253 bin öğrenciye işitme taraması yapılıyor

Program kapsamında İstanbul'da kamu ve özel ilkokulların birinci sınıfında okuyan 253 bin öğrencinin işitme taramasına başlandı.

253 bin öğrenciye işitme taraması yapılıyor
253 bin öğrenciye işitme taraması yapılıyor
GİRİŞ 31.03.2016 13:30 GÜNCELLEME 31.03.2016 13:30

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından 81 ilde bu yıl hayata geçirilen "Okul Çağı İşitme Taraması" programı İstanbul'da da başladı. İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, programın pilot uygulamasının Bakırköy'de 80 ilkokul birinci sınıf öğrencisinin taranmasıyla gerçekleştiği belirtildi.

İşitme kaybı öğrenmeyi etkiler

Açıklamada, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Şubesi tarafından yapılan, uygulayıcı personel eğitimlerinin tamamlanması ve odyometri tarama cihazlarının dağıtımı sonrasında, kamu ve özel ilkokulların birinci sınıfında okuyan 253 bin öğrencinin işitme taramasına başlandığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:

"Yenidoğan döneminde ileri derece işitme kayıpları binde 2-3 vakada saptanırken, okul çağında bu oran daha sık görülmekte ve binde 6-9 vakaya kadar yükselmektedir. İşitme kaybı dikkat, öğrenme, konuşma ve iletişim becerilerini, okul başarısını ve çocuğun normal işiten yaşıtlarıyla entegrasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Kaybın derecesi arttıkça konuşma üzerine olan etkisi artar ve giderek konuşmanın anlaşılabilirliği azalırken, ileri derecede işitme kaybında ise ciddi lisan ve konuşma sorunu gelişir. İşitme kaybı olan çocuklarda öğrenme zorluğu belirgindir, konuşmaları monotondur ve cihaz olmadan işitemezler."

Açıklamada, gerçekleştirilen bu tarama programı ile okul çağında enfeksiyon, ototoksik ilaç kullanımı, kafa travması, alerji, nörolojik hastalıklar gibi nedenlerle gelişen işitme kayıplarına erken tanı koymanın ve gereken rehabilitasyonu sağlamanın mümkün olacağı anlatıldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü