Burun eğriliği nefes almanızı engeller

Burundaki şekil bozuklukları sadece görünüm olarak değil sağlık açısından da sorun yaratır. Özellikle de sağlıklı nefes alamamaya yol açar.

Burun eğriliği nefes almanızı engeller
Burun eğriliği nefes almanızı engeller
GİRİŞ 07.10.2016 17:01 GÜNCELLEME 07.10.2016 17:01

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can, sağlık açısından burundaki şekil bozukluklarının giderilmesi gerektiğini belirtiyor.

“Rinoplasti burundaki şekil ve işlevsel bozuklukları gidermek için uygulanan cerrahi operasyonlara denir. Burun estetiği ameliyatları ile hem şekil bozuklukları hem de burnun nefes alma fonksiyonları düzeltilir. Burnunda nefes alamayan kişi ağızdan nefes alır, bu da kişinin çeşitli enfeksiyonlara yakalanmasına neden olabilir. Üst solunum yolları enfeksiyonu, uyku apnesi gibi kişinin genel sağlığını riske sokan ciddi hastalıklara yakalanmasına yol açabilir. Bu nedenle ameliyatla burundaki şekil bozukluklarının giderilmesi beraberindeki nefes alma problemlerinin de giderilmesini sağlar. Bu sayede kişinin yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olur.”

Burun kemiği eğriliği (septum deviasyonu) nedir?

“Burnu iki eşit parçaya ayıran ve nefes alışverişi düzenleyen kemik ya da kıkırdak dokunun eğri olmasına  septum  deviasyonu denir. Burundaki şekil bozuklukları arasında en sık karşılaşılan sorundur. Bu sorunun en önemli sebebi  genetik  faktörlerdir. Ayrıca  küçük yaşlarda düşme yada ileriki yaşlarda burun bölgesine gelen darbedir. Bunun dışında doğum kanalında burnun baskı altında kalması da burun kemiği eğriliğinin nedeni olabilir. Burun kemiği eğriliğinin en sık karşılaşılan belirtisi ise burun tıkanıklığıdır. Eğrilik genellik ile tek taraflıdır.  Bazende ‘S ‘ şeklinde iki taraflı olabilir.  Burun kemiği eğriliği ameliyatı hem sağlıklı nefes alamama hem de burundaki şekil bozukluğu sorunlarının giderilmesini sağlar.”

Sağlıklı nefes almayı engelleyen diğer şekil bozuklukları

“Burnun yan duvarlarının zayıflığı da nefes alma sırasında burun kanatlarının içeriye çökmesine yol açabilir. Bu durumda hasta burundan sağlıklı nefes alamaz. Bu sorun doğuştan ya da sonradan olabileceği gibi geçirilmiş bir ameliyat sonrası da ortaya çıkabilir. Bu sorunun giderilmesi için burun yan duvarlarının yine burun içinden alınan kıkırdak dokusuyla desteklenmesi gerekebilir. Operasyonla alının kıkırdak doku uygun noktalara, uygun açılarla yerleştirilerek yeniden yapılandırılması gerekir.”

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Yusuf Can “Burun estetiği ameliyatıyla tüm bu estetik ve işlevsel sorunlar tedavi edilir. Ameliyatın ardından burnun üstüne 7 gün boyunca termal alçı  uygulanır. Burun içine ise 2 – 3 gün silikon  nazal splint  uygulanabilir.

Burun estetiği ameliyatından birkaç gün sonra hasta normal hayatına devam edebilir. Kullanılan estetik dikiş sayesinde burunda belirgin bir yara izi kalmaz. Burnun tam şeklini alması ve hassasiyetin geçmesi için bir ya da birkaç ay beklenilmesi gerekebilir. Burun estetiği estetik görünümünü, sağlıklı nefes alma kapasitesini ve yaşam kalitesini artıran çok faydalı bir operasyondur.”
 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti ve MHP'li vekillerden AKPM'de dünyaya insanlık dersi
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacak