Kokulu silgilere dikkat

Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM), veli ve öğretmenleri kimyasallara karşı uyardı.

Kokulu silgilere dikkat
Kokulu silgilere dikkat
GİRİŞ 18.09.2015 15:17 GÜNCELLEME 18.09.2015 15:17

DÜBTAM Müdürü Hamdi Temel, kırtasiye malzemelerinde kimyasal maddelerin olduğunu belirterek, kokulu silgilerin anaokulu öğrencilerinde bağımlılık yaptığına dikkat çekti. Temel, öğrencilerin ders çalıştıktan sonra mutlaka ellerini yıkamaları gerektiğini de vurguladı.

Dicle Üniversitesi’nce, 2008’de temeli atılan ve yaklaşık bir yıl önce faaliyete başlayan DÜBTAM, anaokulu öğrencileri için kapsamlı bir araştırma yaptı. Dünyada sayılı üniversitelerde bulunan son teknoloji cihazlar kullanılarak, yapılan çalışma, kırtasiye malzemelerindeki tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi. Yaptıkları araştırmaya ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulunan DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel, hem velileri hem de öğretmenleri uyardı. Anaokulu öğrencilerinin 4-5 yaşlarında okula başladıklarına dikkat çeken Temel, hemen oyun hamurları, sulu boya ve plastik olan diğer ürünlerle tanıştıklarını kaydetti.

Öğrencilerin yaşlarının küçük olması nedeniyle bu tür kırtasiye ürünlerini ellerine aldıklarında ten veya ağız yoluyla kimyasalların vücutlarına geçtiğine işaret eden Temel, “Çocuklar hamur ile oynadıktan sonra içerisinde ftalat dediğimiz yumuşatıcı kimyasallar, renklendirici azoboyarlar ve pigmentler ile ağır metaller vardır. Bunlar çok fazla kimyasal içermektedir. Çocuklar oynayıp, değişik şekiller yaptıktan sonra ellerini yıkamadan ağız yolu veya deriden içeriye geçer. Küçük yaşta bunlar eser oranında kimyasallar alınmaya başlanmaktadır. Vücuda çok büyük deformasyon yaptığını görüyoruz. Bu noktada bunlara çok dikkat edilmesi gerekiyor. Türkiye’deki tüm anaokullarında lavabo bulundurulmalıdır. Sabunları mevcut tutulmalıdır. Anaokulu öğretmenlerine çok büyük bir görev düşüyor” dedi.

“KOKULU SİLGİLER ALMAYIN”

Velilere, kokulu silgi ve kimyasal barındıran malzemeler almamalarını tavsiye ettiklerine dikkat çeken Temel, “Koku burun ile temas edildiğinde çözüler kullanılır. Bu kullanılan çözüler de çok büyük zararlar verir. Tavsiyemiz kokulu silgiler başta olmak üzere birçok malzemeyi almamaları. Çocuk her gün bunu kokluyor ve o kokuya bağımlı oluyor” diye konuştu.

“FARKLI HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR”

Makas veya kalem açacaklarında kullanılan kaplamalarda kimyasal nikeller kullanıldığını da anlatan Prof. Dr. Temel, şunları kaydetti:

“Bunlara da dikkat edilmelidir. Çocuklarımız küçük yaşta bu tür kimyasallara maruz kalmaması için veliler dikkatli olmalıdır. Aldıkları ürünlerde muhakkak Türk Standartları Enstitüsü’ne (TSE) veya Avrupa standartlarına uygun olan ürünler tercih edilmelidir. Albenili dediğimiz çok şeylere merak sarmasınlar. Boya türevleri defterler ve kitaplarda yer alıyor. Elinizi sürttüğünüzde derinize boyaların yapıştığını görürsünüz. Bunlar bir süre sonra deriye işleyecektir. Vücutta değişik hastalıklara sebebiyet vermektedir. Çocuklarımız muhakkak bunlara dikkat etmelidir. Ders çalıştıktan sonra ellerini sabunla yıkamalıdır. Boya kalemleri ağızlarına götürmektedirler, veliler uyarmalıdır. Bu boyaların zehirli olduğunu belirtiyoruz.”

“EŞOFMAN ALIRKEN DE DİKKAT EDİN” 

Son zamanlarda obez çocuklarda eşofmanların üzerinde kalay minerallerin çok fazla olduğunun göründüğüne de işaret eden Temel, “Bunlar da büyük ciddi zararlara neden olabilir. Alışveriş yaparken muhakkak kaliteli veya markalı ürünler tercih edilmelidir. Çocukların ileride sağlıkları zarar görmesin” dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!