Dünya Çölyak Günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Kütük: "Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir"

Dünya Çölyak Günü
Dünya Çölyak Günü
GİRİŞ 07.05.2015 10:48 GÜNCELLEME 07.05.2015 10:48

Ccedil;anakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, Çölyak hastalığının tek tedavisinin ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyetten geçtiğini bildirdi.

Kütük, "Dünya Çölyak Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, çölyakın, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen, ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığı olduğunu ifade etti.

Çölyakın genetik bir hastalık olduğuna işaret eden Kütük, şunları kaydetti:

"Vücutta bağışıklık sistemini tetikleyen çevresel ve genetik faktörlerin birlikte rol oynaması sonucunda yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Hastalık, bir ameliyat ve doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da ortaya çıkabilir. Her yaşta görülebilir. Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası olduğu tahmin edilmekte iken ancak yüzde 10’nuna tanı konulmaktadır.

Çölyak hastalığı, bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir. Çölyakı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: Alman Cumhurbaşkanı Ankara'da! Başkan Erdoğan resmi törenle karşıladı
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat