Bel fıtığı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Bel ağrılarımızın sebebi bel fıtığı olabilir mi, bel fıtığı olduğumuzu nasıl anlarız?

Bel fıtığı olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Bel fıtığı olduğunuzu nasıl anlarsınız?
GİRİŞ 16.05.2016 14:35 GÜNCELLEME 16.05.2016 14:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor, bel fıtığı belirtilerini anlatıyor.
“Her bel ağrısı bel fıtığı demek değildir. Bel fıtığı ağrısı ayırt edici özelliklere sahiptir. Örneğin tek ya da her iki bacağa vuran ağrılar, ayaklarda uyuşmalar, hareket kısıtlılıkları, yürüme ve oturmada güçlük bel fıtığı belirtileri arasındadır. Eğer bel fıtığı ileri seviyelerde ise iktidarsızlık, çabuk yorulma, idrarını tutamama, dengesizlik ve yürüyememe gibi belirtiler de şikayetlere eklenebilir.”

Evde bel fıtığı testini nasıl yapabilirsiniz?

“Evde kendinize ya da yakınlarınıza bel fıtığı testi yapabilirsiniz. Bunun birinci yolu, sadece topuklarınızın üzerinde yürümektir. Bunun için parmak uçlarınızı yukarıya doğru kaldırarak topuklarınızın üzerinde yürüyün. Eğer yürürken ayak parmaklarınızın ucu yukarıya doğru kalkmazsa ayağınızı düz basmak zorunda kalıyorsanız testin bu aşamasını geçemediniz demektir. İkinci olarak ayak parmaklarınızın ucunda yürüyün.

Eğer topuklarınızı hiç yere değdirmeden yürüyebiliyorsanız sorun yok demektir ama eğer topuklarınız yere değerse beyin ve sinir cerrahına muayene olmanız da fayda var. Ayrıca eğer dizlerinizde başka bir sağlık problem yoksa çömeldiğinizde kalkamıyorsanız yine bel fıtığı olma riskiniz var demektir.”

Bel fıtığı teşhisi ve tedavisi nasıldır?

“Hastaneden bel fıtığı teşhisi modern tanı yöntemleri olan bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile kolaylıkla konulabilir, fıtığın ilerleme seviyesi tespit edilebilir. Bel fıtığın tedavisi fıtıklaşmanın, yani disk dediğimiz elastiki maddenin bacağa giden sinirlere yaptığı basının derecesine bağlıdır. Eğer sadece bel ve bacak ağrısı mevcut, herhangi bir uyuşukluk, güç kaybı, hareket kısıtlılığı yoksa bel fıtığı başlangıç safhasında demektir. Bu halde hastaya kas gevşetici ilaçların verilmesi, yatak istirahati ve belini zorlayacak hareketlerden kaçınması önerilir.”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Eğer bel fıtığı ileri seviyedeyse istirahate ve kas gevşetici ilaçlara rağmen hastanın şikayetleri devam ediyorsa manuel ve kayroprakti tedavisi ile antalgictrak uygulaması fayda sağlayabilir. Tedavi süresi kişinin tedaviye verdiği cevaba bağlı olarak bir ila üç hafta arasında değişebilir. Fizik tedaviye rağmen hastanın ağrıları devam ediyorsa veya gerilemeyen bir güç kaybı, bacakta incelme, dayanılmaz ağrılar varsa veya çekilen tomografi veya MR filmlerinde diskten bir parça koptuğu tespit edilirse çözüm cerrahi müdahaledir. Mikrocerrahi teknikleri ile ameliyat edilebilir. Hasta operasyondan bir iki saat sonra hasta evine gidebilir. Bir hafta- on günlük bir istirahatin ardından normal hayatına devam edebilir.”

 

YORUMLAR 1
  • Medine 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben de bel fıtığı olduğumu dusunuyorum. 1gun boyunca çok ondan sinrada ağrılarım hafifledi bel fıtığının
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarrufun ilk adımı! Törene otobüsle gittiler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!