Kanserde erken tanı hayat kurtarıyor

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yıldız Keleş, kanser tedavisinde erken tanının önemli rolü olduğunu söyledi.

GİRİŞ 01.04.2017 09:38 GÜNCELLEME 01.04.2017 10:29

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yıldız Keleş, 1-7 Nisan tarihlerinin her yıl kanser bilinçlendirme ve tanıtım haftası olarak değerlendirildiğini kaydetti. Türkiye’de 2014 Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 163 bin yeni kanser vakasının görüldüğünü aktaran Yrd. Doç. Dr. Keleş, erkeklerde kanser görülme oranlarının arttığına dikkat çekti.

"Erken tanı ile şansımız çok yüksek"

Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Keleş, "Erken tanıyla kanser türlerinin tedavisinde başarı şansımız çok yüksek. O nedenle bu hafta kanserde erken tanıyı, düzenli sağlık kontrollerini vurguluyoruz" diye konuştu.

"Tedavide son 20 yılda ciddi yol aldık"

Kanseri arttıran nedenlerin başında sigaranın geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldız Keleş, "Obeziteye de dikkat etmemiz gerekiyor. Obeziteyle ilgili kanserlerde de artış görüyoruz. Kanserle ilgili tanılar arttıkça, teknolojik gelişmeler de artıyor. Onkoloji tedavilerinde son 20 yılda büyük bir gelişim oldu. Radyasyon onkolojisi alanında önemli gelişmeler oldu. Modern ve ileri teknolojiler sayesinde sadece kanserin bulunduğu alanı ışınlamayı hedefleyen cihazların sağladığı faydalar öne çıkıyor. Radyoterapi 100 yıldır zaten uygulanan bir tedavi yöntemi. Ama son 20 yılda radyoterapinin yan etkilerini azaltmaya yönelik ciddi yol aldık" dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Avrupa'nın 42 büyükşehrinde en pahalı ve en ucuz şehirler: Türkiye'den de bir il var...
Kassam görüntüleri yayınladı, İsrail karıştı! Netanyahu’nun evinin önüne yığıldılar