Alerjik belirtiler nelerdir? Sinek ısırığı diye biliniyor ama...

Vücudumuzda gördüğümüz ve çoğunlukla dikkate almadığımız ufak değişiklik ve belirtiler alerjik reaksiyon habercisi olabilir. Bu belirtiler nelerdir? İşte, yanıtı…

Alerjik belirtiler nelerdir? Sinek ısırığı diye biliniyor ama...
Alerjik belirtiler nelerdir? Sinek ısırığı diye biliniyor ama...
GİRİŞ 21.07.2017 11:33 GÜNCELLEME 21.07.2017 11:59

Alerji, aynı miktar ve koşullarda başka kişiler için zararsız olan yabancı maddelere karşı bazı kişilerin aşırı duyarlılık göstermesi ve bağışıklık sisteminin, herhangi bir maddeye karşı gösterdiği aşırı hassasiyet reaksiyonudur. Bu reaksiyonlarla, bağışıklık sistemi hücreleri zararlı maddeleri ortadan kaldırır, ya da vücuda girmelerini engeller. Alerjideyse bağışıklık sistemi normalde vücut için zararlı olmayan maddelere karşı aşırı bir reaksiyon verir.

Genelde alerjik belirtiler; kaşıntı, kızarıklık, deride kabarıklık, dilde şişme, burun akıntısı, hapşırma, hırıltılı nefes, nefes darlığı ve vücuttaki küçük büyük şişlikler şeklinde görülür. Alerjik reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu belirtiler önemsenmeli ve başka bir probleme yorulmadan bir hekime başvurulmalıdır.

Alerjik reaksiyon problemi olanların yapacakları ise alerjiye neden olan maddenin deri ve ya kan testleri ile tespiti sonrası ondan uzak durulması ve alerji ilaçlarına başvurarak şiddetini azaltmasıdır.

Ciddi alerjik belirtiler şunlardır;

Gribal enfeksiyon belirtilerinden; öksürük, boğaz ağrısı, iltihap vb. belirtiler aynı zamanda alerjinin habercisi de olabilir.

Ciltte oluşan kızarıklık ve döküntü giyilen kıyafetin kumaşının ve ya kullanılan deterjana olan bir reaksiyonun yol açtığı bir alerji olabilir.

Sinek ısırıkları ve arı sokmalarında ısırdığı ve iğnesini temas ettirdiği bölgede geniş ölçekli ödem ve şişme, tüm bedende kaşıntı ve kurdeşen, öksürük, göğüste sıkışma ve hırıltı ya da nefes darlığı böcek alerjisinin belirtileridir.

Genellikle bahar ayların artan polenler ile evcil hayvan tüylerinden ve kepeğinden kaynaklanan gözlerde kızarıklık ve sulanma da bir alerjik belirtilerdendir.

Yüzde ve vücutta meydana gelen şişlik, ağız çevresinde karıncalanma, dudaklarda, dilde, yüzde ya da boğazda şişme, kurdeşen, aşırı duyarlılık genellikle tüketilen maddelerin kişiye yaptığı bir alerjinin belirtisidir.

Hapşırma, burunda, gözlerde ya da damakta kaşıntı, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma, şişme ve kızarma gibi belirtiler saman nezlesi diğer adıyla alerjik burun iltihabı habercisidir.

Bazı ilaçlar bazı kişilerin bünyesinde alerji oluşumuna sebep olabilmektedir. İlacın içerdiği kimyasallardan kaynaklanan bu ilaç alerjisinin belirtileri şu şekildedir kurdeşen, ciltte kaşıntı, ciltte isilik ve kızarıklık, yüz bölgesinde şişme, göğüste hırıltı, aşırı duyarlılık.

Bu ve benzeri belirtilerin bir hafta süre sonra geçmemesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerekmektedir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak