Ruh sağlığını iyileştiren aletler

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde kurulacak müzede hasta ve hastalıkların tedavisinde kullanılan araçlar sergilenecek

Ruh sağlığını iyileştiren aletler
Ruh sağlığını iyileştiren aletler
GİRİŞ 11.07.2016 11:03 GÜNCELLEME 11.07.2016 11:03

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Ahmet Ayer, 90 yıllık tarihe sahip hastanede hastalıkların tedavisinde kullanılan malzemeleri sergilemek amacıyla müze oluşturacaklarını bildirdi.

Ayer,  hastanenin, 1927 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Sağlık Bakanı Refik Saydam'ın imzalarıyla resmen kurulduğunu, psikiyatri alanında dünya çapında kabul edilen yöntemlerin uygulandığı önemli merkezler arasında yer aldığını ifade etti.

"Zaman tünelinden geçiyor gibi hissediyoruz"

Ruh hastalıklarının tedavisinde 90 yıllık süreçte önemli değişimlerin olduğunu, geçmişte uygulanan yöntemlerin bugüne ışık tuttuğunu anlatan Ayer, şu değerlendirmede bulundu:

"Cumhuriyetin ilk yıllarında hastanemizde kullanılan ilaçlı ve ilaçsız tedavi seçenekleriyle ilgili az sayıda yazılı dokümana sahibiz. Bu konudaki bilgilerimiz büyüklerimizin, hocalarımızın anlattıklarıyla sınırlı. Hastanemizin değişik bölümlerinin yenilenmesiyle de bu süreçleri gözden geçirme fırsatımız oldu. O dönemlerde kullanılan, tıbbi olan veya olmayan cihazların hastane dokümantasyonlarını yapmaya başladık. Kendimizi sanki bir zaman tünelinden geçiyor gibi hissettik."

Ayer, yenileme sürecinde ele geçen eski malzemeleri bir araya toplarken geçmişi anlamak ve geleceğe ışık tutmak için bir müze oluşturma fikrinin oluştuğunu anlattı.

Kullanılan eşya ve aletlerin titiz bir bakımdan geçirileceğini ifade eden Ayer, müzenin, ruh hastalıklarının tedavisiyle ilgilenen tüm kesimlerin ziyaretine açık olacağını belirtti. Ayer, şunları söyledi:

"O dönemlerde kullanılan telefonlar, daktilolar, metronomlar, aydınlatma, ısınma, hesap, yemek ve laboratuvar araçları olmak üzere birçok eşya sergilenebilir durumda. Bu malzemelerle dünden bugüne bir yolculuk oluşturacak, 90 yıllık geleneğimizi gösteren bir müze çalışması yapmak istiyoruz. Çünkü geçmiş bugünün önemli bir aynasıdır. Amacımız bu yıl içinde müzemizi hizmete açmak. Müzede eskiden kullanılan elektro şok cihazı, laboratuvar malzemeleri, eski haberleşme aletleri, daktilolar, ısınma ve aydınlatma aletleri gibi ilginç malzemeler de sergilenecek."

Ayer, 640 yatak kapasiteli hastanenin 12 şehre hizmet verdiğini ve yüzde 90'ın üzerinde doluluk oranına sahip olduğunu söyledi.

Tarımla terapi

Ayer, dünyada psikiyatri hastalıklarının tedavisinde deneme çalışmaları devam eden tarımsal terapinin de Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin Ahmetli ünitesindeki 40 dönümlük alanda uygulanmaya başlandığını aktardı.

Terapiye katılan şizofreni teşhisi konulan 156 hastanın, ilaç ve grup tedavilerinin yanı sıra 3 ay süreyle günde 40 dakikalık iyi tarım uygulamalarında yer alacağını belirten Ayer, bu kapsamında sulama, dikim, çapalama, hasat ile koyun ve kümes hayvanı besiciliği yapılacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı