Yaşlıların yüzde 65'i kaza geçiriyor

Son bir yıl içinde meydana gelen kazaların yüzde 40'ını ev kazaları oluştururken, son on beş günde ev kazalarının oranının yüzde 86 oranına ulaşması dikkat çekti.

Yaşlıların yüzde 65'i kaza geçiriyor
Yaşlıların yüzde 65'i kaza geçiriyor
GİRİŞ 14.11.2006 10:20 GÜNCELLEME 14.11.2006 10:20

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilen “Yaşlılarda Ev Kazalarının Önlenmesi ve Ev Kazalarının Önlenmesine Yönelik İç Mekan Tasarım Örnekleri” konulu bir araştırma, son bir yıl içinde geçirilen kazaların yüzde 40'ını, son 15 gün içinde geçirilen kazaların da yüzde 86.6'sını ev kazalarının oluşturduğu ortaya çıkardı.


Ev kazalarının oluş nedenleri incelendiğinde büyük kısmına bilgisizlik, tedbirsizlik, ihmal gibi önlenebilir insan hatalarının sebep olduğunu açıklayan Prof.Dr. Alev Dramalı, geriatri polikliniğine başvuran hastalar arasında son bir yılda ev kazası geçirme oranının yüzde 65.3 olduğunu söyledi.


Tahminlere göre ortalama insan ömrünün 2025 yılında 75 yıla çıkacağını açıklayan Prof. Dr. Dramalı, “Ortalama insan ömrünün uzamasının sonucu olarak, toplumda yaşlı nüfusunda görülen artış, yaşlıların sorunlarına önem verilmesi gerektiğini göstermektedir. Yaşlıların karşılaştığı sorunların önemli bir kısmını ev kazaları oluşturmaktadır. Yaşla birlikte meydana gelen fizyolojik değişiklikler, bazı kronik hastalıkların ve unutkanlığın sık görülmesi gibi nedenlerle ev kazaları açısından yaşlılar riskli grup olarak değerlendirilmektedir” dedi. Yaşlının yaşam kalitesinin yükseltilmesinde günlük yaşamının büyük bölümünün geçtiği konut ve çevresinin taşıdığı özelliklerin önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dramalı, “Yaşlıların nerede, nasıl yaşadığı, yaşadığı yerin niteliği ve düzenlenmesi yaşlı refahı açısından önemlidir. Yaşlılık döneminde olan bir aile veya kişinin konut ihtiyacı daha genç aile veya kişinin ihtiyacından farklılık göstermektedir. Bu nedenle yaşlı kullanıcılar için ergonomik faktörler gözönüne alınarak antre, mutfak oturma odası, yatak odası, banyo gibi yaşam mekanlarının yaşlılar tarafından kullanımı ile ilgili tasarım örnekleri hazırlanmalıdır” diye konuştu.


(İHA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!