Sağlık-Sen'den kan bağışı

Sağlık-Sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan Kan Bağışının Önemine vurgu yaptı.

Sağlık-Sen'den kan bağışı
Sağlık-Sen'den kan bağışı
GİRİŞ 21.03.2017 17:22 GÜNCELLEME 21.03.2017 17:22

Abdullah Biçer'in haber

Sağlık-sen Mersin Şube Başkanı Şemsettin Karadoğan, Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybetmekte. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 80 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun %1′i kadar olduğunu,  Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkilediğini söyledi.

Karadoğan; Uzmanlara göre Kan Vermenin İnsan vücudu için Faydalı olduğunu, kan veren insanda;

* Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.

* Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur.

* Kandaki yüksek yağ oranı düşer.

* Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.

* Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

* Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS , Hepatit B , Hepatit C , Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.

* Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

Karadoğan; Kan Vermenin öneminede vurgu yaparak;

Kızılay Kan Bağışı Merkezi yetkililerine göre ”Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç vardır. Problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerine gereksinim duyar. Hayatları boyunca kan ve kan ürünlerini almak zorunda olan hemofili ve talesemi hastaları sizlerin kan bağışınızı bekliyor. Yenidoğan ve kanın değişmesi için çok taze kana ihtiyacı olan bebekler sizin kanınızı bekliyor. Ağır böbrek hastalarının yaşamlarını sürdürebilmeleri için kan ve kan ürünlerine ihtiyaçları var. Kan yapılamayan tek ilaçtır. Bir gün siz de kan ve ürünlerine gereksinim duyabilirsiniz. Bağışladığınız her kanla ücretsiz olarak kan grubu tespit edilerek, hepatit B, hepatit C, frengi ve AIDS testleri de yapılmaktadır”dedi.

İnsan sağlığını kendi bayramı olarak gören bir anlayışla, çok zor şartlar altında büyük fedakarlıklarla çalışan sağlık çalışanlarının yetkili ve etkili sendikası Sağlık-Sen olarak sosyal sorumluluğumuz gereği insan odaklı bütün çalışmalara destek vereceklerini söyledi.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim