Kanser tedavisinde büyük gelişme

Uzmanlara göre kanserle hastanın güçlendirilen bağışıklık sisteminin mücadele etmesini sağlayan "immünoterapi"den, olumlu sonuçlar alınıyor.

Kanser tedavisinde büyük gelişme
Kanser tedavisinde büyük gelişme
GİRİŞ 04.06.2015 14:38 GÜNCELLEME 04.06.2015 15:05

Türkiye İmmün-Onkoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Rüçhan Uslu, "immünoterapi"nin kemoterapiden daha etkili ve uygulamasının kolay olduğunu, son derece sevindirici gelişmeler içerdiğini bildirdi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Uslu, ABD'de her yıl düzenlenen onkoloji toplantısında kanser tedavisindeki yeni çalışmaların değerlendirildiğini belirtti.

Cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin kanser tedavisinde yetersiz kalması üzerine bu yıl toplantıda onkologların daha çok "immünoterapi" üzerinde durduğunu kaydeden Uslu, geleneksel yöntemlerin yan etkilerinin fazla olduğunu, özellikle saç dökülmesi, bulantı, kusma, ağız yaraları, kabızlık gibi şikayetlere yol açtığını anımsattı.
Hastaların ve hekimlerin daha gelişmiş tedavi yöntemleri aradığını ancak çalışmaların büyük araştırma ve bütçeler gerektirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Uslu, cerrahi, kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak son yıllarda hedefe yönelik ilaçların ve immünoterapinin önem kazandığını ifade etti. İmmünoterapinin kanseri değil, hastanın vücudunu hedef aldığını, bağışıklık sistemini tümöre karşı uyardığını ve yok etmesini sağladığını anlatan Uslu, "Çok sofistike, teknolojik, ayrıntılı ilaçlar gündeme geldi. Klinik araştırmalar yapıldı hastalar üzerinde. Özellikle ileri evrelerde kemoterapi, radyoterapi ve hedefleyici tedavilerden çok daha başarılı olabildiği kanıtlandı" diye konuştu.

Türkiye'deki ilk tedavi deri kanserinde

İmmünoterapi ile tedavinin hastanın ömrünü uzattığını bildiren Prof. Dr. Uslu, yöntemin Türkiye'de de son 1 yıldır uygulandığını belirtti.

Türkiye'de kullanılan immünoterapi ilaçlarının "malign melonom" adı verilen ileri evre deri kanserine yönelik olduğunu dile getiren Rüçhan Uslu, "Akciğer kanserinde de yakın zamanda kullanılacak ve ikinci bir ilaç daha ülkemize gelecek. Malign melonom ve akciğer kanserinde artık ruhsatlandırma aşaması tamamlanıyor" ifadesini kullandı.
Baş, boyun kanserleri, beyin tümörleri, karaciğer, böbrek, mesane ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik immünoterapi tedavisi için de ilaç ruhsat başvuruları yapıldığını belirten Prof. Dr. Uslu, "Bu konuda son derece olumlu, mutlu ve sevinçliyiz. Bu tedaviler kemoterapiden daha etkili, uygulaması kolay ve bizim için son derece sevindirici gelişmeler içeriyor" dedi.

Ömrü 10 yıl uzatabiliyor

Prof. Dr. Uslu, 1970'lerde ileri evre kanser hastanın 3-6 ay yaşayabildiğini, cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi ile bu sürenin 2 yıla çıktığını, hedefleyici tedaviler ile ömrün 3-4 sene uzayabildiğini, son olarak da immünoterapi ile hastaların 5-10 yıl fazla yaşayabileceğini bildirdi.

Bir ilacın ruhsat alabilmesi için uzun süreli klinik çalışmalar gerektiğini belirten Rüçhan Uslu, Ege Üniversitesi'nde 400 kanser hastasının katılımıyla 110 klinik çalışma yaptıklarını, son olarak immünoterapi konusunda 10'a yakın immünoterapi konulu klinik çalışma sürdürdüklerini söyledi.

Klinik çalışmaların 3-4 yıl sürdüğünü, henüz kesin sonuca ulaşmadıklarını dile getiren Uslu, "Yan etkilerin olmadığını ya da tolere edilebilir düzeyde olduğunu görüyoruz. Beklentilerimiz yüksek, kesin sonuç verebilmek önemli" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Uslu, immünoterapi ilaçlarının damar yoluyla belirli aralıklarla yapıldığını da sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi