Çamaşırları sakın evde kurutmayın!

Çamaşırlarınızı odanın içerisinde çamaşır telinde radyatörün üzerinde kurutuyorsanız bu alışkanlık ciddi akciğer hastalıklarına yol açıyor

Çamaşırları sakın evde kurutmayın!
Çamaşırları sakın evde kurutmayın!
GİRİŞ 24.02.2016 15:21 GÜNCELLEME 24.02.2016 15:21

Uzmanlar çamaşırları evde kurutmaya karşı uyarıda bulundu. Çamaşırları odanın içinde kurutmanın akciğer hastalıklarına yol açabiliceğini söyleyen uzmanlar, eski yöntemlerle yani çamaşırları balkona asarak kurutmanın en doğrusu olduğunu söylediler.

Nemli ortam ölümcül akciğer hastalıklarına yol açabiliyor

Örneğin, kıyafetlerinizi radyatörün üzerinde kurutuyorsanız, oda içerisindeki nem miktarını yüzde 30 oranında arttırmış oluyorsunuz. Bu da havadaki küf, mite ve çeşitli mikroorganizmaların hastalık yaratacak boyutta çoğalmasına zemin hazırlıyor. Çamaşırlar kururken üzerlerindeki su molekülleri buharlaşarak havayı nemlendiriyor yani oda daha nemli bir hale geliyor. Bağışıklık sistemini etkileyen astım, öksürük ve nefes darlığı gibi hastalıklar çoğunlukla böyle ortamlarda oluşuyor. Bu durum daha ilerleyen safhalarda Aspergillosis adı verilen bir hastalığa dönüşüyor.

Aspergillus isimli bir çeşit küf mantarının akciğerlere yerleşmesiyle oluşan hastalık, ateş, öksürük, göğüs ağrısı ve nefeste tıkanma gibi çok ağır belirtiler gösterip, sonunda ölümcül olabiliyor. İngiltere Manchester'daki Aspergillosis Merkezi'nden Profesör David Denning, "Bir makina yıkanmış çamaşır yaklaşık iki litre su içeriyor. Bu çamaşırları odaya astığınız zaman bu iki litrelik su soluduğunuz havaya yayılıyor. Biz gözle göremesek de bu durum hastalığa sebep olan mantarların aşırı miktarda artmasına sebep oluyor. Nemli ortam bağışıklık sistemimizi etkiliyor, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski artıyor" diyor.

Eski yöntemlerle kurutmayı tercih edin

İngiltere'de çevre araştırmaları yapan Rosalie Menon, Glasgow'daki ailelerin yüzde 87'sinin soğuk havalarda çamaşırlarını içeride kuruttuklarını tespit etti. Bir diğer ilginç bilgi de, bu ailelerin yüzde 25'inde nemli havaya bağlı bağışıklık sisteminde zayıflamalar görüldü. Bu ortamlar özellikle çocukların sağlığını tehdit ediyor. Bu sebeple Menon, ev işlerinde eski yöntemlere dönmenin en doğrusu olduğunu, eskiden kadınların çamaşırlarını dışarıya asarak kuruttuğunu hatırlatıyor. En sağlıklısı çamaşırları dışarıya asmak veya kurutma makinesında kurutmak

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi