Herkesin bugünlerde aradığı sorunun cevabı bulundu

Bu hafta sonu yapılacak olan YGS ile öğrencilerin sınav heyecanı nasıl yenilir? Psikolog Yrd. Doç. Dr. Ferahim Yeşilyurt, sınav kaygısını azaltan özel önerilerde bulunuyor.

Herkesin bugünlerde aradığı sorunun cevabı bulundu
Herkesin bugünlerde aradığı sorunun cevabı bulundu
GİRİŞ 10.03.2017 15:00 GÜNCELLEME 10.03.2017 15:00

Yapamadıklarınızı değil yaptıklarınızı düşünün
 
Sınava sayılı saatler kalmış olmasına karşın akılınızda hala çözemediğiniz sorular olabiliyor.  Ancak bu durumu düşünmek yerine şimdiye kadar çözdüğünüz soru sayısını düşünün.

Bugün hobilerinize zaman ayırın
 
Sınava rahat ve moralli girmek için kendinizi ödüllendirmeye çalışın.  Bugün sevdiğiniz bazı aktiviteler için plan yapmak için en uygun zaman. Arkadaşlarınızla ya da ailenizle vakit geçirebilir, video oyun oynayabilir ya da sinemaya gidebilirsiniz.

Kısa yürüyüşler yapın
 
Sınavı  düşünüp bekleyerek stres olmak yerine kendinizi rahatlamak için kısa yürüyüşler planlayabilirsiniz. Yürüyüş, bedensel gerginliğinizi de azaltmaya yardımcı oluyor.

Kaygı saçarlardan uzak durun
 
Eğer etrafınızda sınav anıyla ve sınav sonucuyla ilgili felaket yorumları yapan insanlar varsa onlardan mutlaka uzak durun. Sizin enerjinizi azaltacak değil, size enerji ve motivasyon verecek arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirin. Mümkün olduğu kadar yalnız kalmamaya çalışın.

Her telefonu açmayın
 
Sınav öncesinde size başarı dilemek için arayacak birçok tanıdığınız oluyor. Arayanlarla konuşmak sanılanın aksine sınav kaygınızı artırabiliyor. Bunu engellemek için telefonunuzu annenize verebilir ve meşgul olduğunuzu söyletebilirsiniz.

Okulunuzu önceden görün
 
Sınava gireceğiniz okulu önceden gidip görmeye çalışın. Böylece sınav günü gideceğiniz yolu ve ulaşım zamanını daha iyi planlayarak kaygınızı azaltabilirsiniz.

Sınavda çok dar kıyafetler giymeyin
 
 Sınav uzun süreceği için  otururken sizi rahatsız etmeyecek rahat kıyafetleri tercih edin. Dar kıyafetler rahat etmenizi engelliyor. Ayrıca bedensel yorgunluğunuzu artırabiliyor ve dikkatinizi dağıtabiliyor.

Ağır kahvaltı yapmamaktan  kaçının
 
Sabahleyin çok ağır bir kahvaltı yapmayın. Aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine hafif bir kahvaltı yapmayı deneyin. Daha önce yemediğiniz ve tatmadığınız herhangi bir şey yemeyin. Ayrıca mucize bir kahvaltı önerisi de aramayın.

Sınava çok erken gitmeyin
 
Sınav yerine çok erken gitmemek gerektiği gibi, ucu ucuna da gitmeyin.  Sınav trafiğini mutlaka dikkate alarak evden çıkın. Çok erken gitseniz bile okul bahçesinde beklemek yerine yakın bölgede gezinmeyi tercih edin.

Okulda gevşemeye çalışın
 
Okul bahçesinde aşırı stresli öğrenciler görürseniz onları incelemek sizi kaygılandırabileceğinden bunun yerine derin nefes alıp vererek sizi mutlu eden şeylere odaklanın.

 

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü