Karaciğer nakliyle anneden bebeğe ikinci hayat

Annesi, 5.5 aylık Yusuf Emre'ye ikinci kez hayat verdi.

Karaciğer nakliyle anneden bebeğe ikinci hayat
Karaciğer nakliyle anneden bebeğe ikinci hayat
GİRİŞ 16.03.2016 14:47 GÜNCELLEME 16.03.2016 14:47

Kocaeli’de oturan 34 yaşındaki Neslihan Uzar ile 35 yaşındaki Aydan Uzar çiftinin ikinci oğulları Yusuf Emre, doğumdan itibaren başlayan sarılığı geçmeyince, karaciğer naklinin gerekli olduğu PFIC (İlerleyici ailevi intrahepatik kolestaz) tanısı aldı. 

İzmir'de özel bir hastaneye başvuran çiftin bebeğine, nakil öncesi kilo alması gerektiği için özel diyet programı uygulansa da kilo alımı durup sarılıkta artış gözlemlenince acil nakil operasyon kararı verildi.

Ameliyat öncesi tetkiklerinde kan değerlerinde yükselmeler olduğu belirlenince donör olmasından vazgeçilmek zorunda kalınan baba yerine, uygun şartları taşıyan anneden nakil yapılması kararlaştırıldı. 

Yusuf Emre Uzar, 5 ay 11 günlük ve 5 kilo 500 gram ağırlığındayken girdiği operasyonun ardından annesinden nakledilen karaciğer parçasıyla yaşama tutundu.

Ameliyat ekibinden Prof. Dr. Sema Aydoğdu, genelde küçük bebeklerde öncelikle anneleri değil, diğer birinci derece akrabaları verici adayı yapmak istediklerini belirterek, bunun nedenlerini şöyle anlattı: 

"Annenin her gebelikten sonra toparlanması, iki yılı bulur. Çünkü gebelikte de lohusada da vücudundaki tüm kemik, demir, protein ve vitamin bebeğe harcanıyor. Anne bunları kaybettiği için yerine koyması zaman alıyor. Lohusayken eğer bebeğiniz hastaysa üzüntüden sütünüz bile azalır, kesilebilir. O nedenle nakilden sonra annenin Yusuf Emre’yi emzirebilmesi harika bir şey. Mucize gibi. İkisi de çok iyi. Bunca yıllık meslek yaşamımda ilk kez nakil sonrası bir annenin bebeğini emzirdiğine tanık oluyorum."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
CHP'li aday Mesut Özarslan okul arkadaşı Murat Kurum'u anlattı!