Kalbinize yanlış yapmayın

Uzmanlar, çocuk yaşlarda beslenme alışkanlıklarında yapılan hataların gelecekte kalp hastalıklarına neden olabildiğini belirtiyor.

Kalbinize yanlış yapmayın
Kalbinize yanlış yapmayın
GİRİŞ 04.08.2016 14:05 GÜNCELLEME 04.08.2016 14:05

Çocuk yaşlarda sağlıklı beslenme ve spor alışkanlığı kazanan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin en aza indiğini ifade eden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Caner Topaloğlu, “Kalp-damar tıkanıkları, hipertansiyon, kalp yetmezliği ve kalp-kapak hastalıkları ölümlerde büyük rol oynuyor. Bu hastalıkları önlemek elimizde. Bu nedenle kalp sağlığını çocukluk çağından itibaren kontrol altına almamız gerekli. Çocuklarımızı az tuz kullanımı, zengin lifli gıdaları tüketmeleri, yüksek karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durmaları ve düzenli spor yapmaları konusunda yönlendirici olmalıyız.

Çocukken yapılan yanlışlar gelecekteki kalp rahatsızlıklarının temelini oluşturuyor. Doğru alışkanlıkları çocukluk çağında öğretirsek, kalp ve damar hastalıklarını azaltmış oluruz" dedi.

Uzman Dr. Caner Topaloğlu, “Öncelikle kendimize 'kalbimiz gerçekten sağlıklı mı?' sorusunu sormalıyız. Kalp krizi geçiren veya kalp ve damar hastalıkları olanların yanı sıra ailesinde kalp sorunları yaşayan kişiler de düzenli olarak kardiyolog kontrolünde olmalı. Halkımız kalphastalıklarını pek önemsemiyor. Düzenli yapılan kontroller kalp hastalıklarını önlemede büyük başarı sağlıyor" dedi.

Okullarda anlatılmalı

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Topaloğlu, Kalp sağlığının öneminin çocukluk yaşlarda anlatılması gerektiğini kaydederek, “Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılık yaşı maalesef çok küçük yaş gruplarına indi. Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde tütün ve alkol kullanımının etkili olduğunu çocuklarımıza iyi şekilde anlatmalıyız. Çocuklarımıza okullarda sağlıklı beslenmenin faydaları ve zararlı alışkanlıklardan uzak durulması konularında bilgiler verilmeli" dedi.

Ağrıları dikkate alın

Dr. Topaloğlu, “Kadınlarda, kalp krizi her zaman göğüs ağrısı ile gelmez. Özellikle diyabet olan kadın hastalarda aşırı yorgunluk hissi, bulantı, kusma, nefes darlığı, sırt ağrısı ve mide yanması gibi belirtiler kalp krizinin habercisi olabilir. Diyabetik hastalar kalp sağlıklarına normal bireylerden daha fazla dikkat etmeliler. Bu kişiler kardiyoloji hekimlerinin düzenli takibinde olmalıdır" şeklinde konuştu.

Sebze yiyin

Kalp hastalıkların önlenmesinde beslenme alışkanlıklarının önemli rol oynadığını dile getiren Caner Topaloğlu, “Kalp sağlığının korunması için karbonhidrat açısından fakir ve az yağlı yemekler öneriyoruz. Kırmızı et yerine beyaz et tüketilmesini istiyoruz. Kırmızı eti yağsız ve ızgara olarak haftada en fazla 2 kez tüketebilirler. Sebze ve meyve tüketimi kalp sağlığını korumaya yardımcı oluyor" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu