Demir yoksa saç da yok

Dr. Ziya Ömer, yorgunluk, üşüme, baş ağrısı şikayetleriyle kendini gösteren demir eksikliği anemisinin saç dökülmesine yol açtığını söyledi.

Demir yoksa saç da yok
Demir yoksa saç da yok
GİRİŞ 13.06.2016 13:04 GÜNCELLEME 13.06.2016 13:04

Yetersiz beslenme, bilinçsiz diyet ile vitamin ve mineral eksiği nedeniyle ortaya çıkan demir eksikliği anemisi, tedavisi kolay ancak şakaya gelmez hastalıklar arasında yer alıyor.

Aneminin günlük hayatta sıkça karşılaşılan ve önemsenmeyen belirtilerle kendini gösterdiğini belirten İzmir Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ziya Ömer, “Halsizlik, iştahsızlık, inatçı baş ağrıları, kol ve bacaklarda uyuşmalar, nefes darlığı, çarpıntı hissi, ağız ve dilde yanma hissi, dudak kenarında çatlaklar ve yutma güçlüğü gibi belirtiler hastalığın belirtiler arasındadır" dedi.

Saç kökleri oksijensiz kalıyor

Saç dökülmesinin kalıtsal nedenleri de olabileceğini söyleyen Uzman Dr. Ziya Ömer, “Demir eksikliği, kandaki oksijen seviyesini düşürerek organlara ve saç köklerindeki hücrelere yeterince oksijen taşınamamasına yol açar. Saç dökülmesi büyük oranda kalıtsal nedenlerle meydana gelir ancak yetersiz beslenme nedeniyle oluşan vitamin ve mineral eksikliklerinin de saç dökülmesine yol açtığı bilinmektedir. Demir eksikliği anemisinin karakteristik belirtisi saçların incelmesi ve dökülmesidir" dedi.

Bilinçsiz diyet ve beslenmeden uzak durun

Dr. Ömer, kandaki demir seviyesinin belirli periyotlarla kontrol edilmesi gerektiğini kaydederek, “Önemsiz diye düşündüğümüz birçok fiziksel belirti bu rahatsızlığın belirtisi olabilir. Özellikle üreme çağındaki kadınlar kan değerleri kontrollerini ihmal etmemeli. Özellikle sindirim sistemi kaynaklı tümörlerin ilk belirtisi olarak bu hastalığı sayabiliriz. Beslenmeyle alınan demir miktarının azlığı da eksikliğe yol açabilir" dedi.

Uzman Dr. Ömer, “En iyi demir kaynağı olan gıdalar arasında et, tavuk, balık, yumurta ıspanak ve koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kurutulmuş meyveler yer almaktadır. Yanlış diyet ve düzensiz beslenme demir eksikliğinin en önemli nedenlerindendir. Diyet yapmak isteyen kişiler uzman tavsiyesiyle hareket etmeli" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı