Bitkilerle güzelleşmenin 'pratik' ve 'ucuz' yolları

Günümüzde kadınlar kadar erkeklerin de en büyük arzularından biri sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmak. Çevre şartlarından çok çabuk etkilenen cildinize gereken hassasiyeti göstererek çok para harcamadan ve son derece kolay bir şekilde bakabilirsiniz.

Bitkilerle güzelleşmenin 'pratik' ve 'ucuz' yolları
Bitkilerle güzelleşmenin 'pratik' ve 'ucuz' yolları
GİRİŞ 16.12.2006 11:36 GÜNCELLEME 16.12.2006 11:36

Peki doğa güzelleştirici gücünü bize hangi bitkilerle gösteriyor? Ihlamur çiçeği, salatalığın kabuğu, cevizin yaprağı, gülün kokusu hemen yanı başımızda. Bu doğal ürünlerin ucuz olmasının yanında hiçbir yan etkisinin olmaması ve alerji yapmaması da en büyük avantajları. Bu konuda birçok kişi uzun yıllar çalışmalar yapmış ve doğanın mücizevi elini bizlere uzatmış. Botanik uzmanı Cenk Durmuşkaya’nın hazırladığı “Doğal Güzellik” kitabında, bitkilerle güzel olmanın ipuçları veriliyor. İşte size her zaman ve her yerde kolay hazırlanabilecek, pratik ve ucuz güzellik reçeteleri.







ÇATLAYAN DUDAKLAR


30 gr. bal mumu, ½ çay kaşığı badem yağı, 1 çay kaşığı bal, 1 çay kaşığı vanilya


Yapılışı: Bal, ısıtılarak iyice akışkan hale getirilir. Badem yağı hafif ateşte ısıtılır ve içinde bal mumu ilave edilir. Bal mumu eridikten sonra ateşten alınır ve içine eritilmiş balla vanilya eklenir. Karıştırıldıktan sonra bir kabın içine muhafaza edilir. Vanilya yerine nane yağı da konulabilir.







BEYAZ DİŞLER


1 fincan öğütülmüş böğürtlen kökü, 1 fincan kurutulmuş ve öğütülmüş böğürtlen yaprağı, ½ fincan karbonat (ya da toz halde içme sodası), az miktarda kurutulmuş ve öğütülmüş nane.


Yapılışı: Öğütülmüş bitkiler bir kapta iyice karıştırılır. Daha sonra soda eklenerek tekrar karıştırılır. Hazırlanan diş tozunu boş bir ilaç kutusuna koyarak muhafaza edebilirsiniz. Bu karışımla dişlerinizi günde bir kez fırçalamanız gerekir.







SALATALIK MASKESİ


1 orta boy salatalık , 1 yumurta sarısı, 2 tatlı kaşığı süt tozu ya da, ¾ fincan süt


Yapılışı: Salatalık, kabukları soyulmadan rendelenir ve diğer malzemelerle mikserde iyice çırpılır. Krem haline geldiğinde bir kaba boşaltılır ve yüze sürülür. 20 dakika beklendikten sonra ılık suyla temizlenir.







YÜZ TEMİZLEME LOSYONU


1 kaşık biberiye, 2 kaşık kurutulmuş papatya çiçeği


Yapılışı: Biberiye ve papatya, suda 15 dakika kaynatılır. Karışım soğuduktan sonra süzülür ve kalan sıvı temiz bir kaba alınır. Yüzünüzü bu karışımla yıkarsanız biberiye cildinizdeki mikropları öldürmeye, papatya da parlaklık kazandırmaya yardımcı olur.







RAHAT AYAKLAR İÇİN


2 bardak biberiye, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 litre su


Yapılışı: Bitkiler küçük bir leğene konur ve kaynar su eklenir. Ilıyıncaya kadar beklenir ve tuz ilave edilir. Su hafifçe karıştırılır ve ayaklar 10-15 dakika içerisinde tutulur. Ayaklarınızı ovar ya da masaj yaparsanız karışım daha etkili olacaktır.







||| || |GÜZELLİK BİTKİLERİ| || |||


* Papatya : Sivilce ve egzamaya karşı faydalı olduğu bilinmekte.

* Lavanta: Kompres veya losyon olarak kullanıldığında yaraların, çıbanların iyileştirilmesinde faydalı olur.

* Ebegümeci: Deride meydana gelen kızarıklara, kaşıntılara, cilt döküntülerine ve çeşitli deri hastalıklarına iyi geldiği bilinmekte.

* Isırgan: Deri hastalıklarının büyük bölümüne özellikle egzamaya ve sedefe iyi gelir, şişkinlikleri indirir ve cildi canlandırır.

* Kekik: Dıştan kullanımda ağrıları azaltma, kuvvet verme, yaraları ve ezikleri kısa sürede iyileştirme özellikleri olduğu bilinmekte.

* Ihlamur: Cildi yumuşatma, temizleme, saç dökülmelerini önleme, deride meydana gelen kırmızı lekeleri yavaş yavaş silme özellikleri olduğu bilinmekte.

* Semizotu: Yemeği ve salatası yapılan semizotunu, saçın daha hızlı uzamasına, kepeği önlemeye yardımcı olur. Mikrop öldürücü ve iyi bir nemlendirici olduğu bilinmekte.

* Havuç: Cilde canlılık verir ve göz hastalıklarını giderir.

* Hercai menekşe: Egzamaya iyi gelir.

* Kavun: Cilde temizlik, vücuda serinlik verir.

* Nişasta: Güzellik maskelerine konur, kaşıntıları keser.

* Patates: El ve ayak çatlaklarını iyileştirir.

* Uyuzotu: Cilt hastalıklarına iyi gelir, uyuz tedavisinde kullanılır.

* Nazarotu: Sulu egzamalara iyi gelir.

* Üzüm: Cildi güzelleştirir.


(Zaman Cumartesi)


 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı