İstanbul'daki bebeklere aşı bulunamıyor

Hepatit A aşısı, bebekleri, sarılık hastalığından koruyor. Ancak bu günlerde doktorlar aşı bulmakta zorlanıyor.

İstanbul'daki bebeklere aşı bulunamıyor
İstanbul'daki bebeklere aşı bulunamıyor
GİRİŞ 03.05.2016 09:25 GÜNCELLEME 03.05.2016 09:25
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Hepatit A yani sarılık aşısı bebeklere 18 ve 24 aylıkken yapılıyor. Ancak aşı dağıtımında sıkıntı var. 19 aylık Yusuf Kepek de aşı olamayan binlerce bebekten biri. 

Yusuf’un annesi Menşure Kepek yaşadıkları sorunu, “Bu aşı normalde 18 aylıkken yapılıyormuş, Yusuf 19 aylık. Yani aşı tarihinden 1 ay geçti. Gidip geliyoruz ama aşı henüz gelmediğinden dolayı yaptıramadık” sözleriyle dile getirdi. 

Hepatit A, sarılığın en hafif cinsi. Ancak kolay bulaşıyor. Salgınlara neden oluyor. Bu nedenle, Sağlık Bakanlığı kararıyla her bebeğe 2 kez aşıyapılıyor. Ne var ki aile sağlık merkezleri, 6 aydır aşı bulmakta zorlanıyor. 

"BÜTÜN ÇOCUKLARA AŞI YAPAMIYORUZ"

Aile Hekimleri Derneği Yöneticisi Dr. Serkan Özbakış, “İstediğimiz miktarların çok daha azında aşı alabiliyoruz, sıkıntı yaşıyoruz. Sizin kaç çocuğa aşı yapmanız lazım, kaçına yapabildiniz? Örnek olarak bu ay 10 çocuğa yapmam lazım. Ama İstanbul’daki birçok aile sağlığı merkezindeki, birçok aile hekimine aşı sadece 2 - 3 tane geliyor. Doğal olarak bütün çocuklara aşı yapamıyoruz” dedi. 

Hepatit aşısı yurtdışından getiriliyor. Fiyatı üç buçuk ile sekiz dolar arasında değişiyor. Yüksek fiyat nedeniyle yerli aşı için çalışılıyor. 

"YERLİ AŞI İHALESİ NEDENİYLE ALIMLARI AZ YAPTIK" 

Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan ise “Yerli aşı için, ihale yapacağımızdan dolayı alımları daha az miktarda yaptık. Genellikle 2 yıllık ihtiyacın tamamını alıyoruz. Hepatit A'da karar sürecinde olduğumuz için, alımları daha az dozlarda yaptık. 3 aylık 5 aylık” diye konuştu. 

Hepatit aşısı tarihinde yapılırsa bağışıklık oranı yüzde 90'lara çıkıyor. Tarih geçildiğinde ise bu oran düşüyor.

YORUMLAR 1
  • 007 7 yıl önce Şikayet Et
    niye bulamıyorsunuz? yoksa aşılardamı pkk ya gidiyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar