Tiroit bozukluğunun belirtileri

Uzman Dr. Şenel Bolat, tiroit hastalığı hakkında bilgi verdi.

Tiroit bozukluğunun belirtileri
Tiroit bozukluğunun belirtileri
GİRİŞ 29.04.2016 16:13 GÜNCELLEME 29.04.2016 16:13

Uzman Dr. Şenel Bolat, tiroit hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Toplumda sık görülen hastalıklardan tiroit hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatan Dr. Bolat, tiroit bezinin vücuttaki birçok organı çalıştırdığını söyledi.

Bu hastalığın iki grupta yer aldığını belirten Dr. Bolat, “Tiroit bezi boyundaki badem elması dediğimiz çıkıntının hemen altında boyun ön yüz de yer alan ve vücuttaki birçok organımızın çalışmasını kontrol eden, hormon üreten bezdir. Hastalıkları başlıca iki grupta yer alır. Birincisi tiroit bezinin hormon salgılamada ki bozukluğa bağlı hastalıklar, ikincisi tiroit bezinin kendi yapısına bağlı kaynaklanan bozukluklara bağlı hastalıklardır. Tiroit bezinin hormon salgılanmasıyla ilgili olarak gördüğümüz başlıca hastalıklar, hipertiroidi ve hipotiroidi dediğimiz hastalıklardır. Hipertiroidi halk arasında bilinen şekliyle zehirli guatr. Burada Tiroid bezi hormon salgılanmasında artışla ortaya çıkar. Belirtileri ise, çarpıntı, halsizlik, kilo kaybı, sinirlilik, tahammülsüzlük, ellerde titreme, merdiven çıkmakta güçlük çekme, bazen ishal şeklinde kendini belli eder" dedi.

Hastalığın belirtileri ve tedavisi

Hastalığın belirtileri ve yapılması gereken tedavi hakkında bilgi veren Dr. Bolat, “Tiroit bezindeki hormon salgısını azaltacak ilaçlarla hormon seviyesini normal seviyeye çekmektir. Bunun için kullandığımız ilaçları belli aralıklarla dozları ayarlanıp hastaya verilir. Belli takip aralıklarla hasta takip edilip hormon seviyesi normal seviyelere getirilmeye çalışılır. Bunun yanı sıra bazen hastanın durumuna göre de cerrahi müdahale dediğimiz ameliyat veya radyo aktif iyot dediğimiz tedavilerde vardır. Hipotirodi ise, hipertiroidideki hastalığı bulgularının tam tersini görürüz.

Genellikle hasta uykuya meyillidir. Bunun yanı sıra ciltte kuruma, kilo artışı, adet düzensizliği, halsizlik, kabızlık şeklinde kendini belli eder. Bunda da yapılması gereken şey, tiroit hormon tedavisi hastaya vermek. Tablet şeklinde olan ilaçlardan hastanın ihtiyacına ve durumuna göre doz ayarlanır ve belli aralıklarla takip edilerek bunu normal seviyelere getirilir. Normal seviyeye getirildiği zaman hastanın yaşam kalitesi artar hem de hastalıkla ilgili bulgular ortadan kalkar. Genellikle hipotiroidi dediğimiz bu tedavide tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olan tedavi ömür boyu süren bir tedavidir.

Tiroidin yapısal hastalıkları dediğimiz gurupta ise, tiroit bezi içerisindeki nodüler ve tiroit bezi kanserleri gelir aklımıza tiroit nodüleri toplumda oldukça sık görünen hastalıklardır. Bu hastalığın çoğu kişi farkında değildir. Nodülün durumuna göre hastalık ya takip veya nodülde tespit edilen bir sıkıntılı durum varsa gerekirse cerrahi şeklinde uygulanır. Hasta belli aralıklarla takip edilir, nodülde büyüme olacak mı, olmayacak mı değerlendirilir buna göre de bir tedavi yoluna gidilir. Tiroit kanserinde ise yapılacak temel tedavi cerrahi tedavidir. Tedavi sonrası hastanın durumuna göre gerekirse radyo aktif iyot tedavisi uygulanır" şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu