Jack fruit nedir? Jack fruit meyvesinin faydaları nelerdir?

Dünyanın ağaçta yetişen en büyük meyvesi olma unvanını taşıyan jack fruit inanılmaz faydalarıyla herkesi şaşırtıyor. İşte, Hindistan menşeli jack fruitin faydaları…

Jack fruit nedir? Jack fruit meyvesinin faydaları nelerdir?
Jack fruit nedir? Jack fruit meyvesinin faydaları nelerdir?
GİRİŞ 23.08.2017 12:33 GÜNCELLEME 24.08.2017 08:55
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Jack fruit (Artocarpus hetero-phyllus) nasıl bir meyve?

Güneydoğu Asya’nın Kerala, Batı Bengal, Karnataka, Maharashtra kıyılarında yetişen bir meyve olan jack fruit en fazla Endonezya ve Hint Yarımadasında ve Batı Ghats’da yetişmektedir. İncir ve dut ailesinden olan jack fruit meyvesi yağmur ormanlarında kendiliğinden yetişme özelliğine sahiptir.

Yaklaşık 15 metre boyunda bir ağaçta yetişen jackfruitin çapı 1,20 metreye kadar uzanabiliyor. Meyve bu boyutuyla, dünyanın ağaçta yetişen en büyük meyvesi olarak literatüre geçmiş durumda. Oldukça etli ve yağlı olan jackfruitin 100 gramı yaklaşık 95 kalori kadardır. Yumuşak bir meyve olan jackfruitin bir tanesi 50 kilo ağırlığına kadar ulaşabilir. Bu nedenle jackfruit ağacının altından geçerken dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde ağır yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Birçok yemekte ve ayrıca ilaç olarak kürlerde kullanılan jackfruitin ağacı 100 sene kadar yaşayabilir. Tadı ananas, muz, mango karışımı olarak tarif edilen tropik meyve içinde kapsüllere ayrılır ve öyle satılır.

jack fruit

Jack fruit meyvesi neye iyi gelir?

Zengin vitamin, demir, folik asit, potasyum ve magnezyum kaynağı olan jack fruit, kanserden görme sorunlarına kadar pek çok rahatsızlıkta engelleyici ve de tedavi edici etkiye sahiptir. İşte, jack fruitin mucizevi faydaları…

-İçeriğinde bulunan vitaminler (özellikle C vitamini) vücudu zinde tutar.

-Vücudun en ihtiyaç duyduğu vitaminler olan B ve B6 yönünden zengindir.

-Hücre ve vücut sıvıları için önemli bir bileşen olan jack fruit, potasyum kaynağı olması hasebiyle kalp atışı ve kan basıncını kontrol altında tutar.

-Kanseri önleyici ve tedavi edici etkisi olan jack fruit, kolon, akciğer, karaciğer kanseri ve ağız boşluğu kanserine karşı koruyucudur.

-Böbrekleri temizleyen jack fruit aynı zamanda sindirimi kolaylaştırır ve bağırsak fonksiyonlarını düzene sokarken, bağırsak tembelliğini önler.

-Kabızlık problemini geçirmekte iddialı olan jack fruit lif açısından da zengindir.

-Köklerinden elde edilen ekstratlar; ateş, deri ve astım hastalığı için faydalıdır.

-Ses tellerini kuvvetlendiren ve yumuşatır.

-A vitamini açısından zengin olan jack fruit, görme fonksiyonlarının iyileşmesine katkı sağlar.

-Troid bezi tedavisinde kullanılır.

-Antioksidan olan jack fruit bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve zararlı serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur.

-Çocuklarda kemik gelişimi tedavilerinde kullanılır.

-Lif açısından zengin olan meyve, şekerli yapısına rağmen az olan kalorisiyle kilo vermeye de yardımcıdır.

-Cilt bakımında da etkili olan jack fruit saçlara canlılık ve hacim kazandırırken, cildi güzelleştirir.

jack fruit faydaları nelerdir

Jackfruit nasıl tüketilir? Kullanım alanları nelerdir?

Çiğ, pişmiş ya da konserve olarak pek çok şekilde tüketilen jack fruitin kürleri de alternatif tıpta ilaç olarak çokça kullanılır.

-Asya mutfağının en çok kullanılan ürünlerinden olan jack fruit, patates ve fasulye ile beraber “curry” adında acılı bir yemekte kullanılır.

-Baharatlı yemeklerde ve tatlılarda kullanılabilen jack fruit, dondurma ve krema eşliğinde meyve salatalarına da eklenir.

-Jack fruitin kendisi gibi çekirdekleri de tüketmeye müsaittir. Hatta kavrularak ya da ezilerek tüketilen çekirdeklerin tadı çikolataya benzer.

-Tohumları patates gibi pişirilerek yenen meyvenin, tohum kızartması da çok meşhurdur. Ayrıca tohumlar bazı yerlerde bakliyat olarak kullanılır.

-Konserve yapılarak tüketilebilen meyve, 60 hafta gibi uzun bir süreye kadar saklanabilir.

Alternatif tıp olarak, jack fruitin kullanımı;

-Ağacın dal ve gövdesinde bir delik açıldığı takdirde bundan lateks adında bir süt akar. Bu sıvı kuş tutmak için ökse yapımında kullanılır.

-Ülsere karşı mucizevi bir etkiye sahip olan jack fruit kürü, meyvenin yaprakları, mısır,  hindistancevizi meyvesinin kabuğu ve yağı ile kavrularak yapılır.

-Yılan sokmaları ve beze oluşumunu engelleyen kür ise, meyvenin püresi ve sirke karıştırılarak elde edilir.

YORUMLAR 1
  • Meryem 5 yıl önce Şikayet Et
    iyi diyelim iyi olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi