Yaşı olmayan hastalık

Prof. Dr. Raif Çakmur, parkinsonun yaşlı hastalığı olduğu algısı nedeniyle gençlerin hekime başvurmadığını fakat genç yaşlarda da parkinsonun görülebildiğini söyledi.

Yaşı olmayan hastalık
Yaşı olmayan hastalık
GİRİŞ 10.04.2017 16:02 GÜNCELLEME 10.04.2017 16:02

"12. Ulusal Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Kongresi"nde konuşuan Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Raif Çakmur, parkinsonun, yavaş ilerleyen, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir hastalık olduğunu dile getirerek, "Bu tür hücre kaybı ile giden, sinsi başlayan ve yavaş seyreden hastalıklara, nörodejeneratif hastalıklar denilmektedir. Parkinson hastalığı, alzaymırdan sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır" bilgisini aktardı.

Akraba evliliği sebep olabiliyor

Parkinson hastalığının koku duyusu kaybı veya azalması, uyku bozuklukları ve kabızlık, sonraki aşamada ise titreme ve hareketlerde yavaşlama gibi belirtiler ile ortaya çıktığını vurgulayan Çakmur, görülme sıklığı ile ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:
"Parkinson hastalığı tipik olarak orta ve ileri yaşın hastalığı olup, ortalama 60’lı yaşlarda görülmekle birlikte, genç yaşlarda da başlayabilir.

Türkiye genelinde 100 bin kadar parkinson hastası olduğu tahmin edilse de bu hastaların hepsi tedavi görmüyor. Reçete alan veya saptanabilen ortalama 60 bin hasta var. Önemli olan erken teşhis ve doktor kontrolü ile hastalığın teşhis edilmesidir. Parkinson hastalığının yaşlı hastalığı olduğu algısı toplumda yaygın bulunduğu için genç hastalar hekime başvurmuyor. Oysaki akraba evlilikleri sebebiyle genç yaşlarda da kalıtsal parkinson görülebiliyor. Yapılan çalışmalar parkinson hastalığının erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü göstermektedir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP provokatöre para yağdırmış: Sadece reklam için 10 milyon lira
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı duygulandıran hediye!