü alamıyorum
    Cevapla
  • Ertuğrul /Bodrum 8 yıl önce Şikayet Et
    Aynen arkadaşlar bende uzun zamandır giremiyorum ,lütfen yetkili kimlerse ilgilenin,sadece bu sayfa değil ilgili tüm sayfalar acil işlerimiz var lütfen...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!