Reçetelerin dörtte biri antibiyotik

Ordu Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Ordu'da yılda 1 milyon 200 bini aşkın reçeteli ilaç düzenlendiğini, bunun 304 bininin antibiyotik olduğunu belirtti.

Reçetelerin dörtte biri antibiyotik
Reçetelerin dörtte biri antibiyotik
GİRİŞ 17.02.2017 14:08 GÜNCELLEME 17.02.2017 14:08

Ordu İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, en küçük bir sağlık sorununda kullanılan antibiyotik kullanıldığını vurgulayarak günümüzde antibiyotiklerin gereksiz kullanımının önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini belirtti.

Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin oldukça sık kullanıldığını belirten Kolomuç, “Ordu'da 2015 yılında düzenlenmiş reçetelerde ilaçlar kutu hesabıyla değerlendirildiğinde 1 milyon 209 bin 20 kutu ilaç yazılmıştır. Bu reçete edilen ilaçların 304 bin 462 kutusunu yani yüzde 25'ini antibiyotikler oluşturmaktadır. Sağlık genel harcamalarının maliyet analizini yaptığımızda ise genel maliyetin yüzde 5.2'sini antibiyotikler oluşturuyor" diye konuştu.

'Doktora antibiyotik yazdırmakta ısrar etmeyin'

Antibiyotik kullanımının kontrol altına alınmaması halinde kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile tedavi edilmesinin güçleşeceğini belirten Dr. İsmet Kolomuç, şöyle konuştu:

“Etkili antibiyotikler olmadan yoğun bakım, organ nakli, kanser kemoterapisi, yeni doğan bebeklerin bakımı veya kalça ya da diz protezi ameliyatı gibi yaygın cerrahi işlemlerin uygulanması mümkün olamayacaktır. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile direnç nedeniyle ölümcül olabilecek, insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalabilecektir. Başarıya ulaşabilmek için ortak bir akıl, ortak bir çalışma ve sürekli bir şekilde bu konu üzerinde durulması gerekiyor.

Bu noktada en başta hekimlerimize, yardımcı sağlık personelimize, hemşirelerimize, eczacılarımıza, hastalarımıza, üniversitelerimize, meslek örgütlerine, ilaç firmalarına, yazılı ve görsel medya vb. çok geniş bir yelpazeye görevler düşüyor. Burada amacımız bilinç oluşturmak ve var olan bilinci arttırmak. Benim özellikle vatandaşlarımızdan istirhamım, hekimlere antibiyotik yazması konusunda ısrar etmemeleridir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde: “Düşman Gazze'nin kumlarına saplanmış durumda”
Öğretmen atamaları ne zaman? Bakan Tekin tarih verdi!