Ne içtiğinizi biliyor musunuz?

Her gün çay, kola, ayran, maden suyu gibi sıvılar tüketiyorsunuz. Peki bu içeçeklerin içinde neler olduğunu biliyor musunuz?

Ne içtiğinizi biliyor musunuz?
Ne içtiğinizi biliyor musunuz?
GİRİŞ 27.08.2015 11:59 GÜNCELLEME 27.08.2015 11:59

Kolalı içecekler

Su, şeker, kafein, karamel, kola ekstraktı, izin verilen katkı maddeleri ve kendine özgü aroma maddeleri ile hazırlanan ve karbondioksit ile gazlandırılmış olan içecektir. 1 su bardağı 148 kalori yani 7,5 küp şekere eşittir. Kolanın bir bardağında 24 mg kafein bulunur. Hem enerji hem de kafein içeriği nedeni ile sınırlı tüketmekte fayda var.

Ayran

Hazır ayranlara  tuz ilave edildiği için evde tuzsuz yapılması daha sağlıklı. Glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini dengeler, B grubu vitaminlerden zengindir. Kemik sağlığında önemli bir mineral olan kalsiyum kaynağıdır. 1 su bardağı (250 ml) 90 kaloridir. Ara öğünlerde hem susuzluğun giderilmesi hem de kan şekerini dengelemesi için kullanılabilir.

Maden suyu

Kalsiyum, flor gibi mineralleri içerir. Günde 2 taneden fazla tüketmemekte fayda var. Maden suları hazmı kolaylaştırıyor ve özellikle yaz aylarında ter ile kaybedilen mineralleri takviye ediyor. İçinde sodyum minerali yani tuz var. Yüksek tansiyonu ve diyetlerinde tuz sınırlaması olan kişiler dikkatli tüketmeli.

Soğuk çay

Su, şeker, çay ekstraktı, asitlik düzenleyiciler ve çeşidine göre aroma vericiler içerir. Çeşitlerine göre farklılık göstermekle birlikte 1 su bardağı (250 ml) ortalama 75 kaloriye eşittir. Gazsız bir içecek olması avantaj gibi görünmesine rağmen fazla tüketildiğinde gereksiz enerji alımına neden olur.

Meyve suyu

Tamamen meyveden oluşan bir içecektir. Meyve suyunun ambalajında meyve konsantresinden elde edildiği yazmaktadır. Meyve konsantresi sıkılmış meyve suyundan elde edilir. Bu sebeple meyve konsantrelerinin sulandırılması ile yüzde 100 olan meyve suyu üretilebilmektedir.

Meyveli soda

Doğal maden suyuna meyve konsantresi, şeker ilave edilerek elde edilir. 1 su bardağı (250 ml) meyve içeriğine göre 85-100 kalorilik enerji sağlar. İçinde bulundurduğu maden suyundan gelen mineraller diğer içeceklere göre avantaj sayılabilir. Ancak şekerden gelen enerji miktarını unutmamak gerekir.

Gazoz

Gazlı ve şeker ilave edilmiş bir içecektir. Yapımında su, karbondioksit, şeker, sitrik asit ve esanslar kullanılır. 1 su bardağı ortalama 85 kaloridir.

Sporcu içecekleri

İçerikleri farklı tipteki karbonhidratlardan, renklendirici ve elektrolitlerden oluşur. % 6-8 oranında glikoz, sukroz içerdiği için su gibi hızlı emilerek çalışan kaslara daha hızlı  enerji sağladığı bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı spor yaparken kullanılması öneriliyor. Fazla kullanımı nabız düzensizliği yapabilir.

Enerji içeceği

1 su bardağı yaklaşık 120 kalori  içeriyor. Ancak 1 su bardağının kafein miktarı 77 mg. İçeriğinde bazı B grubu vitaminler, taurin şeker ve çeşidine göre bazı aminoasitler bulunur. Fazla miktarda tüketilmesi sinirlilik, çarpıntı, yorgunluk, baş ağrısı gibi kafein yoksunluk belirtileri gösterebiliyor. Özellikle çocuklar  kullanmamalıdır. 

Soğuk Kahve

350 ml’si 140-160 kaloriye eşittir. Bazı buzlu kahvelerin içine konulan krema ve şuruplarla kaloriler 400-500’ü bulabilmektedir. Yarım yağlı süt ile hazırlanan ve şeker içermeyenler tercih edilmeli. Günde 1500 kaloriye ihtiyacı olan kişi neredeyse üçte bir ihtiyacını soğuk kahveden karşılayabilir. Şişmanlığa neden olabilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'