Uykusuzluk hayat kalitesini düşürüyor

Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, sağlıklı bir kişinin günde en az 6 saat, en çok 9 saat uyuması gerektiğini söyledi.

Uykusuzluk hayat kalitesini düşürüyor
Uykusuzluk hayat kalitesini düşürüyor
GİRİŞ 04.04.2016 16:05 GÜNCELLEME 04.04.2016 16:05

6-9 saatten az yada çok uyuyanların uyku bozukluğu yaşadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Sertbaş, "Bu sizde depresyona neden olabilir ve bu durum mutsuzluğu tetikler" dedi.

Duygusal problemler uykuya etki eder

Uyku bozukluklarının psikolojik ve biyolojik bir çok nedeni olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sertbaş, "Ağrılı bir hastalık veya kullanılan ilaçlar biyolojik neden olarak gösterilebilir. Duygusal problemler, sosyal ilişkiler, günlük yaşamda başa gelen sıkıntılı durumlar, iş yerinde, evde veya okuldaki stres ortamı kişinin üzerinde baskı oluşturur. Bu tür gerginlikler rahatlamayı zorlaştırır, iştahı etkilediği gibi uyku düzenini de bozar şeklinde konuştu.

Uykusuzluğun giderilmesinde yapılması gereken en önemli şey uykusuzluğun gerçek nedenini bulmak olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Sertbaş, "Bundan dolayı uyku şablonu gözden geçirilmeli, saat kaçta yatağa girip kaçta kalktığı, gece kaç defa uyandığı ve uyandığı zaman kendini ne kadar dinlenmiş hissettiği not edilmelidir. Bir kaç hafta uygulanacak bu yöntem neden rahat bir şekilde uyuyamadığı konusunda yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kas gevşetme teknikleri yapın

Yrd. Doç. Dr. Sertbaş, "Yorucu geçen günün sonunda kişiyi etkileyen baskı ve kaygıları azaltmak için kas gevşetme teknikleri, nefes alma teknikleri ya da rahatlık sağlayacak yatak rutini geliştirmek faydalı olacaktır. Kullanılacak uyku ilaçları kısa süreli uykusuzluk nöbetlerinde ve stres döneminde faydalı olabilir. Fakat sürekli olarak kullanılacak ilaçlar bir süre sonra etkisini azaltacak ve daha yüksek dozda ilaçlar kullanılmasını gerektirecektir. Bu da daha farklı ruhsal ve bedensel sorunlara yol açar diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı