TC Kimlikno SGK SSK Prim Borç sorgulama 7.12.2015

TC Kimlik no ile SSK, SGK sorgulama işlemlerini anlattığımız sigorta sorgulama ekranı burada. TC Kimlik No ile SSK SGK hizmet dökümü öğrenin

TC Kimlikno SGK SSK Prim Borç sorgulama 7.12.2015
TC Kimlikno SGK SSK Prim Borç sorgulama 7.12.2015
GİRİŞ 07.12.2015 11:32 GÜNCELLEME 07.12.2015 11:33
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

SSK hizmet dökümü sorgulama sayesinde birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. SSK hizmet dökümü sorgulama yaparak ilk işe giriş tarihinizi, çalıştığınız işyerinin sicil numarasını, hangi dönem ve ayda hangi işyerinde çalıştığınızı, çalıştığınız işyerinde ne zaman işe girdiğinizi ne zaman işten çıktığınızı, hangi işyerinden size ne kadar prim ödemesi yapıldığını, yine hangi işyerinden size ne kadar prim gün sayısı uygulandığı, toplam prim gün sayınızı, toplam prim tutarınızı SSK hizmet dökümü sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Kısacası SSK hizmet dökümü sorgulama yaparak bütün hizmet bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

E DEVLET GİRİŞ

SGK

E-Devlet Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin tıklayın

E-SGM Üzerinden SSK Sigorta Sorgulama İçin TIKLAYINIZ!

E-SGM Üzerinden BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

E-Devlet BAĞ-KUR Sigorta Sorgulama İşlemi İçin tıklayın

Ziraat Bankası SGK Borç Sorgulama İçin tıklayın

Dilerseniz ilk olarak size SGK-SSK’nın size ne gibi faydaları olacak onlardan bahsedelim. Yaşınız ilerlediğinde ve çalışamayacak duruma geldiğinizde SGK SSK  devreye giriyor ve emekli olarak maaş almaya başlıyorsunuz. Bunun öncesinde ise hastalık, malullük ve ölüm gibi durumlarda ise sigortanız size gerekli yardımı sunuyor. Tabi bu sigortanın bir karşılığı var. Ödemeniz gereken sigorta primleriyle SGK SSK’nın size sağladığı ayrıcalıklardan yararlanabiliyorsunuz. SGK SSK’dan emekli olmak için ise belirli bir yaşı, belirli bir prim gününü ve belirli bir primi ödemeniz gerekmektedir. Bu şartları sağladığınız taktirde SGK SSK’dan emekli olabilir, hayatınızın geri kalanında çalışmadan maaş alabilirsiniz. SGK SSK sayesinde insanlar gelecekte daha iyi hayat şartlarına kavuşarak sevdikleriyle daha iyi vakit geçirebiliyorlar.

SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi nasıl yapacağınızı yukarıdaki linke tıkladığınız takdirde öğrenebilirsiniz. SSK hizmet dökümü sorgulamanızı şifresiz yapmak istiyorsanız ilk işlem olarak uyruğunuzu seçmelisiniz. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi için uyruk kısmını Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız T.C. olarak işaretlemeliler. Daha sonra SSK hizmet dökümü sorgulama yapmak için T.C. kimlik numaranızı giriniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için nüfus cüzdanınıza kayıtlı olan ili seçiniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için yine nüfus cüzdanınıza kayıtlı olan cilt numaranızı giriniz. SSK hizmet dökümü sorgulama doğduğunuz yılı seçiniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için son işlem olarak güvenlik kodunu giriniz ve sorgulama butonuna basınız.

SSK hizmet dökümü sorgulama için uyruk kısmını yabancı bir ülkede yaşayan vatandaşlarımız yabancı olarak işaretlemeliler. SSK hizmet dökümü sorgulama için uyruk kısmını hallettikten sonra T.C. kimlik numaranızı giriniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için doğduğunuz yılı seçiniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için ikamet tezkere numaranızı giriniz. SSK hizmet dökümü sorgulama için güvenlik numarasını kodlayınız ve sorgula butonuna tıklayınız.

SSK hizmet dökümü sorgulama için sorgula butonuna tıkladıktan sonra karşınıza yeni bir sayfa gelecektir. Karşınıza gelen sayfada SSK hizmet dökümü sorgulama için “Hizmet Bilgisi” sekmesine tıklayınız. SSK hizmet dökümü sorgulama için “Hizmet Bilgisi” sekmesinde yer alan seçeneklerden “Hizmet Bilgisi 4A” seçeneğine tıklayınız. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini bir de E-Devlet üzerinden E-Devlet şifresiyle yapabilirsiniz. Bir E-Devlet şifresine sahip değilseniz SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini yapamazsınız. SSK hizmet dökümü sorgulama için E-Devlet şifresi almak için PTT şubesine gitmeniz gerekir. PTT şubesine T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanınızla gitmeniz gerekir. E-Devlet şifresi için başvuru yaptıktan sonra 2 TL ücret ödeyerek şifrenizi alabilirsiniz. Ardından SSK hizmet dökümü sorgulama için “Hizmet Bilgisi 4A” seçeneğine tıklamanız gerekir. İlk kez E-Devlet üzerinden işlem yapıyorsanız “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basınız. Kimlik doğrulaması yaptıktan sonra SSK hizmet dökümü sorgulama için T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifresini giriniz. Bu bilgileri girdikten sonra SSK hizmet dökümü sorgulama için sisteme girişinizi gerçekleştiriniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra SSK hizmet dökümü sorgulama yaparak tüm SSK hizmet bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

SGK’nın uygulamaya koyduğu hizmetler sadece SSK hizmet dökümü sorgulama ile sınırla değildir. SGK SSK hizmet dökümü haricinde birçok sorgulama ve hesaplama işlemimizi internet üzerinden yapabilme imkanı sağlamıştır. SGK, SGK SSK maaş sorgulama, SGK SSK maaş hesaplama, SGK SSK sicil no sorgulama, SGK SSK borç sorgulama, SGK SSK emeklilik hesaplama gibi birçok işlemi çok kolay bir biçimde yapabilmemizi sağlamıştır.

Şimdi öncelikle SGK’nın ne olduğundan, daha sonra SGK uygulamalarını nasıl yapacağınızdan bahsedelim. SGK, kişilerin sağlık hizmetlerinden ve sosyal güvencelerden yararlanabilmesi için kurulmuş bir yapıdır. SGK sayesinden bireylerin mağdur olmaması ve başka bireylere muhtaç olarak yaşamaması amaçlanmıştır. Ülkemizde SGK kavramı sosyal devlet anlayışı kavramının yanında sigortacılık kavramına da eş değer bir yapıdadır. SGK’da sigortalı kişilere verilecek olan sigorta miktarı ve hangi durumlarda sigorta verileceği daha önceden belirlenmiştir.
Bireylerin SGK’dan yararlanabilmesi için belli miktarlarda SGK primi yatırmaları gerekir. SGK’ya yatırdıkları bu primler sonucunda kişiler sağlık hizmetlerinden ve sosyal güvencelerden yararlanabilirler. Daha önceden SGK primi yatırmayan  ya da yatıramayan kişiler anne, baba ve eş gibi yakınları sayesinde bu hizmetlerden yararlanıyordu. Artık SGK’nın 2012 yılında yürürlüğe koyduğu Genel Sağlık Sigortası sistemiyle prim ödeyemeyen vatandaşlarımızda sağlık hizmetleri ve sosyal güvencelerden yararlanabilecekler. SGK’nın koyduğu bu sistemle artık daha katılımcı, daha eşit ve daha sürdürülebilir bir yapı ortaya konmuştur.
SGK’nın kurulmasıyla ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın SGK’ya karşı güveni artmıştır ve geleceğe dair olan endişeler SGK sayesinde azalmıştır. SGK’nın kanunlarca belirlenen belli başlı görevleri vardır. Peki SGK’nın görevleri nelerdir diye soracak olursanız;
•    SGK, ulusal kalkınma için uygulanan politika ve stratejileri yıllık uygulama programlarını da göz önünde bulundurarak SGK politikalarını uygulamalı, SGK politikalarını geliştirme adına çalışmalar yapmalıdır.
•    SGK; hizmet verdiği gerçek ve tüzel kişilerin hak ve yükümlülüklerini bilmeli ve bu kişilere kolaylaştırmalıdır.
•    SGK; sosyal güvenlik ile ilgili konularda uluslararası gelişmeleri takip etmeli, Avrupa Birliği ve diğer uluslararası kurum ve kuruluşlar ile anlaşmalar yapmalıdır.
•    SGK; yabancı ülkelerle yapılacak olan anlaşmalarla alakalı gereken çalışmaları yürütmeli, yapılan bu anlaşmaları uygulamalıdır.
•    SGK; sosyal güvenlik alanına ilişkin kamu kurum ve kuruluşları arasında birliği sağlamalı ve bu kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışma içinde olmalıdır.
•    SGK; kanunlarca kendisine verilen görevleri yerine getirmelidir.
SGK, 2 koldan oluşmaktadır. SGK kollarından biri meslek hastalığı veya iş kazası sebebiyle, hastalık ya da annelik sigortasını kapsamına alan kısa vadeli sigorta koludur. SGK kollarından ikincisi; malullük, ölüm ve yaşlılık sigortasını kapsamına alan uzun vadeli sigorta koludur.
SGK kısa vadeli sigorta kolu kapsamına giren vatandaşlarımıza;
•    SGK;  kişi geçici iş göremez durumda ise günlük geçici iş göremezlik ödeneği verir.
•    Ancak kişi sürekli iş göremez haldeyse kişiye SGK tarafından sürekli iş göremezlik ödeneği verilir.
•    Eğer kişi iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle vefat ettiyse ölen kişinin hak sahiplerine SGK tarafından gelir bağlanır.
•    SGK tarafından gelir bağlanan kız çocuklarına, evlendikleri takdirde evlenme ödeneği verilir.
•    Hastalık veya annelik sigortası sebebiyle iş göremez durumda olan kişilere SGK yine günlük geçici iş göremezlik ödeneği bağlar.
•    Annelik sigortası kapsamına giren kişilere SGK emzirme ödeneği bağlar.
•    SGK, ölen sigortalı kişiye cenaze yardımı yapar.
•    SGK; kişilerin emekliliği için de SGK askerlik borçlanması ve SGK doğum borçlanması hakkı tanır.
Uzun vadeli sigorta kolu kapsamına giren vatandaşlarımıza;
•    Malul kişilere malullük sigortası kapsamından SGK malullük aylığı bağlanır.
•    65 yaş üstü olan vatandaşlarımız eğer herhangi bir aylık almıyorlarsa yaşlılık sigortası kapsamında bu kişilere SGK tarafından yaşlılık aylığı bağlanır ve toptan bir SGK ödemesi yapılır.
•    Ölen sigortalı kişiye ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, toplu bir ölüm aylığı ödemesi ve yetim aylığı alan kız çocuklarına çeyiz parası adı altında evlenme ödeneği SGK tarafından verilmektedir.
SGK Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınan vatandaşlarımıza;
•    Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan kişilere ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilere sağlık hizmeti verilmesini SGK sağlamıştır.
•    Genel Sağlık Sigortası kapsamında olan kişilerin ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastalıklardan korunmaları için SGK tarafından bireysel koruyucu sağlık hizmetleri politikalarının belirlenmesine ve SGK’nın bu politikaları uygulamasına katkı sağlamıştır.

•    Yine SGK tarafından Genel Sağlık Sigortasına bağlı olan kişilere hak ve yükümlülükleri bildirilmelidir.

SGK sayesinde yapacağınız birçok uygulamadan yukarıda bahsetmiştik. Şimdi de SGK uygulamalarını nasıl yapacağınızdan bahsedelim.

SGK SSK emekli maaşı hesaplama işleminizi internet üzerinden çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. SGK’nın resmi sitesinden yapacağınız SGK SSK emekli maaşı hesaplama işlemi için T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekir. SGK SSK emekli maaşı hesaplama için SSK sicil numarasını giriniz. SSK sicil numaranızı bilmiyorsanız SGK SSK emekli maaşı hesaplama yapmadan önce öğrenmelisiniz. SGK SSK emekli maaşı hesaplama için babanızın adınızı giriniz. SGK SSK emekli maaşı hesaplama için nüfus cüzdanınıza kayıtlı olan ili seçiniz. SGK SSK emekli maaşı hesaplama için doğum tarihini gün-ay-yıl biçiminde giriniz. SGK SSK emekli maaşı hesaplama için “Sorgula” butonuna basınız ve SGK SSK emekli maaşı hesaplama işleminizi tamamlayınız.

SGK SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi iki şekilde yapabilirsiniz. SGK SSK emekli maaşı sorgulama için E-SGM ve E-Devlet sayfalarını kullanabilirsiniz. E-SGM üzerinden sadece kimlik bilgilerinizle SGK SSK emekli maaşı sorgulama işlemini yapabilirsiniz. E-SGM sayfasına SGK SSK emekli maaşı sorgulama için kimlik bilgilerinizi girdikten sonra “Emekli Aylık Bilgisi” sekmesine tıklayınız. Ardından SGK SSK emekli maaşı sorgulama için “Emekli Aylık Bilgisi 4A” seçeneğine tıklayınız ve SGK SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi tamamlayınız. E-Devlet üzerinden SGK SSK emekli maaşı sorgulama için E-devlet şifrenizin olması gerekir. SGK SSK emekli maaşı sorgulama için E-Devlet şifresini PTT şubelerinden 2 TL ücret karşılığında alabilirsiniz. SGK SSK emekli maaşı sorgulama için “4A Emekli Aylık Bilgisi” sekmesine tıklayınız. SGK SSK emekli maaşı sorgulama için kimlik doğrulamasını gerçekleştiriniz. Kimlik doğrulamasından sonra SGK SSK emekli maaşı sorgulama için E-Devlet şifresini ve T.C. kimlik numarasını giriniz. SGK SSK emekli maaşı sorgulama için sisteme giriş yapınız ve SGK SSK emekli maaşı sorgulama işleminizi tamamlayınız.

SGK SSK emeklilik hesaplama işleminizi de SGK’nın sunmuş olduğu internet hizmetleri sayesinde yapabilirsiniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için ilk olarak cinsiyetinizi giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplamasında cinsiyet önem arz eder. Çünkü kadınlar ve erkekler için SGK emeklilik hesaplama işlemi farklılık göstermektedir. SGK SSK emeklilik hesaplama için doğum tarihinizi gün-ay-yıl şeklinde giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için hizmete başlama tarihinizi gün-ay-yıl şeklinde giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için maluliyet ve erken yaşlanma seçeneklerini size uygun biçimde seçiniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için SSK prim ödeme gün sayınızı giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için diğer sandıklara ait gün sayınızı giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için askerlik/sanatçı gün sayınızı giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için fiili gün sayınızı ve yurtdışı gün sayınızı giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için 3600 prim gün sayınızın dolduğu tarihi- gün ay-yıl biçiminde giriniz. SGK SSK emeklilik hesaplama için son işlem olarak “GÖNDER” butonuna tıklayınız ve SGK SSK emeklilik hesaplama işleminizi yapınız.

SGK SSK borç sorgulama işleminizi de online tahsilat üzerinden yapabilirsiniz. SGK SSK borç sorgulama için “Sorgu Türü” sekmesinden “4A İşveren Ödemeleri” seçeneğine tıklayınız. SGK SSK borç sorgulama için “Sorgu Tipi” sekmesinden size uygun olan seçeneğe tıklayınız. SGK SSK borç sorgulama için sicil numaranızı giriniz. SGK SSK borç sorgulama için son olarak güvenlik kodunu giriniz ve “Borç Sorgula” butonuna tıklayınız. SGK SSK borç sorgulama işleminizi yaptıktan sonra SGK SSK borç ödeme işleminizi de yine aynı sayfadan yapabilirsiniz.

SGK SSK sicil no sorgulama işlemini de E-SGM ve E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. SGK SSK sicil numaranızı bilmeniz SGK SSK emekli maaşı hesaplamalarınızda size gerekecektir. Sadece SGK SSK emekli maaşı hesaplama değil SGK’dan yapacağınız birçok işlemde SGK SSK sicil numarası sizden istenecektir. SGK SSK sicil no sorgulama için E-SGM sayfasına kişisel kimlik bilgilerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde giriniz. SGK SSK sicil no sorgulama için sorgula butonuna tıklayınız. Açılan sayfada SGK SSK sicil no sorgulama için “Tescil Kaydı Tespiti” sekmesinin altında yer alan “Tescil Kaydı Tespiti 4A” seçeneğine tıklayınız. Daha sonra SGK SSK sicil no sorgulama işleminizi tamamlayınız.

SGK SSK sicil no sorgulama için E-Devlet sistemini kullanmak istiyorsanız SGK SSK sicil no sorgulama için E-Devlet şifresini almanız gerekir. SGK SSK sicil no sorgulama için E-Devlet şifresine herhangi bir PTT şubesinden 2 TL ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz. SGK SSK sicil no sorgulama için şifrenizi aldıktan sonra “4A tescil Kaydı Tespiti” sekmesine tıklayınız. SGK SSK sicil no sorgulama için T.C. kimlik numarasını ve E-devlet şifresini giriniz. SGK SSK sicil no sorgulama için “sisteme giriş yap” butonuna tıklayınız. Bu işlemlerden sonra SGK SSK sicil no sorgulama işleminizi tamamlayınız.

SGK’ nın Görevleri Nelerdir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ nun (SGK) bazı görevleri çeşitli birçok görevi bulunmaktadır.

SGK’ nın bazı görevlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
•    SGK, sosyal güvenliğe ait olan tüm konularda uluslararası gelişmeleri izlemektedir ve gerekli olan tüm değerlendirmeleri yapmaktadır. 
•    SGK, kendi kurumuna bağlı bulunan gerçek ve tüzel kişilere hizmet sunar ve bu şekilde onları hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektedir.
•    SGK, sosyal güvenlik kapsamında kamu idareleri için iş birliği kurmaktadır ve bu şekilde koordinasyonu sağlamaktadır.
•    SGK, bazı sosyal güvenlik politikaları uygulamaktadır. Bunlar; ulusal kalkınma politikaları ile yıllık uygulama programları gibi politikalarıdır.
•    SGK, sosyal güvenlik politikalarının daha güncel, daha yeni, daha iyi olmasına yönelik çalışmalar yapar.
•    SGK, yabancı ülkeler ile yapılacak olan sözleşmeleri yürütür ve bunlara ait çalışmalar yapar.
•    SGK, bu kanun ile veya başka kanunlar ile kuruma verilen görevleri yerine getirmektir.
Bu şekilde SGK’ nın bazı görevlerini belirtmek mümkündür. Bu maddelerin dışında da

SGK’ nın birçok görevi bulunmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Yararlanılan Bazı Hizmetler

SGK’ nın kendi resmi sitesinde E-SGM uygulaması üzerinden birçok farklı hizmetten yararlanabilir. SGK’ nın resmi sitesi üzerinden yararlanılan bazı hizmetler şunlardır: SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK Evrak Takibi, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK maaş bordrosu, SGK maaş hesaplama, SGK yurtdışı borçlanması, SGK borç ödeme, SGK işe giriş, SGK iş göremezlik, SGK SSK rapor parası, SGK yetim aylığı, SGK E-Hizmet, SGK SSK hizmet dökümü sorgulama gibi hizmetlerdir.

SGK SSK Nedir ?

SSK, SGK’ nın 4A sigorta koluna bağlı kişilere denilmektedir. Bir işveren tarafından SGK’ ya bağlı olarak çalıştırılan kişilere SSK’ lı kişiler adı verilmektedir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmekteyiz. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi internet üzerinden online olarak yapabilmek bize önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır. İnternet üzerinden yapılan işlemlerin güvenli ve hızlı olması çok önemlidir. SGK SSK ile ilgili işlemlerimizi SGK’ nın resmi sitesi üzerinden hem hızlı hem de güvenli bir şekilde yapabilmekteyiz. Bu anlamda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SSK ile ilgili yapabileceğimiz pek çok işlem vardır. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini de SGK’ nın resmi sitesinden yapabilirsiniz. SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi ile SSK ilk işe giriş tarihi öğrenme, SGK SSK sicil numarası öğrenme gibi işlemlerimizi de yapabiliriz. Ayrıca çalıştığımız yerde ne zaman işe girdiğimizi ya da ne zaman işten çıktığımızı, işyerinde yatırılan SGK SSK prim miktarını öğrenme ve toplam SGK SSK prim miktarını öğrenme gibi pek çok işlemimizi de SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi sayesinde kolayca öğrenebiliriz. Bu yazımızda SGK’ nın resmi sitesi üzerinden SGK SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılır bu konuyu detaylı bir şekilde anlatacağız.

SGK SSK No Öğrenme İşlemi

SGK SSK numarası, SSK ile ilgili pek çok konuda bilgilerinize ulaşmanız gerekli olan bir numaradır. SGK SSK’ ya bağlı bulunan tüm vatandaşlara SSK sicil numarası verilmektedir. SSK sicil numarasını öğrenmenin iki farklı yolu bulunmaktadır. SGK SSK numarasını öğrenmenin ilk yolu E-SGM uygulamasını kullanarak şifresiz olarak işlem yapmaktır. SGK SSK no öğrenmenin bir diğer yolu ise E-Devlet şifresi ile SGK SSK no öğrenme işlemidir. E-SGM uygulamasını kullanarak SGK SSK no öğrenmek için E-SGM sitesine giriş yapılması gereklidir. SGK’ nın resmi sitesinden E-SGM uygulamasına giriş yapıldıktan sonra uyruk, T.C kimlik numarası, nüfusa kayıtlı olunan il, cilt numarası, doğum yılı gibi gerekli olan bilgileri girerek SGK SSK no öğrenme işleminizi yapabilirsiniz. E-Devlet uygulaması üzerinden SGK SSK no öğrenme işlemi için E-Devlet sistemine giriş yaparak şifre ve T.C kimlik numarası bilgileri ile SGK SSK no öğrenme işleminizi kolayca yapabilirsiniz.

SGK SSK Prim Sorgulama İşlemi

Sosyal Güvenlik Kurumu’ na (SGK) SSK primi ödemelerinizi internet üzerinden yapabiliriz. SGK SSK hizmet dökümü alarak SGK SSK prim sorgulama işlemimizi yapabiliriz. SGK SSK prim sorgulama işlemini de aynı şekilde E-SGM uygulamasını kullanarak şifresiz olarak ve E-Devlet sistemi üzerinden de şifreli olarak iki farklı şekilde yapılabiliriz. E-SGM uygulamasına SGK’ nın kendi resmi sitesinden erişebilirsiniz. E-SGM uygulamasını kullanarak SGK SSK prim sorgulama işlemini yapabilmek için hiçbir şifreye ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu şekilde SGK SSK ile tüm işlemlerinizi kolay bir şekilde yapabiliriz. SGK SSK prim sorgulama işlemi için E-SGM uygulamasına giriş yapıldıktan sonra gerekli olan kimlik bilgilerini girmeniz gerekmektedir. SGK SSK bilgileri için gerekli olan bilgileri girdikten sonra Hizmet Bilgisi sekmesinden Hizmet Bilgisi 4A seçeneğinden kolayca öğrenebilirsiniz. SGK SSK prim sorgulama işlemini yaparak emeklilik hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.

SGK SSK prim sorgulama işlemini E-Devlet üzerinden yapmak isteyen kişilerde öncelikle bir E-Devlet şifresi edinerek işlem yapabilirler. E-Devlet uygulamalarını açtıktan sonra T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifresini girerek SGK SSK ile ilgili tüm işlemlerinizi bu şekilde yapabilirsiniz.

4A Hizmet Bilgisi 

Hizmet menüsünden 4A hizmet bilgisi, sadece SSK’sı olanlar için geçerlidir. Bir iş yerinde çalışan kişiler için işveren tarafından yapılan bu sigorta, 4A olarak adlandırılmaktadır. Bu nedenle bu tür sigortası olan kişiler sistemde 4A hizmet bilgisini seçmesi gerekmektedir. 4A hizmet bilgisi seçildikten sonra kişinin sigortası ile ilgili tüm bilgiler sunulmaktadır. Özet bilgilerin yanında detaylı bilgilerin de sunulduğu bu sayfa üzerinden vatandaşlar tüm bilgileri öğrenebilmektedir. Toplan gün sayısı ve toplam kazancın yanında, kişilerin aylık ve yıllık bazda kaç gün çalışarak kaç para kazandığı gibi tüm detaylar yayınlanmaktadır. Bunun yanında kişiler sigortalarının düzenli ödenip ödenmediğini de öğrenmesi, takip etmesi mümkündür.

4B Hizmet Bilgisi

BAĞKUR’lu olan kişiler, 4B hizmet bilgisi seçeneğini seçmesi gerekmektedir. Kişilerin BAĞKUR ya da SSK hesabı bulunmadığı durumlarda sistem tarafından hata mesajı yayınlanmaktadır. Bu tür durumlarda kişi bulunamadı hatası verilmektedir. Bu tür durumlarda kişiler diğer seçeneği de seçerek sigortalarını kontrol edebilmektedir. 4B hizmet bilgisi bölümünde de kişilerin aynı şekilde bilgileri yer almaktadır.

4B hizmet bilgisinde kişilerin BAĞKUR hesaplarına kendileri ödeme yaptıkları için ödeme bilgilerinin yanında borç bilgisi gibi farklılıklar da bulunmaktadır. Bu nedenle BAĞKUR sigortası olanlar, bu tür bilgilere ulaşmak için de 4B hizmet bilgisi bölümünden yararlanabilmektedir. Haberimizde yer alan bu bilgiler ile birlikte tüm vatandaşlar sigortaları ile ilgili detaylı bilgilere ulaşarak sorgulama yapabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sunulan bu hizmetler ile birlikte sigorta konusunda her zaman hesabınızı takip edebilir ve sigortanız ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

SSK Prim Ödeme

SSK prim ödeme konusu çalışan vatandaşlarımın yanısıra işveren olarak hizmet vermekte olan vatandaşlarımızı ilgilendiren bir husustur. Neden diye soracak olursanız prim ödeme işlemi çalışan vatandaşların primlerinin yani gün sayılarının ödenmesi ile alakalı bir konudur. Bu konu altında işlem yapmak isteyen işveren vatandaşlarımız ve kurumlar için başlığa tıklamanız sonucu açılacak olan sayfada verilen yönlendirmeleri uygulamanız yeterli olacaktır.

Sahte sigorta yaptıran 30 bin kişi yakalandı

2013’ten sonra SGK bildirgesi ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesi kayıtlarının sorgulanmasıyla sahte sigorta yaptıranlar tespit ediliyor

Emeklilik veya ağır hastalıkların tedavisi gibi amaçlarla sahte sigortalılık yaptıran kişiler ile bunları sigortalı gösteren işyerlerini ağır cezalar bekliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sahte sigorta yaptırdığı tespit edilenlere ödenen emekli aylıkları ve sağlık giderleri faiziyle geri alınıyor. İşverene para cezası uygulanıyor. Hem sigortalı, hem de işveren 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. SGK 2014 yılında 30 bin 275 kişinin sahte sigorta yaptırdığını tespit ederek haklarında işlem yaptı. Sigortalı olarak çalışmadıkları halde tanıdıklara ait işyerlerinden veya bu amaçla kâğıt üzerinde kurulmuş naylon şirketler üzerinden sahte sigorta yaptıranları ağır yaptırımlar bekliyor. SGK, özellikle 2013 yılından bu yana sahte sigortalılığa ilişkin denetimlerini yoğunlaştırdı. Denetimlerde sahte sigorta yaptırdığı tespit edilen kişiler, çok ağır yaptırımlarla karşı karşıya kalıyorlar.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre, bir kişinin sigortalı olarak gösterilebilmesi için bir işverene bağlı olarak ‘fiilen’ çalışması gerekiyor. Gerçekte çalışmadığı halde, bir işyerinde sigortalı çalışıyor gösterilmesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Borçlar Kanunu ve Türk Ceza Kanunu açısından suç teşkil ediyor.

HAKSIZ ÖDEME FAİZİYLE ALINIYOR


Bir kişinin sahte sigortalı olduğu tespit edilirse, 5510 sayılı kanun uyarınca öncelikle o kişinin sigortalılığı iptal ediliyor. Bu işlem, Borçlar Kanunu uyarınca ‘mutlak muvazaa’ kabul ediliyor ve ‘yok’ sayılıyor. Sahte sigortalılar adına yapılmış prim ödemeleri SGK’ya gelir kaydediliyor.

5510 sayılı kanunun 96. maddesi, SGK tarafından sigortalılara ve emeklilere ‘fazla veya yersiz’ olarak yapıldığı tespit edilen her türlü ödemenin kanuni faizi ile birlikte geri alınacağını öngörüyor. SGK’nın bu tür alacaklarında zamanaşımı süresi, sigortalı ve emeklilerin kasıtlı veya kusurlu davranışından doğmuşsa 10 yıl, kurumun hatasından kaynaklanmışsa 5 yıl olarak uygulanıyor.

Sahte sigorta yaptıran kişi eğer sağlık hizmetlerinden yararlanmışsa, SGK üzerinden tedavi görmüşse bu giderlerin tamamı faiziyle birlikte geri alınıyor. Sahte sigorta yaptırarak emekli olan kişilerin ise emekli aylıkları iptal edildiği gibi ödenmiş olan tüm emekli aylıkları da geriye dönük olarak tahsil ediliyor.

BEŞ YILA KADAR HAPİS CEZASI

Örneğin, bin lira emekli aylığı bağlatmak için iki yıl sahte sigorta yaptıran kişi hem yatırdığı primleri kaybediyor, hem de, diyelim 3 yıl emekli aylığı aldıysa, 3 yılda ödenen tüm aylıklar faiziyle birlikte geri alınıyor. Sahte sigorta yaptıran kişiler ile bunları sigortalı gösteren işverenler hapis cezasıyla da karşı karşıya kalıyorlar. SGK, sahte sigorta yaptıranlar hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun ‘resmi belgede sahtecilik’, ‘resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan’ ve ‘özel belgede sahtecilik’ başlıklı maddeleri kapsamında cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyor. Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası ise 2 yıl ila 5 yıl hapis cezasını gerektiriyor. Diğer iki suçun cezası ise sırasıyla 3 ay-2 yıl ve 1-3 yıl arasında değişiyor.

Sahte sigortalı gösteren işverenlerin, her ay SGK’ya verdiği bildirgenin ve maaş bordrosunun da sahte olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle, sahte sigortalı gösterdikleri ‘her ay’ için, toplam bir asgari ücret tutarında idari para cezasına çarptırılıyorlar.

İŞVERENDEN VERGİ CEZASI DA ALINIYOR

Sahte sigorta yapan işverenler, gerçekte ücret ödemedikleri halde ödemiş gösterdikleri için daha az vergi ödüyorlar. Maliye ile koordineli çalışan SGK, vergi dairesine bildirdiğinde vergi kaybı cezası da geliyor.

HEM 3.500 GÜN ÇOK PİRİM HEM DE 151 LİRA MAAŞ AZ

SSK işçi emeklisi 1.122 lira (Ekim 2008’den önce emekli olanlar) SSK işçi emeklisi 839 lira (Ekim 2008’den sonra emekli olanlar) Bağ-Kur emeklisi 971 lira Bağ-Kur tarım 745 lira memur emeklisi 1.361 lira (Bağ-Kur emeklisi olmak için en az 9 bin gün prim gerekli. Ancak SSK işçi emeklisi olmak için ortalama 3.500 gün daha az yani 5.500 gün gerekiyor)

KENDİNİ İŞÇİ GİBİ GÖSTEREN PATRON 1 YILDA ARTTI

Bağ-Kur (4/1-b) kapsamında sigortalı sayılanlar, kendi işyerlerinden dolayı SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı bildirilemiyor. SGK Başmüfettişi İsa Karakaş, “SGK, özellikle 12 Kasım 2014’ten itibaren SGK işyeri bildirgesi kayıtları ve Vergi Dairesi Otomasyon Projesi (VEDOP) kayıtlarını sorgulayarak gerçek kişi vergi mükelleflerinin işyerinden bildirim yapmalarına imkân vermiyor. Bu kişiler ortak oldukları işyerlerinden SSK (4/1-a) kapsamında sigortalı olarak bildirilenlerin sigortası (4/1-b)’ye aktarılıyor. Ayrıca cumhuriyet savcılıklarında suç duyurusunda da bulunulması söz konusu” dedi.

İŞÇİ GİBİ SİGORTALI GÖSTERMEK İÇİN 6 FARKLI NEDEN VAR

En çok sahte sigorta yaptırma nedenleri şöyle sıralanabilir:

SSK STATÜSÜNDE EMEKLİLİK: Bağ- Kur (4/b) statüsünde emekli olmak için en az 25 yıl sigortalılık ve 9 bin gün prim ödemek gerekiyor. SSK (4/a) statüsünde emekli olmak için ise en fazla 7 bin gün prim ödemek yeterli. Bazı işverenler dahi, daha erken emekli olabilmek için kendi şirketlerinde 4/a statüsünde, yani işçi olarak çalışıyor gibi sigortalı gösterebiliyorlar.

EMEKLİLİK IÇIN EKSIK SÜREYİ TAMAMLAMA: Emekli olmak için gerekli prim gün koşulunu doldurmadan işsiz kalanlar, eksik günlerini tamamlamak amacıyla sahte sigorta yaptırabiliyorlar.

ANALIK SİGORTASI HAKLARI: Hamile iken sağlık hizmetlerinden yararlanmak, doğum masraflarından kurtulmak, doğum öncesi ve sonrasında 4 ay iş göremezlik ödeneği almak için kısa süreli olarak kendilerini sigortalı gösterebiliyorlar.

AĞIR HASTALIK TEDAVİSİ: Kanser, kalp, böbrek yetmezliği gibi büyük masraf gerektiren hastalığa yakalanan kişiler tanıdık bir yerden sigortalı gösterilerek SGK üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.

EŞ DURUMU TAYINI: Eşi memur olan kişiler, eş durumu tayininden yararlanmak amacıyla fiilen çalışmadıkları halde sigortalı gösterebiliyorlar.

ASGARİ İŞÇİLİK UYGULAMASI: İnşaat sektöründe her bir bina için belli sayıda sigortalı işçi çalıştırılması gerekiyor. Bu sayıya ulaşamayan işverenler çevrelerinde bulunan kişileri sahte sigortalı göstermek suretiyle yasal zorunluluktan kurtuluyorlar.

ÇÖZÜM, İSTEĞE BAĞLI SİGORTA Özellikle emeklilik ya da sağlık hizmetlerinden yararlanmak amacıyla sahte sigorta yaptırmak yerine isteğe bağlı sigorta yaptırmak mümkün. 5510 sayılı kanun uyarınca, isteğe bağlı sigortalılar hem emeklilik için gerekli prim gününü dolduruyor, hem de her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar. Ancak, eş durumu tayini veya analık sigortasından yararlanmak isteyenler için isteğe bağlı sigortalılık avantaj sağlamıyor.

SGK'da büyük yenilik: İşveren hilesi tarih oluyor

SGK, emeklilik için en kritik belgelerden biri olan hizmet dökümüne yeni eklemeler getirdi, sigortalı çalıştığı şirketi artık görebilecek.

Akşam'dan Okan Güray Bülbül'ün yazısındaki önemli detaylar:

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) son dönemde elektronik ortamda verdiği hizmetlere önemli eklemeler yaptı. SGK’nın internet ortamı üzerinde verdiği en önemli hizmetlerden biri 4/a ve 4/b’li sigortalılar için hizmet dökümü ve hizmet bilgisi. Bir işverene bağlı olarak çalışan kişiler için hizmet dökümü, emeklilik işlemleri için en kritik belge konumunda. Kişinin SGK nezdinde geçerli ilk kez sigortalı olduğu tarihin, toplam prim ödeme gün sayısının, doğum tarihinin ve çalıştığı işyerlerinin görüldüğü hizmet dökümüne SGK bazı eklemeler yaptı. Bu eklemelerden belki de en önemlisi, sigortalının çalıştığı şirketi artık görebilecek olması. İşverenlerin bu noktada kişiyi başka bir işyerinden sigortalı göstermesi gibi uygulamaları bu değişiklik sonrası hemen öğrenilebilecek.

YIPRANMA SİSTEME GİRDİ

Hizmet dökümünde kişilerin sigortalı olarak gösterildikleri işyeri bilgisini görecek olmaları, yıpranmaya tabi çalışmalar açısından da önemli. Bu sayede yıpranmaya tabi çalışması olan fakat bu durumun SGK’ya bildirilmediğini tespit eden bir sigortalı işverene direkt olarak bu günleri kanuna uygun şekilde bildirmesi gerektiğini hatırlatabilecek. İşveren yıpranmaya tabi çalışmayı bildirmemekte direnirse sigortalı geç kalmadan yargı yoluna başvurabilecek.Hizmet dökümüne eklenen bir diğer bilgi de, sigortalının işten ayrılma nedeni. Bu bilgi sigortalının işsizlik sigortasından yararlanabilmesi açısından çok önemlidir. İşten çıkış sebebi işsizlik sigortasından maaş almaya uygun olmayan bir işsiz, işsizlik maaşı alamaz.

ÇIKIŞ KODU DA EKLENDİ

Diğer yandan işverenlerin genel eğilimi çalışanın işyerinden çıkış nedeni ne olursa olsun bunu her şekilde 'istifa' olarak bildirmek yönündedir. Bu eğilim de işsizin maaş almasını engeller. Hizmet dökümünde bu bilginin görülecek olması bu konuda işsizlerin hızlıca durumu öğrenmelerine ve gerekirse yargı yoluna başvurmalarının önünü açacaktır. Hizmet dökümüne eklenen bir diğer bilgi ise sigortalının ay içerisinde 30 günden az çalışmalarının nedeninin görülebilecek olması. Bu sayede sigortalı çalışan söz konusu ay içerisinde kendisi adına niçin 30 gün prim ödenmediğini öğrenebilecek.
Kazanç takip edilmeli HİZMET dökümünün önemli bir diğer noktası da, prime esas kazanç kısmıdır. Prime esas kazanç sigortalının SGK’ya hangi ücret düzeyinden bildirildiğini gösterir. Dolayısıyla sigortalılar işverenin kendilerini gerçek ücretleri üzerinden SGK’ya bildirip bildirmediklerini düzenli olarak takip edebilirler.
Alo 170'e şikayet edilebilir GERÇEK ücretleri üzerinden SGK'ya bildirilmemek, sigortalıları çok zor durumda bırakıyor. Bu durum, hizmet dökümü düzenli olarak takip edilirse önlenebilir. Bunu tespit eden bir sigortalı ALO 170’e doğrudan başvurarak şikayette bulunabilir.

Hangi kodlar işsize maaşın önünü açar?

İŞSİZLİK sigortasından maaş alabilmek için kişinin kendi iradesi dışında işsiz kalması gerekmektedir. Bu nedenle istifa, emeklilik, kadın işçinin evlendikten sonra bir yıl içerisinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılması gibi hallerde işsizlik maaşından yararlanılması söz konusu değildir. Bu nedenle sigortalılar işten ayrılma nedenini hizmet dökümü üzerinden mutlaka kontrol etmeli ve bu koda göre işsizlik maaşına başvuruda bulunmalı.

YORUMLAR 8
  • Osman cansu 8 yıl önce Şikayet Et
    Gun pirm
    Cevapla
  • Senol 8 yıl önce Şikayet Et
    Nekadar karışık zor nasıl kime ulaşacak doğruyu öğrenecek 73luyum
    Cevapla
  • Tenziledursun 8 yıl önce Şikayet Et
    Nekadar.borcum.var
    Cevapla
  • Mukdder bulbul 8 yıl önce Şikayet Et
    Yorumunuz kac gun pırımım var
    Cevapla
  • Oktay 8 yıl önce Şikayet Et
    Kaç günüm var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!