Obezite, et benlerini tetikliyor

Et beni olan insanların şeker hastası olabileceği için önlem alması, diyetine dikkat etmesi, zayıflaması gerekiyor

Obezite, et benlerini tetikliyor
Obezite, et benlerini tetikliyor
GİRİŞ 01.09.2015 12:07 GÜNCELLEME 01.09.2015 12:07

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Ertan Yılmaz, kilolu insanlarda et beni olma riskinin, kilolu olmayanlara göre belirgin derecede yüksek olduğunu belirterek, "En önemlisi de kişide kilo varsa, et benleri şeker hastalığının bir habercisidir, tedbirini alması gerekiyor" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Dermatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz, et benlerinin, genellikle boyunda, bazen deri renginde bazen daha koyu renklerde genelde küçük sapla tutunmuş yumuşak kabartılar olduğunu söyledi.

Et benlerinin boyunun 1-5 milimetre arasında değiştiğini anlatan Yılmaz, halk arasında "et beni" olarak tanımlanan kabartıların obezite ve şeker hastalığıyla bağlantılı olduğunu vurguladı.

Et benlerinin oluşmasında kilo faktörünün önemli olduğunu anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Et benlerinin oluşmasında genetik faktörler de etkili. Ailesinde et beni olma eğilimi olanlarda bu risk daha fazla. Yani 'Annemde, babamda da var' diye öykü duyarız gençlerden. Kilolu insanlarda et beni olma riski, kilolu olmayanlara göre belirgin derecede fark ediyor. En önemlisi de kişide kilo varsa, et benleri şeker hastalığının bir habercisidir. Bizim dernek olarak, endokrin ile yaptığımız bilimsel çalışmada da et benleri şeker hastalığının habercisi olarak gösterildi."

- "Et beni koparsa enfeksiyon kapabilir"

Yılmaz, "Özellikle et benlerinde şeker hastalığıyla ilgili reseptörlerin fazla olduğu, özellikle kilolu insanlarda benlerin artışı, şekere eğilimli olduğunun göstergesi olarak kabul ediyoruz. Et beni olan insanların şeker hastası olabileceği için önlem alması gerekiyor. Diyetine dikkat etmesi, zayıflaması gerekiyor" diye konuştu.

Benlerin tedavisinin olduğunu ancak eğilim varsa bunun tekrarlayacağını dile getiren Yılmaz, şeker hastalığına eğilimi olanların kontrol ettirip, önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Yılmaz, et benlerinin görsel sorun oluşturduğunu vurgulayarak, "İnce saplı olduğu için saç teli döner ve boğulur. Boğulursa düşerler ve oradan enfeksiyon kapabilir. Et benlerinin boğulup kopup, düşmelerinde enfeksiyon kapma riski söz konusu. Boyunda onlarca kabartı da hoş olmayan görüntüdür. Biz deride mikrobu yok ettikten sonra tek tek koparıyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde