Akciğer kanserinde en son tedavi yöntemleri

Akciğer kanseri günümüzde erkeklerde, tüm dünyada en çok öldüren kanser türüdür. İşte size akciğer kanseri hakkında bilmedikleriniz ve en son tedavi yöntemleri:

Akciğer kanserinde en son tedavi yöntemleri
Akciğer kanserinde en son tedavi yöntemleri
GİRİŞ 15.08.2006 17:56 GÜNCELLEME 15.08.2006 17:56

Akciğerler göğüs boşluğumuzun büyük kısmını dolduran koni şeklinde, süngerimsi yapıda bir çift organdır.

Akciğerlerin başlıca görevi, vücut hücrelerinin artık maddesi olan karbondioksiti vücuttan atmak ve yaşam için temel gereksinim olan oksijeni vücuda almaktır. Akciğerler başlıca “bronş” denen hava içeren tüplerden, “alveol” denen hava keseciklerinden, kan ve akkan (lenf sıvısı) damarlarından oluşmuştur.

Akciğer kanseri akciğer dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla meydana gelmektedir.

Hücrelerin mikroskop altındaki görüntülerine dayanarak akciğer kanseri başlıca iki tip olarak ayrılır: küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri.

Akciğer Kanseri Ne Kadar Sıklıkta Ortaya Çıkar?

Akciğer kanseri günümüzde erkeklerde, tüm dünyada en çok öldüren kanser türüdür. Kardiovasküler hastalıklardan sonra ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır.

Akciğer Kanserinin Nedenleri, Risk Faktörleri Nelerdir?

Akciğer kanserinin başlıca nedeni sigaradır. Tüm akciğer kanserlerinin %80-90’ı tek başına sigaraya bağlıdır. Risk sigara içme süresi, toplam içilen sigara, başlama yaşı ve içilen

sigaranın tipine göre değişir. Aktif sigaradan sonra akciğer kanserinin en önemli ikinci risk faktörü pasif sigara maruziyeti (diğer bir deyişle çevresel sigara maruziyeti veya duman altı olmak) dir. Pasif sigara maruziyetinin tek başına ortalama 1.2-1.3 kat riski arttırdığı bildirilmektedir

Ailede akciğer kanseri olması akciğer kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır. Ailede akciğer kanseri olan ve hiç sigara içmemiş bir kadının akciğer kanseri riski 2.8 kat artmış iken; ailede akciğer kanseri olmayan ve sigara içen bir kadında bu risk 11.3 kat artmıştır; ailede akciğer kanseri olan ve sigara içen bir kadında ise bu riskin 30 kat arttığı gösterilmiştir.

Ayrıca asbestos denen tozlarla uğraşan işlerde çalışan kişilerde (tersane gibi), çeşitli kimyasal maddelerle çalışılan iş kollarında çalışanlarda, daha önce akciğerden hastalık geçiren ve akciğerde nedbe dokusu gelişen kişilerde akciğer kanseri riski artmaktadır.

Bazı beslenme özelliklerinin de akciğer kanseri riskini etkileyebileceği bilinmektedir. Ayrıca motorlu taşıtlara, fabrika bacalarına bağlı hava kirliliklerinin, evlerde uygun olmayan şekilde odun-kömür yakarak ısınmanın kanser yapıcı maddelerin oluşmasına neden olduğu gösterilmiştir.


Tedavi yöntemleri


Akciğer kanserlerinde türü ve evresine (yaygınlığı) göre tedavi seçenekleri belirlenir.Küçük hücreli dışı akciğer kanserlerinde, cerrahi en uygun tedavi seçeneğidir. Tümörün yerleşimi veya yaygınlığı nedeniyle cerrahi şansını kaybetmiş akciğer kanseri hastaları başlıca üç yöntem ile tedavi edilir; Radyoterapi, Kemoterapi, Terapötik (Girişimsel) BronkoskopKüçük hücreli akciğer kanserlerinde ise ilk tedavi seçeneği kemoterapi ve radyoterapidir. Ancak son yıllarda “Multimodalite Tedavi Prensipleri” içerisinde yer alan girişimsel bronkoskopi; özellikle nefes darlığı ve öksürük ve balgamla kan gelmesi gibi şikayetlerin ön planda olduğu hava yolu tıkanıklığının bulunduğu hastalarda, yaşam süresi ve kalitesi üzerine belirgin olumlu etki sağlamaktadır
Radyoterapi – Brakiterapi: Genellikle tümör kitlesinde küçülme sağlar. Akciğer fonksiyonlarına olumsuz yönde etkileri vardır. Trakea ve bronşlarda %20-30 açılma sağlayabilir. Tedaviyi tekrarlamak mümkün değildir. Akciğer kanserinde ölüm nedenleri olan solunum yetmezliği, kanama, postobstruktif pnömoni ve atelektaziyi önleyici etkisi yoktur. Hastalarda özellikle brakiterapi ile yapılan tedaviye bağlı uzun sürede ortaya çıkan nekroz ve kanama komplikasyonu ölüm nedenlerindendir.

Kemoterapi: Küçük hücreli akciğer kanseri dışında tümör üzerinde fazlaca etkisi yoktur ancak tümörün vücudun diğer organlarına yayılmasını geciktirebilir. Tekrarlanan kemoterapi rejimlerinin hastaların yaşam kalitelerine olumsuz yönde etkileri vardır. Akciğer kanserinde ölüm nedenleri olan solunum yetmezliği, kanama, postobstrukif pnömoni ve atelektaziyi önleyici etkisi yoktur.


Girişimsel Bronkoskopi: Akciğer kanserlerinde tanı amacıyla sık kullanılan bronkoskopi son 20 yıldır teknolojik gelişmelere paralel olarak bir tedavi metodu olarak kullanılmaktadır. Girişimsel bronkoskopide tüm dünyada en yaygın kullanılan yöntemler lazer ve silikon stent yerleştirilmesidir. Laser ve silikon tedavileri trakea ve bronşların % 100'e yakın açılarak normal anatomik bütünlüğüne kavuşmasını sağlar. Yaşam süreleri boyunca akciğerler görevlerini sağlıklı bir biçimde yerine getirir. Hastalar radyoterapi ve kemoterapinin yan etkilerinden daha az etkilenir. Akciğer kanseri hastalarının üçte ikisinde ölüm nedenleri olan solunum yetmezliği, kanama, postobstruktif pnömoni ve atelektazi sadece girişimsel bronkoskopi ile önlenebilir. Sonuçta hastaların yaşam kaliteleri artar ve yaşam uzar. Yeterli teknik donanım ve yetenekli ellerde lazer bronkoskopi ile ölüm riski


BRONKOSKOPİ NEDİR
Hastalığın türünün belirlene bilmesi yani tanı maksatlı olarak doktorunuzun bronkoskop denen bir aletle bronşlarınızın içine bakılmasına bronkoskopi denir. Daha sonra doktorunuz bronş duvarlarından hücreler veya küçük parçalar alabilecek ve mikroskop altında kanser hücreleri olup olmadığının araştırılmasını sağlayacaktır. Bu işleme biyopsi denmektedir.
Girişimsel Bronkoskopi nedir?


Trakea ve bronşlarda tıkanmaya neden olan tümör ve darlıkların bronkoskop yardımıyla aşağıda belirtilen teknikler ile tedavi edilmesidir.
· Lazer rezeksiyon
· Argon Plazma Koagülasyonu
· Diyatermik terapi, elektrokoter
· Kriyoterapi
· Brakiterapi
· Fotodinamik terapi
· Stent yerleştirilmesi


 


Daha geniş bilgi için www.akcigerkanserilazer.com tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı