Eklem faresi nedir, nasıl olur? Belirtileri...

Eklem faresi diz eklemi içinde serbestçe hareket eden kıkırdak ya da kemik yapısında hareketli bir cisim bulunmasıdır. Peki eklem faresi nasıl oluşur? Eklem faresi belirtileri nelerdir?

Eklem faresi nedir, nasıl olur? Belirtileri...
Eklem faresi nedir, nasıl olur? Belirtileri...
GİRİŞ 27.12.2017 10:47 GÜNCELLEME 27.12.2017 10:47

Eklem faresi özellikle diz eklemi çevresinde görülmekle birlikte kalça, dirsek ve diğer eklemlerde de görülen, ufak parçalardan oluşan cisimlerdir. Eklem çevresinde eklem sıvısı ya da sinoviyumda görülen kıkırdak ya da kemik parçalarıdır. Eklem farelerinin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar olabilir. Eklem fareleri Romatoid artrit, osteoartrit gibi durumlardan kaynaklanabilir ya da osteoartrite neden olabilir. Diğer nedenler arasında travma ya da kırıklar vardır. Eklem faresinin spor yapan bireylerde görülme olasılığı yüksektir.

Eklem Faresi belirtileri nelerdir?

Eklem faresinin en sık görülen belirtisi özellikle dizde kilitlenme, takılma hissidir. Özellikle kişiler hareket esnasında bir cismin içeride hareket ettiğini tarif eder. Bunlar dışında şişlik ve ağrı gibi durumlar ile de kişi karşı karşıya kalabilir.

Bu gibi şikayetler de uzman doktora başvurulması gerekmektedir.

Eklem Faresi nasıl tespit edilir?

Eklem faresinin tespiti Röntgen kullanılarak kolay bir şekilde yapılabilir. Ciddi boyutlarda olan serbest cisimlere cerrahi tedavi uygulanır ve parçacık bulunduğu bölgeden direk alınır. Cerrahi tedavi sonrası kişilerin fizik tedavi süreci başlar. Şişlik, ağrı ve kas zayıflığı, kas kısalığı gibi durumlarda dokuyu eski haline getirerek tedavi süreci tamamlanmış olur.

Eklem faresi gözden kaçan ancak önemli bir problemdir. Detaylı bir inceleme yapılarak sorunun gerçek kaynağı tespit edilebilir ve tedaviye karar verilebilir. Son olarak özellikle kilitlenme ve hareket eden bir cisim hissi direk olarak eklem faresini akıllara getirir.

eklem faresi nasıl oluşur

Eklem Faresi nasıl oluşur?

Eklem fareleri bazen düşme, çarpma sonucu, spor faaliyetlerinden sonra ya da darbelerden sonra oluşabilir. Bazen de eklem zarı buna sebebiyet verebilir. Dizde ağrı, şişlik, ses gelmesi, hareket kısıtlılığı, takılma gibi şikayetler yapabilir. Bu hastalar eskiden açık ameliyatlarla tedavi ediliyordu. Şu anda teknoloji ve tıbbın gelişmesi ile kapalı ortamda ameliyat yapılabiliyor.

Eklem faresi bazen de yaşlanma sonucu görülebilir;

Su miktarının azalması, elastisite azalması, kondrosit boyutların büyümesi, lizosomal enzimlerin azalması gibi sorunların sonucunda kıkırdak yumuşar, direnç azalır, vertikal olarak küçük yarıklar oluşur ve yer yer dökülerek subkondral kemik ortaya çıkar. Subkondral kemiğin ortaya çıkması hastanın şikayetlerinin artmasına yol açar.

Uzmanların önerisi bu tür şikayetleri olan hastaların çok ileri seviyeye gelmeden, çözülmesi güç hale gelmeden ve komplike durumlar, kalıcı sakatlıklar yaşanmadan bir an önce doktorlarına başvurarak operasyonlarını ya da tedavilerini yaptırmalarıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler