Mayhoş tadıyla şifa kaynağı

Kivi meyvesi vitamin, flavonoit ve mineraller açısından oldukça zengindir.

Mayhoş tadıyla şifa kaynağı
Mayhoş tadıyla şifa kaynağı
GİRİŞ 10.12.2016 13:29 GÜNCELLEME 10.12.2016 13:29

Kivi, ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde bol bol yetiştiriliyor ve tezgahlarda sıkça karşımıza çıkıyor. Kahverengi, tüylü kabuğunun altında kivinin siyah çekirdekli, parlak yeşil, etli kısım yer alıyor.

Kivi, özellikle C, E ve K vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyve.E ve C vitaminleri vücutta serbest radikallerin yol açtığı hasarı en aza indiren antioksidanlar. Vücudun genelinde dokuların ve hücrelerin yenilenmesi, kolajen üretiminin desteklenmesi, kemik sağlığının korunması ya da yaraların kolay iyileşebilmesi için C vitaminine ihtiyaç duyuyoruz.

İşte C vitamini kaynağı kivinin faydaları:

Uykusuzluk 

Uyuyamayan insanlara 4 hafta boyunca yatağa yatmadan önce 2 kivi tüketmeleri söylendi. Uykusuzluk çeken katılımcıların bu süre boyunca 6-7 saat uyuyabildiği kaydedildi. Uyku rahatsızlığı olan kişilerde oksidatif stres seviyesi yüksektir. Bu nedenle kivi gibi antioksidan seviyesi yüksek meyveler uykusuzluk sorununa karşı etkilidir.

Cildi güzelleştirir 

C vitamininden çok zengin oluşu sebebiyle antioksidan özellik taşıyan kivi cildi güzelleştirir. İçeriğindeki C vitamini kolajen üretiminin arttırılmasını sağlar ki kolajen cildi içeriden nemlendirerek güneş ve kirliliğe bağlı cilt kırışıklıklarının önlenmesini sağlar.

Kalp sağlığını korur 

Kivinin içeriğinde bulunan lif ve potasyum kalp sağlığının korunmasını sağlar. Kardiyovasküler hastalıklar açısından riski düşürmek için sodyum tüketim azaltılmalı ve potasyumdan zengin beslenilmelidir. Kivi çok iyi br potasyum kaynağıdır. Bir çalışmaya göre günde 4000mg potasyum alanların günde 1000 mg potasyum alanlara kıyasla kalp hastalıkları riski %49 azalmaktadır.

Kan basıncını düşürür 

Yüksek potasyum içeriği ile sodyum alımının yarattığı yüksek tansiyonu riskini azaltır. Pek çok kişinin günlük önerilen 4700 mg potasyum alımını gerçekleştiremediği bilinmektedir. Bu sebeple diyetinize kivi eklemek bu açığı kapatmanıza yardımcı olacaktır.

Kabızlığı giderir 

Kivi orta düzeyde laksatif etkiye sahip olması sebebiyle kabızlığın giderilmesine yardımcıdır. Düzenli kivi tüketiminin daha yumuşak ve sık dışkılamaya neden olduğu bildirilmektedir.

Bağışıklık sistemini korur 

Yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra antioksidan özellikteki başka bileşikler (örneğin E vitamini) ile bağışıklığın güçlendirilmesine yardımcı olur. Kivi tüketerek bakteri ve virüslere karşı daha güçlü bir mücadele verebilirsiniz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış