Behçet hastalıklarına yerli ilaç

Türk bilim insanları ve yerli ilaç sanayi, Behçet hastalıklarının tedavisinde kullanılacak ilk yerli molekül üzerinde çalışıyor.

Behçet hastalıklarına yerli ilaç
Behçet hastalıklarına yerli ilaç
GİRİŞ 11.05.2016 09:34 GÜNCELLEME 11.05.2016 09:34

Hükümetin ilaç sanayisine Ar-Ge desteği verilmesi stratejisi kapsamında Türk yerli ilaç sanayi, ülkede görülme sıklığı yüksek "ailevi Akdeniz ateşi" ile nadir görülen "Behçet hastalığı" tedavisinde kullanılmak amacıyla ilk yerli ilaç üretimi için molekül üzerinde çalışıyor.

Çalışmalar tamamlandığında, ilaç harcamaları içinde önemli yer tutan iki hastalıkla ilgili ilaç maliyetlerinde düşüş hedefleniyor.

Yerli ilaç firmalarından TR-Pharm Genel Müdürü Mehmet Göker, araştırma ve geliştirmeye yönelik teşviklerin alanı hareketlendirdiğini ve girişimleri artırdığını söyledi. Göker, yerli ilaç sanayi olarak öncelikle Türkiye ve bölgesindeki ülkeler arasında en sık görülen hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere yeni molekül geliştirilmesi için klinik çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

"Behçet hastalığı için molekül geliştirildi"

Bu kapsamda Türk doktor Hulusi Behçet tarafından tanımlanarak literatüre giren Behçet hastalığının tedavisinde kullanılmak üzere bir molekül geliştirildiğini söyleyen Göker, "Behçet hastalığının tedavisi için yeni ilaç geliştirilecek. Yani, adını bir Türk bilim insanından alan Behçet hastalığının tedavisi, faz çalışmalarının tamamlanması ve molekülün ilaca dönüşmesi halinde yine Türklerin elinden olacak. Bu, Türkiye için bir gurur kaynağıdır." dedi.

Göker, söz konusu molekülle ilgili çalışmaların Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma- Uygulama Merkezi (ARGEFAR) ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan denemelerin ardından bir sonraki aşama olan sağlıklı insanlar üzerinde deneme aşamasına getirildiğini belirtti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?