"5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü"

Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilciliği ve Türk Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği tarafından, "5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü" dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

"5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü"
"5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü"
GİRİŞ 05.05.2015 16:03 GÜNCELLEME 05.05.2015 16:03

Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen programın açılışında konuşan Hastane İnfeksiyonları ve Kontrolü Derneği Genel Sekreteri ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal da hastanelerde el hijyeninin önemini vurguladı.

Ünal, "Eller, en sık ağız sistemiyle bulaşan enfeksiyonları barındırıyor. Bu şekilde Hepatit A ve E, kanlı ishal, gastroenterit sistem enfeksiyonları, kurt, kancalı kurtlar, salmonella, brucella gibi hastalıklara neden olabiliyor" dedi.

"Kirli olduğunu hissettiğin bir şeyleri tutmuşsan mutlaka suya ve sabuna da dokunmak lazım" tavsiyesini veren Ünal, ortak tutunma alanlarına dokulunmuşsa aşırıya kaçmadan, kolonyalı ve dezenfektan mendillerden faydalanılması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü'nü (DSÖ) temsilen konuşan Tütün Kontrol Program Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, "Temiz Bakım Güvenli Bakımdır" kampanyası hakkında bilgi verdi.

Ergüder, dünya genelinde 10 binden fazla sağlık çalışanına ulaşıp "5 adımda el hijyeni" stratejileriyle dünya genelinde milyonlarca hayatın kurtarılmasına vesile olduklarını belirtti.

"Temiz Bakım Güvenli Bakımdır" kampanyasına katıldık

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Güler de tüm kurumlarda hastane enfeksiyonlarının önlenmesi konusunda çalıştıklarını vurgulayarak, bu çalışmaların önemli bir parametresinin "el hijyeni uyumunun arttırılması" olduğunu ifade etti.

Bakanlık olarak Dünya Sağlık Örgütü ile bir dizi çalışmalar yaptıklarına da işaret eden Güler, şöyle konuştu:

"2008 yılında bu kampanyaya katılma noktasında bir irade göstermiştik. Her şeyi tamamlamış, bir irade beyanı imzalamamıştık ama bugün itibariyle oda imzalanmış bulunuyor. Bakanlık olarak bu tür aktivitelerin arttırılması, farkındalığın oluşturulması noktasında elimizden geldiğince tüm sektöre yönelik hem rehberlik yapma hem süreçleri koordine etme noktasında çalışmalarımızı büyük bir hızla devam edeceğiz."

Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Arzu Topeli İskit ise Türkiye'de dirençli enfeksiyonların ciddi bir soru haline geldiğini önlenmesi içinde el hijyeninin önemli bir basamak olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner de El Hijyeninin Önemi konulu sunum yaptı.

Sağlık sektöründe el hijyeninin tarihine ilişkin bilgi veren Güner, "Sağlık Personeli olarak mikroorganizmaları aktarmada ciddi rol oynuyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması