Özkan, çift kol nakli ile ilgili açıklama yaptı

Ömer Özkan ve 35 kişiyi bulan ekibince çift kol nakli yapılan Mustafa Sağır'ın uyandıktan sonraki ilk sözleri "Cihan'dan daha mı iyi" oldu.

Özkan, çift kol nakli ile ilgili açıklama yaptı
Özkan, çift kol nakli ile ilgili açıklama yaptı
GİRİŞ 04.02.2016 16:32 GÜNCELLEME 04.02.2016 16:32

Antalya'da 31 Ocak'ta geçirdiği trafik kazası sonrasında tedaviye alındığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 1 Şubat'ta beyin ölümü gerçekleşen Emin Konar'ın kolları ve organları bağışlandı. Konar'ın kolları, 2 Şubat'ta AÜ Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan ile aynı bölümdeki öğretim üyesi eşi Prof. Dr. Ömer Özkan ve 35 kişiyi bulan ekibince başarılı bir operasyonla Mustafa Sağır'a nakledildi.

"NORMAL ODAYA ALINDI, TELEVİZYON İZLİYOR"

Doç. Dr. Özlenen Özkan, dün öğleden sonra Mustafa Sağır'ı yoğun bakımdan çıkararak normal servise aldıklarını söyledi. Sağır'ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu, odasında televizyon seyrettiğini, yemek yediğini anlatan Doç. Dr. Özkan, "Yoğun bakımdaki ilk tepkisi kollarına bakmak oldu. Kollarını görünce çok mutlu oldu. Kollarını Türkiye'de ilk kez çift kol nakli yapılan Cihan Topal'in kollarıyla karşılaştırdı. Bana, 'Cihan'dan daha mı iyi daha mı kötü?" diye sordu. Yaptığımız naklin Cihan Topal'ınki kadar iyi ve başarılı olduğunu söyledim. Şu an için çok mutlu" diye konuştu. Mustafa Sağır'ın yanında ailesinden sadece babasının bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Özkan, ziyaretin yasak olduğunu, bu nedenle aileden sadece babasının yanında bulunmasının yeterli olduğunu kaydetti.

FİZİK TEDAVİ YAPILACAK

Kompozit doku nakilleri ve diğer organ nakilleri arasında farklılıklar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özkan, şöyle konuştu: "En büyük farklılık naklettiğimiz dokuların çok ciddi kas ihtiva etmesi. Bu kaslar çok ciddi oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda kadavranın bu hastaneden çıkması bizim işimizi ciddi anlamda kolaylaştırdı. Uzun mesafeden gelen uzuvlarda risk fazla olabiliyor. Nakil ve daha sonraki süreçler bizlerin de işini zorlaştırıyor. Çok konforlu ve güvenli bir ameliyat oldu. Yoğun bakımdaki süreci de güvenli şekilde atlattık. Bundan dolayı da hastamız kısa sürede ayıldı. Yemek yemeye başladı, televizyon seyrediyor, sadece hareket edemiyor. Gelecek hafta itibarıyle fizik tedaviye başlayacağız."

DİŞ HEKİMLERİ NEDEN AMELİYATA GİRDİ?

Operasyon ekibi hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Özkan, yaklaşık 11 saat süren operasyonda 35 kişilik sağlık ekibinin görev aldığını söyledi. Doç. Dr. Özkan, ekipte eşi Prof. Dr. Ömer Özkan'la beraber 1 ortopedi uzmanı, 1 el cerrahı, 1 anestezi uzmanı, 4 diş hekimi, 10 asistan, 10 hemşire, 1 organ nakli koordinatörü ve 5 sağlık teknisyeninin görev aldığını vurguladı. Diş hekimlerinin ameliyata neden girdiği yönündeki sorulara açıklık getiren Doç. Dr. Özkan, "Donörü yani bağışçıyı ailesine tam teslim etmek durumundayız. O açıdan kolları donörden aldıktan sonra, diş hekimleri protez takmak adına ameliyata katılıyor. Kolların kalıbını alıp aynı şekilde protez oluşturuyorlar. Hastanın hiç kolları alınmamış gibi görünüm verilip aileye teslim ediliyor. Bu anlamda protezi yapmak için diş hekimleri bize yardım ediyor" dedi.

43 HASTA BEKLİYOR

Doç. Dr. Özkan, AÜ Hastanesi'nde çift kol nakli için bekleyen 43 hasta bulunduğunu da aktardı. Bu nakilde 3 alıcı adayı olduğunu kaydeden Doç. Dr. Özkan, "Üç aday çağırdık. En uygunu Mustafa Sağır'dı. Kriterler arasında cinsiyet, yaş farkının en fazla 10 olması gerekiyor. Renk uyumu, kan grubu uyumu, kiloları çok farklı olmamalı. En önemli kriterler bunlar" diye konuştu. Alıcıların hemen ameliyata alınmadığını anlatan Doç. Dr. Özkan, "Öncesinden birtakım incelemeden geçiriliyorlar, bunlardan biri de psikiyatrik inceleme ki çok önemli. Psikiyatri kliniğinin 'Evet bu hastaya ameliyat yapılabilir, daha sonrasında bu ameliyatı olabilir' demesi lazım" dedi.

"ÜÇ AY SONRA KOLLARINI HİSSEDECEK"

Prof. Dr. Ömer Özkan ise Mustafa Sağır'ın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi. Hastayı yakından takip ettiklerini aktaran Prof. Dr. Özkan, "Birkaç gün özellikle titiz davranıyoruz. Ameliyat öncesi motivasyonu gayet iyiydi. Hastamızın mutlu şekilde uyanması da bizi mutlu etti. Kollarını üç aydan sonra hissetmeye başlayacak. 6 aydan sonra da hareket ettirmeye başlar. Bir yıldan sonra da çok rahatlıkla kullanabilecek" dedi. Ameliyattan sonraki 10 günün riskli olduğunu anlatan Prof. Dr. Özkan, "Bizim açımızdan 10 gün sonra cerrahi riskleri biter, riskler biter ama fizik tedaviyle ilgili işlemler, kan düzeyinin ayarlanması bir ay sürer" diye konuştu.

TALEP PATLAMASI OLDU

Hemen hemen tüm uzuv ameliyatlarının birbirine benzediğini söyleyen Prof. Dr. Özkan, "Nakiller birbirine benziyor, artık biraz daha rutine oturuyor. Önemli olan herhangi bir komplikasyonla karşılaşmamak. Bu ameliyatta farklı bir teknik uygulamadık. Rutin, Türkiye'de zaten en üst cerrahi yöntemleri kullanıyoruz. Dünden itibaren de inanılmaz sayıda talep patlaması oldu. Çok fazla sayıda nakil bekleyen hasta var. Bu şekilde başarılı bir şeyi görünce insanlar daha çok motive oluyor. İnşallah hastamızı başarılı bir şekilde taburcu ederiz" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi