Dünyada sadece Samsun’da yetişiyor

Bitkilerden dünyada sadece Samsun’da bulunan ve yeri sır gibi saklanan Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor.

Dünyada sadece Samsun’da yetişiyor
Dünyada sadece Samsun’da yetişiyor
GİRİŞ 02.05.2016 11:56 GÜNCELLEME 02.05.2016 14:11
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Orman ve Su işleri Bakanlığı’nın 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’ kapsamında, Samsun 11’inci Bölge Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin ile birlikte yürüttüğü ’flora ve fauna’ envanteri çalışması tamamlandı. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Samsun Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, "Çalışmalar kapsamında 147’si endemik olmak üzere bin 784 damarlı bitki tespit edildi. Tespit edilen bitkilerden en çok da dünyada sadece Samsun’da bulunmakta olup ve yeri sır gibi saklanan bitki türü olan, 1962 yılında tespit edilen Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor.

BİTKİNİN YERİNE DAİR BİLGİ PAYLAŞIMI YAPILMIYOR

Envanterde yürütülen çalışmalarda bitkinin yurtdışına kaçırılması ihtimaline karşı, yetiştiği bölge hakkında kesinlikle bilgi paylaşımı yapılmazken, zehirli bitkinin sağlık için yararlı olup olmadığı halen araştırma aşamasında. Ayrıca Samsun bölgesinde yapılan envanter sonucuna göre de araştırmalarda 362 tür kuş, 29 tür iç su balığı, 12 tür sürüngen, 9 tür çift yaşarlar (amfibi), 376 tür tohumsuz bitki, 382 tür omurgasız hayvanlar olduğu tespit edildi" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 18
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    Şehirde yaşayanlar araştırmacı olunca, nadir bulunan bitkiyi nesli tükendi sanıyor. Ben bu bitkiyi Balıkesir'de defalarca gördüm.
    Cevapla
  • cemali 7 yıl önce Şikayet Et
    bu bitkiden bizim fındık bahçesinde dolu ilaç atıyorum kökünü kurutamadım saklamaya gerek yok merak eden gelsin düzcedeyim
    Cevapla
  • ferhat 7 yıl önce Şikayet Et
    ELAZIĞDA bu bitkiden çok var kendini hiç yormasınlar Demekki iyi araştırmamışlar
    Cevapla
  • Adanali 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne alakasi var arkadas. Adananin butun dağ koylerinde var... horoz ibigi yada balik agzi gibi bi sürü yoresel adi var
    Cevapla
  • Mardin-1 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu bitki Mardin ovasında da var...Neresi gizli?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!