GSS Prim borcu sorgulama, GSS son gün ne zaman

GSS Borç Sorgulaması nasıl ve nereden yapılır, kimler gss borç sorgulaması yapmalıdır.

GSS Prim borcu sorgulama, GSS son gün ne zaman
GSS Prim borcu sorgulama, GSS son gün ne zaman
GİRİŞ 04.10.2015 09:27 GÜNCELLEME 04.10.2015 09:28

GSS prim borcu için kritik son 2 gün. Gelir testi için tanınan sürenin son günü yarın, yani 30 Eylül. GSS yani Genel Sağlık Sigortası prim borcununuz olup olmadığını e-devlet sistemi ile öğrenebilirsiniz. GSS pirim borcu sorgulama ve daha pek çok işlem için bir e-devlet şifresine ihtiyacınız var. E-devlet şifresini postanelerden alabilirsiniz..

GSS prim borcu sorgulama için turkiye.gov.tr adresinin ana sayfasında sol üst köşedeki düğme ile önce sisteme giriş yapmalısınız.

 

Açılan sayfada TC kimlik numaranızı ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapın.

Sisteme giriş yaptıktan sonra GSS prim borcu sorgulamanın da dahil olduğu tüm e-devlet hizmetlerine sol taraftaki e-hizmetler kısmına tıklayarak erişebilirsiniz.

Hizmetler listesinde GSS ile ilgili bölümü “Diğer Hizmetler” başlığı altında bulabilirsiniz.

 


GSS BORÇ SORGULAMASI NE ZAMAN BİTİYOR?

GSS borçlarını sorgulamak için haberimizi inceleyebilirsiniz. Uzmanlar tarafından GSS borçlarıyla ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. GSS Borç Sorgulama işlemi 30 Eylül 2015 saat 17.00 ‘de sona erecek. Gelir testi yaptırarak GSS borçlarınızdan kurtulabilir ya da yapılandırabilirsiniz.  

GSS BORÇ SORGULAMASINI KİMLER YAPTIRMALIDIR?

Genel Sağlık Sigortası, bir takım özel durumu olan T.C vatandaşları dışında tüm vatandaşların yararlanabildiği bir sistemdir. Buna göre, GSS kapsamında yer alan vatandaşlar şu şekilde belirlenmiştir;

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar,
Kamu idarelerinde çalışanlar,
Köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar,
İsteğe bağlı sigortalı olan kişiler,

Hizmet akdine tabi olanların ya da kamu idarelerinde çalışanların ya da köy ve mahalle muhtarları ile kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların dışında kalan ve sigortalı sayılmayanlar.

GSS sistemi kapsamında yer alan vatandaşların, bu sistem için kapsam altında bulunmaları, GSS hizmetlerinden faydalanmaları için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle, GSS kapsamında bulunan vatandaşların, her ay belli bir miktar prim ödemeleri gerekmektedir. Ödenen GSS primlerinin miktarı ise, vatandaşların gelir miktarlarına bağlı olarak farklılıklar göstermektedir. GSS primleri, asgari ücret ile aylık gelirin miktarları baz alınarak hesaplanmaktadır.

Bu durumda GSS borç sorgulama işlemlerinin esas faaliyet alanı da, direkt olarak prim ödemeleri ile alakalı olmaktadır. Yani, GSS borç sorgulaması yapılmasının amacı, az önce bahsedilen GSS primlerini kontrol etmek ve eğer var ise, GSS prim borçlarının miktarını tespit etmek şeklindedir.  

GSS BORÇ SORGULAMASI NASIL VE NEREDEN YAPILIR

GSS borç sorgulamasını internet aracılığı ile e-devlet sistemi üzerinden yapabilmek de mümkündür. e-devlet sistemine giriş yaparak, burada e-devlet şifreniz ile, GSS borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz; 

Burada internet aracılığı ile GSS borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için, ilk önce, http://www.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız. 

Daha sonraki aşamada açılacak olan sayfanın üst tarafında yer alan başlıklardan, E-SGK yazan başlığa geliniz. 

Bir sonraki aşamada ise bu başlık altında yer alan diğer başlıklar arasından E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız. 

Hemen ardından karşınıza çıkacak olan yeni sayfanın, hemen en üst kısmında E-Hizmetler uygulaması şeklinde yer alan yazının üstüne tıklayınız. 

Daha sonra, bu adımları yerine getirdikten sonra otomatik olarak e-devlet kapısı sistemine yönlendirmiş olacaktır. 

Bundan sonra açılacak olan sayfada ilk önce, sorgu türü yazan bölümde diğer ödemeler, sorgu tipi yazan bölümde ise GSS PRİM başlığı karşınıza çıkacaktır. 

Bu alanda girdikten sonra son olarak T.C. kimlik numaranızı kullanarak ve yine bu sayfada yer alan güvenlik kodu karakterlerini ilgili alana doldurarak, GSS prim borç sorgulaması işlemlerinizi sonlandırıp, borç durumunuzu öğrenebilirsiniz. 

GSS 4B YA DA BAĞKUR BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) ve Emekli Sandığı (4C) sigorta birimlerinden biri olarak faaliyet gösteren BAĞ-KUR (4B) birimi, diğer iki sigorta biriminden biraz daha farklı şekilde hizmet sunmaktadır. Yani, BAĞ-KUR (4B) sigorta birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, kendi primlerini kendileri ödemek durumundadır. Bundan dolayı, BAĞ-KUR’a bağlı olarak çalışan vatandaşların, sürekli olarak BAĞ-KUR borç durumlarını kontrol etmeleri, sonrasında mağdur olmamaları adına önemli olacaktır.

Ama neyse ki, BAĞ-KUR borç sorgulama işlemleri de internet aracılığı ile yapılabilmektedir. Sadece, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada e-devlet şifrenizi kullanarak, BAĞ-KUR borç sorgulama işlemlerinizi şu şekilde yapabilirsiniz;

İnternet üzerinden BAĞ-KUR (4B) borç sorgulama işlemlerinizi yapabilmek için ilk önce http://www.sgk.gov.tradresine giriş yapınız. 

Daha sonra ise açılacak olan yeni sayfada E-SGK yazan başlığa geliniz. Hemen sonrasında, bu başlık altında açılan diğer başlıklar arasından, E-Hizmetler yazan başlığa tıklayınız. 

Bir sonraki aşamada ise, karşınıza çıkacak yeni sayfanın hemen en üst kısmında, E-HİZMETLER UYGULAMASI şeklinde bulunan ibareye tıklayınız.

Bu işleminde yaptıktan sonra artık otomatik olarak e-devlet kapısı sistemine yönlendirmiş olacaksınız. 

Daha sonraki aşamada, açılan bu ekranda e-devlet kapısı aracılığı ile sunulan hizmetler başlığı altında bulunan bölümler arasından, 4B Hizmetleri yazan başlığa geliniz.

Ardından 4B Hizmetleri yazan bu bölümün altında bulunan 4B Borç Durumu yazan başlığa tıklayınız. 

Bunda sonra açılacak olan sayfada bulunanken e-devlet şifresi,  mobil imza, elektronik imza ve T.C kimlik kartı ile banka seçenekleri arasından, e-devlet şifresi yazan seçeneği tıklayarak devam ediniz. 

Daha sonra son aşama olarak, E-devlet şifrenizi ve T.C kimlik numaranızı kullanarak, BAĞ-KUR borç sorgulama işlemlerinizi yerine getirebilirsiniz.

GSS BORÇ SİLDİRMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR

“30 Eylül 2015 tarihine kadar çiftçilerimiz ve vatandaşlarımızın gelir testi için bulundukları yerdeki kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurmaları gerekiyor. Buralarda yapılacak gelir testi sonucuna göre, hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te 1'inden (424 lira 50 kuruş) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlık hizmetinden yararlanmaya başlayacak. Gelir bu rakamın, yani 424 lira 50 kuruşun üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geriye dönük olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız kurtulacaklar. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek. Genel Sağlık Sigortası borcunu yapılandırmak isteyenlerin de 2 Kasım'a kadar Sosyal Güvenlik il müdürlüklerine ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaları gerekiyor.

GSS BORCUNDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR

Yapılandırma Başvurusu Yapın

Esasında gelir testi yaptırdığı takdirde aylık geliri 313 liranın altında çıkması muhtemel binlerce vatandaşımız, test yaptırmadığı için GSS borcuna muhatap oldu. Çünkü gelir testine gitmeyen vatandaşın geliri 1.881 lira kabul ediliyor ve aylık 225 lira borç yazılıyor. Eğer teste gitmediğiniz için GSS borcu olanlardansanız, bir an önce teste başvurun. Eğer en düşük gelir grubundalarsa yani aile içi kişi gelirleri asgari ücretin 1/3’ünden az ise, hiç prim ödemeyecekleri gibi birikmiş borçları da tamamen silinecek. Gelir düzeyleri daha yüksek çıkarsa, buna göre geçmiş prim borçları da yeniden hesaplanacak. 

İsteğe Bağlı Sigortaya Başvurun

1 Ocak 2012 itibariyle gelir testine gitmediniz veya gittiniz ama geliriniz yüksek çıktığı için GSS borcunuz birikti. Eğer bundan sonrası için borcun artmasını önlemek istiyorsanız, hemen en yakın SGK müdürlüğüne isteğe bağlı sigortaya giriş dilekçesi verebilirsiniz. Böylece dilekçe tarihini takip eden bir yıl içerisinde GSS primi işlemeyecektir. “Peki, bu bir yıllık sürede her ay 300 lira isteğe bağlı sigorta primi ödemem gerekir mi” diye sorarsanız, bu sizin tercihinize kalmış. İsterseniz ödersiniz, istemezseniz ödemezsiniz. Hiç prim ödemezseniz, bir yılın sonunda isteğe bağlı sigortalılık statünüz sona erer. Fakat bu bir yıllık sürede GSS borcunuz işlememiş olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki sorun 50 saattir giderilmedi: Vatandaş isyan etti!
İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri belli oldu