Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?

Doç. Dr. İlhami Gültepe ramazan ayında sahurda tereyağ tüketimini kesinlikle önermediklerini belirterek "Açlık döneminde metabolizma yavaşlıyor ve kendisini korumaya alıyor dedi"

Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?
Sahurda tereyağı tüketmek zararlı mı?
GİRİŞ 05.06.2017 14:11 GÜNCELLEME 05.06.2017 14:11

Ramazan ayında çok tartışılan ve gündeme gelen önerilerden bir tanesi olan tereyağ tüketimine ilişkin açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe, özellikle sahurda bunu kesinlikle önermediklerini belirtti ve şunları söyledi:

"Yağlı gıdalardan uzak durmak ve dengeli beslenmek lazım. Kızartmalardan, yağlı gıdalardan uzak durulmasını aslında ramazan dışında da öneriyoruz. Bu şekilde sağlıklı beslenirseniz kilo almayı bir kenara bırakın kilo da verirsiniz. Ramazanda açlık döneminde metabolizma yavaşlar. Organizma kendisini korumaya alır. Yavaşlamış metabolizmaya siz bir de üzerine yağ verirseniz kilo almış olursunuz. Sahurda tereyağı tüketmek kesinlikle önerdiğimiz bir şey değil."

20 DAKİKADA BEYİN DOYDUĞUNU ALGILIYOR

Ramazanda öncelikle sıvı dengesini korunması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe, neler tüketilip tüketilmemesi gerektiği konusunda şunları söyledi:

"Yaz aylarında çok terleniyor, çok sıvı kaybediliyor. Özellikle hem iftarda hem sahurda çok sıvı tüketmek lazım fakat bu tüketilen sıvıların öncelikle su olması gerekiyor. Çay ve kahve diüretik yani idrar söktürücü oldukları için onları tükettiğinizde sıvı kaybına neden olur. Eğer buna rağmen çay içecekseniz açık içmek gerekiyor ve akabinde su içmek gerekiyor. Kahveyi özellikle sahurda önermiyorum. Sahurda tam tahıllı ürünler yenilebilir ama börek, gözleme, gazlı içecekler, meyve suları tüketmemek gerekiyor. Meyvenin kendisini yiyebilirler ama meyve suları kan şekerini hızlı bir şekilde yükselttiği için zararlı. Ayrıca yemeğe hızlı başlamak ve iftarı hızlı yapmak da sağlık açısından zararlı. Doyma noktası kişiden kişiye değişebilir ama 12 ile 20 dakika arasında değişiyor. Siz 12 dakika içerisinde 2 tabak da yemek yiyebilirsiniz, yarım tabak da yemek yiyebilirsiniz doyma noktasına ulaşmak için. O nedenle yavaş yemeyi öğrenmek lazım."

SAĞLIKLI BİR SAHUR MENÜSÜ NASIL OLUR?

Yrd. Doç. Dr. İlhami Gültepe "Tatlılardan özellikle sahurda, tahin, reçel, pekmez gibi şeylerden uzak durulmalı. Sahurda özellikle protein almak gerekiyor. Sahur yemeklerinde 2 yumurta, biraz peynir, zeytin ve mutlaka salata, yeşillik yemeleri gerekiyor. Bunun sebebi karbonhidratların kan şekeri seviyesini çok hızlı arttırıyor olması. Proteinler yavaş sindirilir. Bize de hemen kan şekerini yükselten değil, kan şekerini yavaş yavaş arttıran ve yavaş sindirilen gıdalar lazım. Bunlar da daha çok proteinler. Destek olarak salata yerseniz o sindirimi yavaşlatmış olursunuz. Yavaş sindirim de çabuk acıkmanızı engeller" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas üyeleri Katar'dan ayrılıyor mu? Erdoğan'dan son dakika açıklamalar!
İstanbul'da Metro Hattındaki arıza 27 saattir giderilemedi