Boğaz ağrısı nasıl geçer? Boğazlara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler...

Boğaz ağrısı alerjik ya da başka bir hastalığın semptomu olarak her koşulda kişiye sıkıntı verir. Yutkunmakta, bir şeyler yemek içmekte zorlanmamıza neden olan boğaz ağrısı nasıl geçer? Boğaz ağrısı için bitkisel çözümler nelerdir? Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Boğaz ağrısı nasıl geçer? Boğazlara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler...
Boğaz ağrısı nasıl geçer? Boğazlara ne iyi gelir? Bitkisel çözümler...
GİRİŞ 01.02.2019 11:31 GÜNCELLEME 01.02.2019 11:33
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Her mevsim karşılaştığımız sorunlardan biri olan boğaz ağrısı için evde önlem almak mümkün. Enfeksiyon sonucunda oluşan boğaz ağrıları kimyasal kullanmadan doğal bitki çayları ile tedavi edebiliriz. Peki boğaz ağrısına ne iyi gelir? Boğaz ağrısına hangi bitki çayları iyi gider? İşte, boğaz ağrısı için çözüm önerileri...

Boğaz ağrısı genelde yaz, kış dinlemeden her mevsim misafirimiz olmaktadır. Yazın içilen soğuk içecekler, klimalar, kışın ise soğuk havalar boğaz ağrısının en büyük nedenleridir. Boğaz ağrısı; ağrı, kaşıntı veya tahrişle kendini gösterir. İlk belirti yutkunma zorluğudur. Boğaz ağrısı tedavisi evde denediğiniz tüm yöntemlere rağmen azalmıyor ve uzun süre devam ediyorsa doktora görünmenizde fayda olabilir.

Boğaz ağrısı nedenleri nelerdir?

Boğaz ağrısının ana nedeni virüsler ve bakterilerdir fakat Larenjite, Akut larengotrakeit, sinüzit, Allerjik rinit, Reflü, Akciğer enfeksiyonları ve Tümörlerde boğaz ağrısının nedenleri arasındadır. Boğaz ağrısı enfeksiyon etkenine bağlı olarak bulaşıcı olabilir, özellikle viral enfeksiyonlar ve A grubu beta hemolitik streptokok adı verilen bakteriye bağlı oluşan enfeksiyonların bulaştırıcılığı yüksektir.

Viral boğaz enfeksiyonu belirtileri;

Sinüs ağrısı

Tıkanıklık

Hırlama

Boğazda kuruluk

Derin ses

Bakteriyel boğaz enfeksiyonu belirtileri;

Boğazlarda iltihaplanma

Baş ağrısı

Ateş

Halsizlik

Öksürük

Lenf bezlerinde şişlik

Hapşırma

Mide bulantısı ve kusma

Larenjite bağlı boğaz ağrısı

Reflü’ye bağlı boğaz ağrısı

Akciğer enfeksiyonlarına bağlı boğaz ağrısı

Sigara kullanımına bağlı boğaz ağrısı

Aşırı Ses Kullanımına bağlı boğaz ağrısı

Aşırı Sıcak Soğuk ve Baharatlı Yiyecekler

Tümörlere bağlı boğaz ağrısı

Sinüzit’e bağlı boğaz ağrısı

Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer

Boğaz ağrısı tedavisi nasıl tedavi edilir?

Boğaz ağrısına sebep olan özellikli bir durum yok ise virüs için ilaç kullanılamamakta. Bunun yerine boğaz bölgesini rahatlatmak için gargara ve pastil gibi lokal tedaviler uygulanabilir. Boğaz ağrısı çeken hastanın yiyecek ve içeceklerine dikkat etmesi gerekir. Hastanın su alımını fazla tutması gerekmektedir. Bağışıklık sistemini desteklemek için vitamin bakımından zengin ilaçlar kullanılması gerekir.

Boğaz ağrısı çeken hasta bol bol sıvı tüketmelidir. Sigara, kirli hava gibi boğazı tahriş edebilecek yerlerden uzak durulması gerekmektedir. Tozlu ev ortamından hem alerji yönünden hem de hastalığı direkt etkileme yönünden zararlıdır. Tüketilen içeceğin çok sıcak ya da çok soğuk olmaması gerekmektedir. Boğazı rahatlatmak için evde kullanılacak gargara, pastil ve doğal bitki çayları da işe yaramaktadır. Yutulması kolay olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Gece yatılacak ortamın çok kuru olmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Boğaz ağrısı gribin başlangıcıdır. Bağışıklık sisteminin düştüğünü gösterir. Boğazdaki çatallanmanın peşine grip kaçınılmaz bir durumdur. Boğaz ağrısı için doktora gitmeden önce evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri de mümkündür. Bunların başında da bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, boğaz enfeksiyonlarını yok edecek doğal bitkisel çaylar gelir.

BOĞAZ AĞRISINA EVDE PASTİL

Boğaz ağrısı, havaların soğumasıyla beraber şikayet edilen hastalıklardan bir tanesidir. Dr. Feridun Kunak, içerisinde şeker, zencefil tozu, zencefil suyu, limon suyu, karanfil tozu, bal ve nane yağı olan boğaz ağrısı için doğal pastil yapımını izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışım katılaşıncaya kadar kaynatılması gerektiğini, ardından hazır hale geleceğini belirtti.

Boğaz ağrısı için evde neler yapılabilir?

*Sıvı tüketimi oldukça önemlidir. Sıvılar, balgamın ince tutulmasına ve kolay temizlenmesine yardımcı olur.

*Tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuz boğazda oluşan enfeksiyonları yok edecektir. Bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyun, gargara yapın, daha sonra suyu tükürün. Bu sayede boğazınız temizlenecek ve balgamdan arınacaktır.

*Yutulması kolay besinler tercih edin.

*C vitamini bakımından zengin besinleri tüketmeye özen gösterin. Özellikle limon büyük bir antioksidandır.

*Acı biberin içinde yer alan "capsicum" maddesi ağrıyı hafifletmete ve iltihapla savaşmaya yardımcıdır. Bir bardak suya acı biber veya acı biber sosu ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Boğazınız yanacaktır ama kısa süreli bu acı iyileşmenize yardımcı olacaktır.

*Kirli havalardan uzak durun. Bulunduğunuz odayı sık sık havalandırın.

*Boğaz enfeksiyonlarınız geçene kadar eğer sigara kullanıyorsanız bu dönemde kullanmayın.

*Tavuk suyu çorba da bu dönemde size çok büyük ilaç görevinde olacaktır.

*Yüksek ses ile konuşmaktan kaçının.

*Bal ve limon kullanın. Bal ve limonu karıştırarak çok sıcak bir bardak suyun içine ekleyin. Bal boğazınızı kaplar ve yumuşatır, limon da balgamın azaltılmasına yardım eder.

Boğaz ağrısı için bitkisel çözümler;

Boğaz Ağrısına Adaçayı

Adaçayı

Soğuk algınlığı denilince akla ilk gelen bitki çaylarından biridir. Adaçayı boğazı yumuşatır. Eğer adaçayı kaynatılır, sirke katılır ve gargara yapılırsa diş eti iltihaplarına ve ağızdaki bazı rahatsızlıklara iyi gelir. Adaçayı balgam söktürür. Vücudu ısıtarak terlemeye yardımcı olur. Bu faydaları yaşamak için adaçayını demleyerek tüketmemiz gerekir. Balla karışan adaçayının etkisi daha da çok artar. Adaçayına, bir kaç damla limon ekleyip vücudunuza C vitamini desteği sağlayabilir ya da doğal bir antiseptik olan balla tatlandırabilirsiniz.

Adaçayını asla kaynatmamak gerekir. Sadece gargara yapılacağı zaman kaynatılabilir. Bronşit, öksürük, grip, nezle, mide ve bağırsak sorunlarında son derece faydalıdır.

Hazırlanışı;

  • 2 çay kaşığı adaçayı

  • 1 bardak su

Çayı hazırlamak için 2 çay kaşığı adaçayına 1 bardaklık kaynar su ekleyin ve 5 dakika kadar demleyin. Eğer çayı çok kaynatırsanız tadı acıyabilir. Dilerseniz bal ve tarçın ile tatlandırabilirsiniz.

Boğaz Ağrısına Papatya Çayı

Papatya Çayı

Sakinleştirici etkiye sahip olan papatya çayı boğaz ağrısını da hafifletici özelliktedir. Uyku getiren bu bitkinin özellikle çalışırken içilmemesi gerekir. Bu yüzden çalışırken papatya çayını hazırlayıp soğuttuktan sonra bir şişeye koyarak gargara suyu olarak gün boyu kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı;

  • 2-3 tatlı kaşığı kuru papatya

  • 1 bardak su

Bir su bardağına 2-3 tatlı kaşığı kuru papatyayı koyun ardından bir bardak kaynamış suyu üzerine ilave edin ve 3 dakika demlenmeye bırakın. Süzgeçten geçirin ve dilerseniz bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.

Boğaz Ağrısına Meyan Kökü

Meyan Kökü Çayı

Meyan kökü; boğaz ağrısı tedavisinde kullanılan en eski bitkiler arasında yer almaktadır. Meyan kökü sadece boğaz enfeksiyonu için değil ağız içi yaraları, mide ülseri, alerji ve viral enfeksiyonlar için etkili bir bitkidir. Bitkinin çayını sıcak olarak içebilir ya da soğumaya bıraktıktan sonra gün içinde 3-4 kez gargara suyu olarak kullanabilirsiniz.

Meyan kökü çayının aşırı tüketimi tansiyonu yükseltebilir ve potasyumu düşürebilir. Bu nedenle dikkatli kullanmanız, riske atmamak içinse gargara suyu olarak kullanmanız önerilir.

Hazırlanışı;

  • Bir tutam meyan kökü

  • 1,5 su bardağı su

Bir buçuk su bardağı suyun içerisinde meyan kökünü 3-5 dakika kaynatıp süzerek tüketebilirsiniz. Dilerseniz bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.

Boğaz Ağrısına okaliptus

Okaliptüs Çayı

Soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletmek de oldukça popüler olarak kullanılan bir bitki olan okaliptüs, boğazı yatıştırırken bronşit ve sinüzit ağrılarını da hafifletir. Bitkiyi çay olarak hazırlayabilir ya da kaynar suya 2-3 kaşık okaliptüs attıktan sonra buharını soluyarak burnunuzu, sinüslerinizi açabilirsiniz. Okaliptüs çayı da soğutulduktan sonra gargara suyu olarak kullanılabilir.

Hazırlanışı;

  • 5 adet okaliptüs yaprağı

  • 2 bardak su

2 bardak su kaynatılır ve kaynayan suyun içine okaliptüs yaprakları atılarak 5 dakika bu şekilde okaliptüs demlenir.

YORUMLAR 12
  • irem12a123 4 yıl önce Şikayet Et
    teşekkür ederim
    Cevapla
  • irem12a123 4 yıl önce Şikayet Et
    teşekkür ederim
    Cevapla
  • Tayland 4 yıl önce Şikayet Et
    Boğaz ağrılarım çok şiddetli geçiyor şuan hastahanede yatıyorum ne denediysem fayda etmedi bilgisi olan varda bana bilgi verebilirmi ne yapmam gerektiği konuda
    Cevapla
  • esma 4 yıl önce Şikayet Et
    vücudm agrio bogazm agrio basm agrio ne yapmalym
    Cevapla
  • Didem 4 yıl önce Şikayet Et
    Çocukluğumdan beri boğaz ağrım geçmedi hâlâ devam ediyor.Hastanede birçok kez aşı oldum,boğaz spreyi vb.ilaçlar kullandım.Evde doğal yöntemler denedim.Ne yazık ki hiçbiri fayda etmedi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!